Napitki in koktalji

Ingverjev čaj z začimbami

Ingver
Ingver (Foto: Dreamstime)

V hladnih mesecih je vredno poskusiti ingverjev čaj, bodisi sam ali v kombinaciji s sladkimi začimbami (cimetom, janežem, koromačem, klinčki, kardamomom ...). Njegov rahlo pekoč, osvežilen okus se odlično prileže, ko želimo ogreti organizem in okrepiti odpornost proti boleznim.

Potrebujete (3 skodelice)

  • 3/4 žličke semen koromača
  • 3/4 žličke semen janeža
  • 6 klinčkov
  • 1 zvrhano žlico drobno nastrganega ingverja
  • rjavi sladkor


Priprava

Pristavimo vodo, in ko čakamo, da zavre, v majhnem lončku suho opražimo semena koromača, ravno toliko, da za odtenek spremenijo barvo. Pretresemo jih v možnar, ročni ali električni mlinček in na grobo zmeljemo. Ni jih potrebno zmleti v prah, dovolj je, da se zrna zmečkajo ali na grobo zdrobijo. Če nimamo mlinčka, uporabimo kar cela zrna, ampak v tem primeru aroma koromača ne bo tako izrazita.

Ingver skupaj z drugimi sestavinami stresemo v vodo, tudi če še ni zavrela. Pustimo, da voda močno zabrbota, potem zmanjšamo ogenj ali lonec za nekaj sekund odstavimo in nato spet na močnem ognju pustimo nekaj sekund vreti. Spet odstavimo in ta postopek ponovimo pet- do šestkrat. Ko lonec dokončno odstavimo, čaj takoj precedimo in postrežemo. Sladkamo z rjavim sladkorjem po okusu. Po želji lahko dodamo malo navadnega ali sojinega mleka.

Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več