Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Glavne jedi

Leča

(Foto: Diana Anđelić)

V trgovinah je na voljo več vrst leče. Omenimo le nekatere: zelena leča je najbolj cenjena v evropski kuhinji in pri kuhanju ohrani obliko, tu je še rumena leča (imenujejo jo tudi egipčanska in rumeni dal), ki je še najprimernejša za juhe in pireje, saj se izredno hitro razkuha in izgubi obliko, pa francoska, ki zaradi rahlega okusa po zemlji velja za pravo delikateso.

Leče ne namakamo. Rumeno lečo kuhamo približno 20 minut, kar pomeni, da se lahko za njo odločimo tik pred zdajci in nam ni treba priprave načrtovati dva ali vsaj dan prej, tako kot zahtevajo njeni bližnji sorodniki (zrna fižola, čičerke, boba ...). Zeleno lečo kuhamo od 30 do 40 minut, odvisno od vrste. Kuharji pravijo, da za 6 ljudi zadošča približno 1/2 kg leče (nič hudega, če jo skuhamo preveč, saj jo lahko shranimo in uporabimo pozneje).

Potrebujete (6 oseb)

  • 1/2 kg leče
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • bouquet garni
  • košček masla
  • poper
  • limonin sok

Priprava

Oglejmo si osnovni recept za pripravo leče. V lonec stresemo 1/2 kg leče, dodamo veliko čebulo, 2 stroka česna in bouquet garni. To je francosko ime za šopek različnih svežih ali suhih začimb, ki vedno vsebuje peteršilj, timijan in lovor. Če imamo sveže zeli, zvežemo 3 vejice peteršilja, vejico timijana in lovorov list. Bouquet garni iz posušenih začimb pripravimo tako, da zmešamo enake odmerke vseh treh začimb, jih položimo na kos gaze, ga preganemo in povežemo s sukancem. Omot po kuhanju zlahka odstranimo.

Vse skupaj prelijemo z vodo. Kuhamo približno pol ure, potem poskusimo, ali je leča že mehka. Odcedimo, odstranimo začimbe in lečo skupaj z maslom stresemo nazaj v lonec. Ko se maslo stopi, odstavimo, potresemo s poprom in pokapljamo z limoninim sokom.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

31. 07. 2018 21:31:39
Res je vsestranska! Ena ideja za tiste ki, tako kot jaz, radi uporabljate lečo v kuhinji: Eurospin jo ima res dobro in za ugodno ceno prihajajoči mesec: https://www.letakonosa.si/eurospin/aktualni-letak-od-cetrtka-26-07-2018-3/ :) LP