Ali prenosni telefoni povzročajo raka?

(Foto: Dreamstime)

Zmanjšajte sevanje zdaj

Zdaj je tudi uradno potrjeno: prenosni telefoni utegnejo povzročati raka, je na osnovi izsledkov obsežne večletne raziskave nedavno sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je tovrstno sevanje uvrstila v skupino potencialnih kancerogenih snovi, kot so svinec, kloroform in avtomobilski izpušni plini. Do tega sklepa je prišla skupina 31 znanstvenikov iz 14 držav, ki resda v isti sapi dodajajo, da še ni dovolj dokazov, ki bi to z gotovostjo potrdili.

Obstaja več kategorij, po katerih WHO označuje nevarnost kancerogenega delovanja, in sicer kancerogeno, verjetno kancerogeno, potencialno kancerogeno in nerazvrščeno oziroma nekancerogeno.

Sklep, da so mobilniki "potencialno kancerogeni", ne zmanjšuje zaskrbljenosti njihovih uporabnikov, kar velja tudi za izjavo Eda Younga iz britanskega Inštituta za raziskavo raka, po kateri sklep WHO o povezavi med elektromagnetnim sevanjem mobilnikov in rakom pomeni, da "obstajajo nekateri dokazi, ki povezujejo mobilne telefone z rakom na možganih, vendar so prešibki, da bi to z gotovostjo potrdili".

Predstojnik Mednarodne agencije za raziskave raka, Christopher Wild, je povedal, da je ta razvrstitev pomembna zato, ker bo prispevala k novim raziskavam, ki bodo preučile vplive dolgotrajne in pogoste rabe prenosnih telefonov.

Sevanje, ki ga povzročajo prenosni telefoni, je podobno tistemu pri mikrovalovni pečici. Mikrovalovno sevanje, najpreprosteje povedano, povzroči to, kar se zgodi hrani v mikrovalovni pečici, zato ima raba mobilnikov še vrsto drugih neželenih učinkov, kot je denimo vpliv na spomin, opozarjajo nekateri znanstveniki.

Ameriški bioinženir Henry Lay, ki sevanja preučuje več kot tri desetletja, pravi, da se rak na možganih razvija zelo dolgo, zato je treba javnost pravočasno opozoriti na morebitno škodljivost dolgotrajne izpostavljenosti sevanju iz prenosnih telefonov. Poudaril je, da so najbolj ogrožene osebe, ki telefon uporabljajo večkrat na dan več kot deset let, a tudi otroci, saj imajo tanjšo lobanjo, zaradi česar lahko sevanje prodre globlje v možgane.

Med čakanjem na trdne dokaze o tem, v kolikšni meri so prenosni telefoni dejansko nevarni za naše možgane, si preberite nekaj nasvetov, kako lahko že zdaj pomembno zmanjšate količino sevanja:

 • Telefon prislonite h glavi šele takrat, ko je zveza vzpostavljena – med vzpostavljanjem zveze je količina sevanja največja.
 • Na območjih s šibkim signalom se izogibajte telefoniranju: telefon nenehno prilagaja svojo oddajno moč glede na jakost signala bazne postaje, zato ga raje uporabljajte na prostem. Še posebno smiselno se je izogniti klicem v kleteh in garažah.
 • Če imate telefon, ki deluje tudi na frekvenčnem območju UMTS, raje uporabljajte to območje. Zaradi manjše največje oddajne moči mobilnega telefona na UMTS-območju (0,25 W) in boljšega pokritja z UMTS-signalom v naseljih je manjša tudi izpostavljenost sevanju.
 • Med uporabo telefon držite na spodnjem delu. Na zunanji strani zgornjega dela je namreč vgrajena antena. Če telefon držimo na mestu, kjer je antena, mora zaradi premagovanja izgub (absorpcija elektromagnetnih sevanj) oddajati z večjo močjo.
 • Sevanje lahko zmanjšate tudi z rabo prostoročnega kompleta – žične slušalke učinkovito zmanjšajo sevalne obremenitve v glavi. To velja tudi za brezžične slušalke bluetooth.
 • V avtomobilu telefonirajte izključno prostoročno, in še to samo, če je resnično nujno, saj je med hitrim premikanjem sevanje v vsakem primeru visoko.
 • Pogovori naj bodo čim krajši.
 • Telefona nikar ne nosite na telesu.
 • Med telefoniranjem pogosto zamenjajte uho.
 • Več uporabljajte SMS-sporočila.
 • Med spanjem naj bo telefon čim dlje od vzglavja.
 • Otrokom, mlajšim od dvanajst let, ne dovolite uporabe prenosnega telefona.

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki