Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Predstavljamo vitalne ljudi: Mojca Senčar, predsednica društva Europa Donna


(stran 2 od 2)


Ti pogovori so verjetno za vas zahtevni?
Nedvomno. Vsak pogovor z bolnikom zahteva neskončno koncentracijo, skrben izbor besed, empatijo. Vse to lahko zelo izčrpa, a obenem tudi veliko daje. Zlasti veliko mi pomeni, ko me pokliče človek po zaključenem zdravljenju in mi pove, kako sem mu pomagala v obdobju najtežje stiske.

Kako vi skrbite za obnovo svojih moči in energije?
Vedno poudarjam, da je skrb za zdravje dolžnost vsakega posameznika. V to verjamem in tako tudi živim. K vsakodnevni skrbi za zdravje spadajo redna telesna dejavnost, uravnotežena prehrana, vzdrževanje telesne teže in predvsem pozitivna naravnanost. Kadar sem v Ljubljani, dan začnem v fitnesu. Pridem ob sedem in petnajst, ostanem uro in tri četrt. Z vadbo ohranjam telesno težo (Mojca Senčar ima isto težo, kot jo je imela na maturi, op. a.). Vadba je še zlasti pomembna za starejše ljudi, saj z njo ohranjamo prepotrebno gibčnost.

Zelo pomembna je tudi prehrana. Jem petkrat na dan, spijem veliko vode. Pojem veliko pisane zelenjave, sadja malo manj, zlasti sladkega ne, in pazim, da jem kakovostne beljakovine: pusto skuto, perutnino in ribe, rdečega mesa pa zelo malo. Starejši ljudje bi se morali zavedati, da so beljakovine zanje zelo pomembne, saj vzdržujejo prepotrebno mišično maso in moč. Poleg tega zelo pazim tudi na maščobe. Uživam samo nenasičene. Popolnoma sem se odpovedala maslu in svinjski masti in namesto tega prisegam na olivno olje, kot prava Štajerka pa imam rada tudi bučnega. Za zdravje in dobro počutje sta pomembna tudi dobra volja in kakovosten spanec.

Si kdaj vseeno privoščite tudi kakšen droben "greh"?
Seveda! Sem disciplinirana, a nisem zadrta. Občasno si privoščim sladoled, zlasti poleti, ko je vroče, ali košček črne čokolade, ki je zelo dobra in zdrava.

Si sami kuhate?
Ne, ker vsak dan jem v Kliničnem centru, kjer izvrstno kuhajo in lahko vedno sestavim zdrav in kakovosten glavni obrok. Vedno najdem kaj zase, saj nisem izbirčna pri jedi.

Kako pa nahranite svojo dušo?
Veliko mi pomenijo dobra glasba, film, gledališka predstava. Zelo skrbno pa negujem tudi odnose z bližnjimi, zlasti s sinom in hčerko ter z njunima družinama. Imam sedem vnukov, na poti je osmi, čakam pa tudi prvega pravnuka! To me navdaja z velikim veseljem! Če le imamo čas, se dobivamo ob sobotah. Zelo pomembno se mi zdi, da se vsi moji vnuki med seboj dobro poznajo in utrjujejo medsebojne vezi, zato naša srečanja negujem in močno spodbujam.

Vedno ste brezhibno urejeni, naličeni in okusno oblečeni. Se vam zdi zunanji videz pomemben?
Moje mnenje je, da je dolžnost vsakega človeka, zlasti če dela z ljudmi, da prihaja na delo urejen. Neurejen človek zbuja občutek, da še zase ne zna ustrezno poskrbeti, kaj šele za koga drugega. Poleg tega sem prepričana, da je ženska samozavestnejša, če je urejena. To ne pomeni, da mora nositi obleke prestižnih znamk ali biti vpadljivo naličena in vsak dan pri frizerju, ampak mora poskrbeti za urejen videz: oprane lase, urejen obraz, dostojna oblačila in vedrino na obrazu. V omari je dovolj že nekaj lepih kosov, ki jih med seboj kombiniraš in si lahko vedno lepo oblečen. Za vedno urejen videz res ni potrebno veliko. Predvsem pa moraš izžarevati veselje do življenja.

Delo v združenju Europa Donna predstavlja velik del vašega življenja in dejavnosti. Si predstavljate, da bi delali še kaj drugega?
Europa Donna zagotovo predstavlja velik in pomemben del mojega življenja. Delo opravljam z velikim veseljem in predanostjo, vendar brez enkratne ekipe ne bi mogla narediti ničesar. Skupaj smo zares veliko naredili, uživamo ugled tako v domačem kot evropskem prostoru in že drugič zapored je slovenska predstavnica članica izvršnega odbora evropskega združenja Europa Donna. Čez leto in pol mi poteče mandat in prav je, da predam mesto predsednice, ki ga opravljam že dolgo. Čas je za spremembe. Morajo priti novi ljudje s svežimi idejami. Vsekakor pa bom vedno pripravljena pomagati s svojimi izkušnjami in znanjem in tudi bolnicam bom za svetovanje še vedno na voljo.

Pa si sebe lahko predstavljate v mirnem okolju, morda nekje v tišini podeželja, brez vsakodnevnih obveznosti, sestankov, dela?
Absolutno! Enako vprašanje so mi ljudje postavljali, ko sem se poslavljala od Onkološkega inštituta in odhajala v pokoj. Mnogi so bili prepričani, da me bo konec, jaz pa sem bila zelo vesela, da bom po 36 letih nadvse predanega dela imela končno čas tudi zase, za svoja otroka in vnuke. Ko so me povabili k sodelovanju v Europa Donna, sem si vzela čas za temeljit razmislek, ali naj ponudbo sprejmem. Vem, da bi bila prav vesela upokojenka, tudi če ne bi sprejela dela v Europa Donna, a sem zelo hvaležna ljudem, ki so me povabili, ker sem prav skozi to delo spoznala neko povsem drugo obzorje v življenju. Na Onkološkem inštitutu sem kot zdravnica lahko veliko naredila za posamezne bolnike, v Europa Donna pa za širše skupine ljudi.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd