Onkološki dispanzer

Vera Feguš, dr. med.
Vera Feguš, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

Edini v Sloveniji

V 60. letih prejšnjega stoletja je bilo v Sloveniji ustanovljenih več onkoloških dispanzerjev, v katerih so zdravniki izvajali onkološko zunajbolnišnično preventivno in kurativno dejavnost. Od vseh takrat ustanovljenih dispanzerjev je danes ostal samo Onkološki dispanzer, ki deluje v okviru Zdravstvenega doma Maribor in je lani zabeležil štirideseto obletnico delovanja.

ot kažejo izkušnje, je tovrsten dispanzer za bolnike zelo dobrodošel, saj so v njem samo lani opravili 16.200 pregledov. Za primerjavo lahko povemo, da so leta 1963 v dispanzerju opravili 1000 pregledov, leta 1983 pa že 7900. V dispanzerju so zaposlene tri zdravnice, dve specialistki splošne medicine in ena specializantka, dve višji ter dve srednji medicinski sestri. Kot pravi vodja dispanzerja, Vera Feguš, dr. med., je v njihovi oskrbi trenutno 2500 bolnikov z rakavo boleznijo. Večina si je eno od zdravnic v dispanzerju izbrala tudi za osebno zdravnico in po končanem zdravljenju rakave bolezni ostala v ambulanti izbrane zdravnice. Nekateri bolniki v dispanzerju dobivajo samo kemoterapijo, a še naprej ostanejo v primarni oskrbi svojega izbranega osebnega zdravnika. Takšnih bolnikov je vsako leto kakih 260. Kot pravi sogovornica, se po končanem zdravljenju v onkološkem dispanzerju vrnejo v ambulanto izbranega osebnega zdravnika.

Dejavnosti so drugačne kot v splošni ambulanti

Delo v dispanzerju poleg dejavnosti, ki sicer potekajo v ambulantah zdravstvenih domov, zajema še specifična področja zdravljenja. Kot pravi Vera Feguš, dr. med., izvajajo kemoterapijo pri bolnikih s karcinomom debelega črevesa in danke, ki so bili operirani v Splošni bolnišnici Maribor in ki so jim na onkološkem konziliju predlagali pooperativno zdravljenje. "Po priporočilu konzilijarnega onkologa iz Ljubljane izvajamo kemoterapijo pri karcinomu želodca in trebušne slinavke ter imunoterapijo pri malignem melanomu. Vodimo evidenco rakavih bolnikov za našo zdravstveno regijo in že vrsto let sodelujemo z Registrom raka RS."
Ena od pomembnih nalog dispanzerja je tudi zagotavljanje paliativnega zdravljenja bolnikov v terminalni fazi rakave bolezni.

Kdaj v dispanzer?

Kot pravi sogovornica, pridejo v onkološki dispanzer bolniki z diagnozo raka, ki so bili operativno zdravljeni. Veliko jih pride v času, ko po operaciji čakajo na obsevanje na Onkološkem inštitutu v Ljubljani ali po končanem obsevanju. V dispanzer prihajajo tudi zaradi kemoterapije po kirurškem zdravljenju. Izbrani osebni zdravnik bolnika, ki je v terminalni fazi rakave bolezni in je pri njem izčrpano specifično zdravljenje, pogosto napoti v onkološki dispanzer zaradi paliativnega zdravljenja.

Lajšanje bolečine je pomembno

Bolečina se pri rakavi bolezni lahko pojavi v obdobju zdravljenja ali po zaključenem zdravljenju, ko so realna pričakovanja, da bo popolnoma izzvenela. Če pa zdravniki bolezni ne morejo ozdraviti in ta napreduje zaradi rasti tumorja in pojavljanja metastaz, se pogosto pojavlja kronična bolečina, ki jo je treba zdraviti, pravi Vera Feguš, dr. med..Prav pri paliativnem zdravljenju je lajšanje bolečine ključna naloga zdravnika.
Pomembno je, pravi sogovornica, da bolnik bolečino čim bolj natančno opiše. "Po bolnikovem opisu bolečine, po kliničnem pregledu in pregledu njegove dokumentacije o zdravljenju rakave bolezni se odločamo o nadaljnem zdravljenju. Za zdravljene močne kronične bolečine so nam zdaj na voljo analgetiki v obliki tablet, svečk in injekcij, lahko jih dajemo tudi prek katetrov in črpalk.. Analgetike zaradi farmakokinetike zdravila dajejo ob določeni uri, v dovolj velikih odmerkih in v kombinaciji z dodatnimi zdravili.Eden od analgetikov, ki sodi v skupinoopioidovin in je namenjen zdravljenju močne kronične bolečine, je na voljo tudi v obliki obliža. Iz obliža se analgetik enakomerno in dolgotrajno sprošča ter skozi kožo prehaja v kri in tako lajša bolečino 72 ur.

Odločitev o analgetičnem zdravljenju in o načinu uporabe analgetika je strokovno zahtevno in odgovorno delo, pravi sogovornica. Vsi našteti načini zdravljenja bolečine, a tudi novejša zdravila v obliki tablet s podaljšanim sproščanjem ter obliž z analgetikom, ki se enakomerno in dolgotrajno sprošča, so prispevali k izboljšanju kakovosti življenja bolnikov z bolečino.

Skrb za bolnike tudi na domu

Ko rakava bolezen napreduje in je izčrpano specifično zdravljenje, razlaga Vera Feguš, dr. med., so bolniki čedalje bolj oslabeli. "Pogosto so slabo pokretni ali imajo bolečine. Velikokrat imajo umetno stomo, prek katere odvajajo blato, mnogi imajo preležanine. Takrat na bolnikovem domu začnemo s paliativnim zdravljenjem. Lajšanje bolečine je ena od pomembnih zahtev tega zdravljenja. Pri tem želim poudariti, da kljub vsemu bolečina ni sinonim za raka, kot zmotno misli večina ljudi. Velikokrat mi ljudje, ki nimajo raka, pravijo, da se rakave bolezni ne bojijo zato, ker bi se bali smrti, marveč zato, ker se bojijo trpljenja, ki ga v zadnjih stadijih povzroča bolečina. Zdaj imamo veliko znanja o bolečini in načinih zdravljenja bolečine. Farmacevtska industrija ponuja vedno nova in vse učinkovitejša analgetična zdravila. Njihove lastnosti se kažejo v dolgem trajanju in kakovosti močnega analgetičnega delovanja, hkrati pa jih bolnik enostavno uporablja. Bolnik, ki trpi močno ali hudo bolečino, zdaj lahko ostane na domu, ker ga lahko zdravimo tudi doma. Ima predpisane opioidne tablete, ki jih vzame sam ali pa si sam zamenja analgetičnii obliž in tako umiri bolečino. Bolečino lahko dolgo nadzira sam z zdravili, pozneje so mu v pomoč svojci pri zamenjavi obliža. Iz vsega tega sledi, da močno in hudo bolečino pri rakavem bolniku zdaj z enostavnimi načini uporabe analgetikov uspešno lajšamo na bolnikovem domu," sklene pogovor naša sogovornica Vera Feguš, dr. med..
Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki