Izzivi sodobnega zdravljenja raka

(Foto: Shutterstock)

S svetovnega kongresa onkologije ASCO

Vse večje znanje in razumevanje raka in njegovih kompleksnih bioloških značilnosti nas je pripeljalo do vse boljših in natančnejših zdravil, ki ciljajo na povsem določene tarče v različnih vrstah rakov. To kažejo novi in novi izsledki številnih raziskav, nekaterih še sredi poti, a z dobrimi končnimi obeti, drugih že zaključenih. Vse te raziskave so dokaz, da se investicije v raziskave splačajo v vseh pogledih. Razvijamo bolj individualizirane pristope k zdravljenju vsakega posameznega bolnika, ne glede na njegovo starost in vrsto raka, ki ga ima. Učimo se, kako lahko obstoječe terapije uporabljamo še bolj učinkovito in iščemo nove poti, s katerimi pomagamo bolnikom živeti čim dlje in čim bolj kakovostno.

S temi besedami je vse bodoče udeležence kongresa ASCO nagovoril njegov letošnji predsedujoči, prof. dr. Douglas W. Blayney, internist onkolog z medicinske fakultete Michigan ter strokovni direktor Comprehensive Cancer Center iz ZDA. ASCO je v onkologiji pravi pojem v izobraževalnem in raziskovalno razvojnem smislu. Je namreč največji kongres onkologije, ki ga vsako leto pripravi ameriško društvo za klinično onkologijo (American Society of Clinical Oncology – odtod tudi kratica kongresa) in poteka v ZDA, že dolga leta pa se ga udeležujejo strokovnjaki z vsega sveta, zato ima naziv svetovni kongres.

Gre za dogodek, ki ga vsakič obišče več kot 30 tisoč zdravnikov, ki tako iz prve roke izvedo, kaj so pokazali izsledki raziskav, ki so jih dokončali v času od zadnjega kongresa, kaj obetajo nove kombinacije že znanih zdravil in katere spojine so v fazah preizkušanja in kaj si lahko od njih obetamo.

Neverjetno veliki koraki

Onkologija je veda v medicini, v kateri se v zadnjem desetletju dogajajo zares neverjetno veliki koraki. Odkar so se pred dobrimi šestimi leti pojavila biološka oziroma tarčna zdravila, ki ciljajo na povsem specifične tarče v rakastih celicah, se je sprožil pravi plaz. Plaz novih in novih možnosti zdravljenja tudi tistih rakov, ki jih do zdaj s klasičnim sistemskim zdravljenjem s kemoterapijo sploh ni bilo moč zdraviti, oziroma je bil odziv na citostatsko zdravljenje zelo pičel. Med takšne rake spadajo, denimo, rak jajčnikov, glioblastom, ki je posebej agresivna oblika možganskih tumorjev, nadvse odpornih na kemoterapijo, pa rak ledvic, trebušne slinavke, želodca, maligni melanom …

Uvedba tarčnih zdravil v onkologijo je pomenila, da se je tudi podaljšalo preživetje z metastatsko boleznijo. Zdravniki pa gredo naprej in preizkušajo različne kombinacije tarčnih zdravil bodisi kot samostojno zdravljenje bodisi v kombinaciji s kemoterapijo. Tarčna zdravila preizkušajo tudi v zgodnejših stadijih bolezni. Če je bilo zaenkrat tovrstno zdravljenje za razširjeno bolezen, ko so bili ugotovljeni zasevki na oddaljenih organih, je vse več raziskav v fazah, ko je bolezen še omejena na izvorno mesto oziroma organ. Obeti so več kot dobri.
Članek se nadaljuje »


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki