Predjedi

Kečap, paradižnikova omaka

(Foto: Shutterstock)

Recept za priljubljeno omako.

Potrebujete

  • 4 srednje velike čebule
  • 1,5 kg močno zrelih paradižnikov
  • 1/2 skodelice sladkorja
  • 1 skodelico jabolčnega kisa
  • 1 žlička nageljnovih žbic
  • 1 žlička mletega pimenta
  • 1 cimetovo paličico
  • 1 žlička semen zelene
  • 1 žlica gorčice
  • 1 žlica mlete paprike
  • sol
  • tabasco po okusu

Priprava

Čebulo olupite in sesekljate. Paradižnike olupite, tako da jih za kratek čas potopite v vrelo vodo. Tanka lupina bo sama od sebe odstopila od mesa. Čebulo, česen in paradižnike položite v veliko ponev, pokrijete in na nizkem ognju kuhate 40 minut. Od časa do časa premešate.

Odstavite in spasirate. Pire stresete v čisto ponev, dodate sladkor in kis. Na srednje močnem ognju kuhate toliko časa (ne pokrijete), da se količina zmanjša na polovico. To je približno 20 minut.

V tanko krpo zavežete žbice, piment, cimet in semena zelene ter potopite v paradižnikovo mešanico. Dodate še gorčico in papriko. Kuhate še 10 minut. Vrečko z začimbami odstranite, solite in prilijete tabasco. Mezgo prelijete v steklenico in po desetih dneh boste imeli čudovit kečap.

Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več