Pustni krof pripravljen malo drugače, bolj zdravo in alternativno.
Kvasec:
0,5 dl toplega mleka
60 g kvasa
20 g rjavega sladkorja
20 g pirine moke
Testo:
1000 g pirine moke
60 g kokosovega masla
50 g rjavega sladkorja
4 rumenjake
5 dl toplega mleka
0,5 dl ruma
3 kapljice vanilijeve arome
limonino lupino
ščep soli
Nadev:
200 g brusničnega džema
V začetku najprej pripravimo kvasec; v posodo damo toplo mleko v katerem razpustimo kvas, dodamo moko ter rjavi sladkor. Sestavine pomešamo med sabo, postavimo na toplo in pustimo da vzhaja.
Medtem v skledi zmešamo kokosovo maslo s sladkorjem in rumenjaki, ko naraste, prilijemo mleko, rum, vanilijevo aromo, limonino lupino in vzhajan kvas. Sestavine dodamo k pirini moki, ki smo jo predhodno solili. Zamesimo testo, lahko ročno ali pa si pomagamo s strojnim mešalnikom. Umešeno testo damo v skledo, ga malo pomokamo in pokrijemo ter pustimo na toplem, da vzhaja 30 minut. Po 30 minutah oblikujemo testo v štruco in iz nje narežemo male hlebčke, katere še posamično zamesimo ter potlačimo z roko. Pustimo na toplem pokrito s kuhinjsko krpo ter vzhajamo še 15 minut.
Medtem pripravimo arganovo olje in ga segrejemo med 168 – 175 °C. V primerno temperaturo olja damo krofe, katere cvremo 4 minute na vsaki strani. Krofe nadevamo z brusničnim džemom, ki je pripravljen na ekološki način, z manjšo vsebnostjo sladkorja.
Krofi iz pirine moke nimajo značilnega venca kot ga poznamo pri ostalih krofih.
Virr: lifestylenatural.com