Glavne jedi

Špageti po bolonjsko

(Foto: Shutterstock)

Testenine so pripravljene po načelih livingstonske diete. To pomeni, da je lahko obrok s testeninami vsakič drugačen, zato je komaj verjetno, da bi se testenin lahko naveličali, sploh ker jih je mogoče kombinirati z najrazličnejšimi omakami.

Potrebujete (za 2 osebi)

  • ½ zavitka polnozrnatih špagetov
  • ščepec soli
  • 2 veliki žlici oljčnega olja
  • 1 velika rdeča čebula (če nimate rdeče, bo primerna tudi rumena)
  • ½ kocke tofuja
  • sojina omako šoju ali tamari
  • 1 žlica origana
  • 1 žlica peteršilja
  • 1 žlica bazilike
  • ½ žlice timijana
  • 3 žlice smetane (kravje, sojine ali ovsene)
  • 1 mala žlička nasekljanega peteršilja za posip

Priprava

Tofu nastrgajte ali zdrobite z vilicami in ga prelijte s sojino omako. Pustite ga, da nekaj časa stoji.
Na oljčnem olju pražite čebulo, dokler ne postekleni. Dodajte tofu in začimbe. Prelijte z vodo in počasi dušite. Medtem skuhajte špagete. Vodo zavrite in ji dodajte ščepec soli ali alge. Špagete skuhajte al dente. Odlijte vodo. Polovico omake zmeljite v multipraktiku. Primešajte ostalo omako in smetano. Prelijte čez testenine. Na koncu testeninam dodajte nekaj kapljic oljčnega olja in jih posujte s sveže sesekljanim peteršiljem. Ta recept lahko tudi spreminjate: dodajte ali odvzemite začimbe, ki so vam všeč oziroma ki jih ne marate. Če želite pripraviti omako, ki bo primerna za shujševalno dieto, čebulo do mehkega podušite v malce vode.

Primerno za bolnike z rakom.

Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več