Glavne jedi

Riževa solata z morskimi sadeži

(Foto: Shutterstock)

Recept za manj kalorično solato, ki lahko predstavlja samostojno jed.

Potrebujete (4 osebe)

  • 4 skodelice kuhanega riža
  • 1 skodelico očiščenih dagenj (približno 1 kg celih)
  • 1 skodelico lignjev
  • 1 skodelico očiščenih škampjih repov, šopek mlade čebule
  • 3 srednje velike paradižnike
  • 1,5 lončka posnetega jogurta (lahko ga zamenjate z riževim kisom)
  • 5 žlic olivnega olja
  • pest sesekljanega peteršilja ali koriandra
  • pest bazilike
  • mlet beli poper

Priprava

Riž skuhate v slani vodi. Na topel (vendar ne vroč) riž zlijete olivno olje in jogurt. Medtem ko čakate, da se riž popolnoma ohladi, očistite lignje. Kuhate jih v vreli vodi, dokler ne spremenijo barve in postanejo rožnati. Ko se ohladijo, jih narežete na koščke. Škampje repe kuhate približno 5 minut v slanem kropu (ali pa uporabite škampe iz konzerve). Dagnje skrbno očistite (ostrgate, okrtačite in večkrat operete v veliko vode). Samo tiste, ki so zaprte, vržete v vrelo vodo in jih kuhate, dokler se ne odprejo. Vodo odlijete in odstranite lupine.
Ko so vse sestavine ohlajene, dodate rižu na krhlje narezan paradižnik, grobo sesekljano čebulo, lignje, škampe in školjke. Premešate, poskusite ter dodate še olje, jogurt in sol, če je potrebno. Potresete z baziliko in peteršiljem ali koriandrom ter s sveže mletim belim poprom.

Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več