Jesen je čas kakijev, sladkih sadežev, ki jih imenujemo tudi hrana bogov. Ta zlata jabolka so prava zakladnica vitaminov in mineralov, s katerimi moramo še pred zimo oskrbeti svoje telo. Čeprav je sadež sladek in zelo nasiten, vsebuje le malo kalorij. Idealen je v neštetih kombinacijah in primeren tako za pripravo zajtrkov kot tudi različnih sladic.
Kakije previdno operemo in osušimo. Narežemo jih na četrtine in damo v mešalnik. Po želji lahko kožo odstranimo ali jo pustimo – v njej se skriva veliko vitaminov! Olupimo in narežemo banane, jih dodamo v mešalnik, nato vanj dodamo še vodo, cimet, kurkumo in sok polovice limone. Vse sestavine dobro zmešamo, da dobimo gladek in svilnat napitek. Če je smuti preveč gost, dodamo še malo vode in spet zmešamo. Smuti vlijemo v velike kozarce, na vrh dodamo še žlico poljubnega jogurta ter okrasimo s kakavovimi zrni in cimetom.