Predjedi

Kurja črevca s konopljo

Kurja črevca s konopljo.
Kurja črevca s konopljo. (Foto: Dario Cortese)

Kurja črevca ali navadna zvezdica (Stellaria media) je zelo pogost plevel, ki raste skoraj vse leto, le pod snegom rad malo počiva. Bujneje odžene navsezgodaj spomladi, ko je najodličnejša za prehrano: mehka, sočna, z aromo po mladi koruzi. Odlična je kot osnova za solate.

Po prehranski plati, predvsem po vsebnosti rudnin podobno kot drugi užitni pleveli  prekaša večino gojene zelenjave, med katero raste. Najenostavneje jo nabiramo tako, da jo porežemo s škarjami ter odstranimo suhe oziroma porumenele dele stebel.

Priprava

Naberemo vsaj skodelo, še raje pa kar polno skledo mladih poganjkov kurjih črevc in jih po potrebi operemo. Potresemo z oluščenimi konopljinimi semeni, zabelimo s konopljinim oljem, solimo in po želji še okisamo – ali pa na solato stisnemo sok ene ali dveh limon. Solato lahko razširimo z drugimi zgodnjimi pleveli, na primer z regačico, navadno lopatico, plešcem, dlakavo penušo in drugimi.

Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več