Rak materničnega vratu – premagljiv s cepljenjem in z rednimi ginekološkimi pregledi

prof. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med., spec. ginekologije
prof. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med., spec. ginekologije (Foto: Diana Anđelić)

Tudi cepljenje preprečuje raka

Rak materničnega vratu (RMV) je edinstven po tem, da dobro vemo, kako preprečiti skoraj vsak primer te bolezni. Organizirani programi presejanja z ginekološkimi pregledi in cepljenjem proti virusom HPV, ki so najpomembnejši vzrok za nastanek tega raka, sestavljajo učinkovite preventivne programe proti RMV, s katerimi bi tega raka lahko kmalu popolnoma premagali.

Toda kljub izjemnem potencialu učinkovite zaščite, ki je na voljo, ženske še vedno umirajo, in sicer običajno v zenitu svojega življenja, stare večinoma od 40 do 45 let. Eden od razlogov je, da se ženske še vedno ne zavedajo dovolj, kaj lahko naredijo, da bi preprečile to zahrbtno bolezen, ki se razvija skoraj brez simptomov. Prav zato je ob letošnjem tednu boja proti raku materničnega vratu, ki poteka pod geslom Tudi cepljenje varuje pred rakom, Društvo Kala za boj proti okužbam s HPV in raku materničnega vratu ob tej priložnosti pripravilo novinarsko konferenco.

Ženske, izkoristimo preventivne ukrepe!

Slovenija spada med redke države, ki najsodobnejše pristope za preprečevanje raka materničnega vratu uveljavlja v okviru javnega zdravstva. Toda če želimo to vrsto raka izkoreniniti, morajo ženske ponujene preventivne ukrepe tudi izkoristiti, je na novinarski konferenci poudarila prof. Marjetka Uršič Vrščaj ena od največjih strokovnjakinj s tega področja pri nas. To pomeni, da bi se ženske morale zavedati pomena rednih ginekoloških pregledov in se odzivati na vabila programa Zora, starši pa bi se morali odločiti za cepljenje svojih hčerk proti okužbi z virusi HPV.

Obolevnost za RMV se zmanjšuje

Najnovejši podatki o številu žensk, ki so zbolele za RMV, so precej obetavni. Po podatkih registra raka je leta 2007 zbolelo 153 žensk, leta 2008 pa 130 žensk. Od leta 2003, ko smo v Sloveniji uvedli državni program Zora, se je obolevnost zmanjšala za 38 odstotkov, kar govori o veliki učinkovitosti programa. Leta 2007 je zaradi raka materničnega vratu umrlo 44 žensk. Med njimi je bila večina takšnih, ki niso hodile na ginekološke preglede in so k zdravniku prišle šele tedaj, ko so nastopile težave, torej z napredovalo obliko raka, ko operativno zdravljenje ni več možno in lahko bolnico zdravijo le z obsevanjem.

Narašča število predrakavih sprememb

Na drugi strani se je povečalo število ženk s hudimi predrakavimi spremembami. Leta 2007 jih je bilo namreč kar 1114. Predrakave spremembe namreč zdravijo operativno, kar pa ni brez posledic (prezgodnji porod, carski rez), zato si stroka prizadeva za zmanjševanje tovrstne obolevnosti.

Test HPV

To bi lahko dosegli predvsem s cepljenjem proti HPV in triažnim testiranjem na HPV. To je izredno pomembna novost, saj ga pri ženskah z začetno patološkim brisom materničnega vratu od oktobra lani opravijo na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja. Večino predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vratu namreč povzroči dolgotrajna okužba z visokorizičnimi virusi HPV. "Test HPV je zelo zanesljiv, in če je rezultat negativen, lahko ženska varno pride na pregled čez tri leta. S tem jo razbremenimo pogostih pregledov in tudi strahu," je pojasnila prof. Uršič Vrščaj. Pred uvedbo triažnega testa na HPV so namreč vse ženske z začetno patološkimi brisi vsakih šest mesecev vabili na ginekološki pregled in tako spremljali njihovo stanje.

Cepljena polovica šestošolk

Cepljenje proti HPV za učenke šestega razreda osnovne šole v okviru rednega programa cepljenja v Sloveniji poteka od leta 2009. Z vsemi tremi potrebnimi odmerki je cepljena približno polovica šestošolk, kar nas uvršča na sredino lestvice evropskih držav. Cepljenje je možno z dvema cepivoma, v okviru državnega programa pa cepljenje poteka s štirivalentnim cepivom. Cilj je cepljenih 80 odstotkov deklet, kakršno precepljenost dosegajo denimo na Portugalskem in v Veliki Britaniji, predvsem po zaslugi vlaganja velikih finančnih sredstev v medijsko ozaveščanje ljudi, ki je pri tem ključno, je poudarila prof. dr. Maja Primic Žakelj, vodja službe za epidemiologijo in Register raka pri Onkološkem inštitutu ter predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku. Ljudje se morajo bolj zavedati, kaj lahko storijo za zmanjšanje obolevnost za rakavimi obolenji. K temu lahko veliko pripomorejo tudi civilna združenja, saj zgolj državni programi niso dovolj, je sklenila prof. Primic Žakelj.

Starši lahko svoje hčerke zaščitijo pred rakom materničnega vratu v okviru programa cepljenja. Skupaj z državnim programom Zora za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vratu imamo tako edinstveno priložnost za izkoreninjenje te oblike raka. Izkoristimo jo!