Glavne jedi

Beluši s pridihom patine

(Foto: Diana Anđelić)

Phyllis Pray Bober, avtorica knjige Umetnost, kultura in kuhinja (Art, Culture and Cuisine, The University of Chicago Press, Chicago, 1999), trdi, da so se te jedi spomnili stari Rimljani. Zato svetuje, da beluše stolčemo ročno v možnarju, da bo jed karseda avtentična. Ker pa ni prav velike razlike v okusu, če se odločimo za sodobno pripravo, predlagamo uporabo električnega mešalnika, saj boste tako prihranili veliko časa.

Potrebujete (3 osebe)

  • 450 g gojenih belušev
  • 1/4 kozarca vina rosé
  • 1 majhno šalotko ali čebulo
  • 2 do 3 jajca
  • poper
  • semena koriandra
  • lovorov list
  • olivno olje
  • sladko vino
  • sol

Priprava

Beluše očistite in jih v slanem kropu kuhajte približno 5 minut. Odcejene beluše in vino v mešalniku mešate toliko časa, da dobite gladko maso (nekaj vršičkov ohranite za dekoracijo). V možnarju stolčete začimbe. Sesekljate šalotko in jo skupaj z začimbami stresete k belušem. Prilijete še nekaj sladkega vina in kanček olja, tako da je pire bolj vlažen, vendar pazite, da ga ne spremenite v juho. Zmes stresete v namaščen nizek pekač. Okrasite z vršički. Pekač položite v pečico in jo segrejte na 180 º C. V skodelici stepete jajca in ko je pečica vroča, jih prelijete po pireju. Pečete toliko časa, da postane skorja zlato rjava.

Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več