Zgodbe, ki jih piše bolezen: Rak pljuč

(Foto: Osebni arhiv)

Radost drobnih stvari

Ko se je prehlad sprevrgel v trdovraten in močan kašelj, ki ga ni mogla z ničemer pozdraviti ali omiliti, je gospa Jasna Berger, prijazna in vitalna ženska zgodnjih 60 let, brez odlašanja poiskala pomoč pri pulmologu. Podroben pregled je razkril spremembo v desnem pljučnem krilu.

Vrsta preiskav, ki jih je tik zatem opravila na Golniku, je gospo Jasno soočila z neizprosnim dejstvom – pljučni rak. Šok, ki jo je zajel, je bil velik, časa za razmišljanje pa je bilo malo. Vedela je, da je diagnoza zelo resna in je potrebno takojšnje ukrepanje, a je brez kančka dvoma zaupala strokovnim odločitvam zdravnikov, ki so jo zdravili. Prvi korak je bila operacija, s katero so kirurgi odstranili tisti del desnega pljučnega režnja, v katerem je bil tumor. Sreča je bila, da je bil tumor odkrit zelo zgodaj, ko še ni zaseval v druge organe, zato so bili tudi obeti zdravljenja dobri.

Zdravje se ji je takoj po operaciji okrepilo, počutila se je dobro, dodatno zdravljenje ni bilo potrebno. Po operaciji je gospa Jasna hodila na redne kontrolne preglede, ki so si sledili vsake tri mesece. Živela je normalno, le kaditi je nehala, takoj ko je izvedela za diagnozo. Odkrito pove, da je bila pred boleznijo strastna kadilka. Opravljala je stresno službo, v kateri ni bilo rednega delovnega urnika, veliko je skupaj z ekipo sodelavcev delala ponoči. Rak je marsikaj obrnil na glavo. Začela se je zavedati bolj kot kdajkoli prej, da je za svoje zdravje in dobro počutje odgovorna sama.

Pet mirnih let …

… je minilo ob rednih kontrolnih pregledih. Pet let je tista magična arbitrarna meja, ki jo skuša doseči vsak bolnik z rakom. Če minejo brez ponovitve bolezni, je upanje, da je rak premagan, toliko večje. Tudi gospa Jasna je imela pet let miru pred boleznijo in ko sta se  vanjo z vsakim dnem selila večji mir in optimizem, je začela vnovič kašljati. Kašelj je bil zelo podoben tistemu, po katerem so zdravniki v njenih pljučih našli tumor. Zla slutnja se je vrnila in tudi v drugo gospa Jasna ničesar ni prepuščala naključju, ampak se je takoj odpravila k zdravniku. Pregledi, preiskave in – ponovitev bolezni. Karcinoza zgornjega desnega režnja, prizadeti sta bili tudi dve bezgavki. Tokrat operacija žal ni bila več mogoča, konzilij pa je predlagal zdravljenje s kombinacijo kemoterapije ter tarčnega zdravila. S to kombinacijo zdravljenja je na Onkološkem inštitutu Ljubljana potekala klinična raziskava in gospa Jasna je bila vključena vanjo. Na terapijo se je odzvala takoj in zelo dobro. Že po treh ciklusih je bolezen obmirovala, tumor se je zmanjšal. Terapijo s kemoterapijo in tarčnim zdravilom je končala, kakor je bila prvotno načrtovana, nato pa je nadaljevala samo s tarčnim zdravilom. To je pomenilo, da je naslednji dve leti na tri tedne prihajala na Onkološki inštitut po odmerek zdravila. Do zdaj se jih je nabralo že 45 in ves čas se je počutila dobro.

Življenje se vrne v stare tirnice

Gospa Jasna se trudi že vsa leta živeti povsem običajno, v svoje življenje je vnesla le nekaj sprememb. Vsak dan skrbi za gibanje na svežem zraku, skrbno tudi pazi, da se čim manj zadržuje v zaprtih prostorih, v katerih je veliko ljudi in s tem veliko možnosti za različna prehladna obolenja. Poleti veliko časa preživi na morju v bratovem vikendu in predvsem uživa vsak trenutek dneva. Kot pravi, zna ceniti drobne stvari v življenju, naučila pa se je ceniti tudi sebe. Ker je tako, pazi, da kakovostno je, počiva, ko ji telo tako prišepne, skuša biti čim bolj umirjena. Ob sebi ima družino in tesne prijatelje, na katere se lahko zanaša, ko jih potrebuje. Pogreša le potovanja. Ko je bila še zdrava, je prepotovala ves bližnji in srednji Vzhod, del Azije in velik del Afrike, kjer je štiri leta z možem, predstavnikom večjega slovenskega podjetja, tudi živela. A ker se zadnji dve leti ves čas zdravi in mora hoditi na redne preglede na Onkološki inštitut, se je potovanjem začasno odrekla. Namesto njih zdaj odkriva lepote svoje bližnje okolice.Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki