Glavne jedi

Ciprski kruh z olivami

(Foto: Jupiterimages)

Recept za pripravo kruha po Ciprsko.

Potrebujete (4 - 6 oseb)

  • 1 kg bele moke
  • 1 zavojček kvasa
  • 1 čajna žlico sladkorja
  • 1/2 skodelice olivnega olja
  • 2 skodelici vode
  • 1 majhna čebula
  • 1 skodelica konzerviranih oliv brez pešk
  • 1 čajna žlica posušene mete
  • sezamova semena
  • sol

Priprava

V skodelico nalijete toplo vodo, prilijete kanček mleka, dodate čajno žlico sladkorja, žlico moke in kvas. Rahlo premešate in počakate 20 do 30 minut, da se na površini pojavijo pene.

V posodo stresete moko, sol, meto, sesekljano čebulo in olivno olje. Medtem ko gnetete na delovni mizi, počasi prilivate vodo. Ko je testo gladko in elastično, dodate še olive. Testo preložite v posodo, ga prekrijete s kuhinjsko krpo in postavite na toplo. Po približno 2 urah, ko močno naraste, ga znova zgnetete in oblikujete okrogel hlebec ali več manjših ter potresete s sezamovimi semeni. Preložite v pekač. Testo naj počiva še nekaj časa (dokler spet ne naraste), nato ga na 180 º C pečete približno 45 minut.

Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več