Metoda za odkrivanje raka dojke

(Foto: Jupiterimages)

Ko je velik kot oreh, utegne biti prepozno

Za rakom dojke zboli vsaka deseta ženska na svetu, pravijo statistike. Po nekaterih napovedih naj bi letos v EU za to boleznijo umrlo približno 87 tisoč žensk, v Sloveniji, kjer je rak dojke drugi najpogostejši bolezenski vzrok smrti, pa več kot 400. Število novo odkritih primerov raka dojke bo v Sloveniji letos verjetno preseglo 1100.

Toda obstaja tudi pozitivna statistika: v bolnišnici za ženske bolezni v nemškem Erlangnu, ki je specializirana za odkrivanje in zdravljenje raka dojke, ob pomoči najsodobnejše diagnostične opreme Mammomata Inspiration vodilnega proizvajalca medicinske opreme, nemške družbe Siemens, uspešno pozdravijo skoraj 80 odstotkov primerov.

Ko je velik kot oreh, utegne biti prepozno
Znano je, da lahko ženske, ki si redno pregledujejo dojke, odkrijejo tumor v velikosti enega centimetra. Če to počnejo samo občasno in otipajo tumor, je navadno velik že dva centimetra. Redno pregledovanje je torej pomembno, pri zgodnjem odkrivanju raka dojke pa so ključni presejalni pregledi, denimo z mamografijo. Ta prispeva k 30-odstotnemu zmanjšanju umrljivosti, saj kar 60 odstotkov tumorjev odkrije v zgodnjem stadiju, ko so možnosti za uspešno zdravljenja največje.

Mamografija za zgodnje odkrivanje
Mamografska preiskava poda natančno sliko tkiva dojke, zato je tudi diagnoza zanesljivejša. Med postopkom mamograf dojko stisne med dve plošči, s čimer se zmanjša količina sevanja, ki ga prejme pacientka, in obenem poveča natančnost slike. Za številne ženske je mamografska preiskava zelo stresna, zato so vsa prizadevanja usmerjena v to, da bi bil celoten postopek za pacientko karseda prijazen. Mammomat Inspiration je prvi mamograf, ki ob pomoči LED-diod oddaja svetlobo različnih barv. Telesnim značilnostim pacientke se prilagaja tudi z drugimi funkcijami. Pomembna lastnost Mammomata Inspiration je nizka doza obsevanja – naprava namreč za vsako posamezno preiskavo (glede na obseg in tip tkiva) izračuna najmanjšo dozo obsevanja, ki je potrebna za natančno preiskavo.

Tomosinteza – nova oblika preiskav
Po mnenju strokovnjakov naj bi klasično mamografijo sčasoma v celoti nadomestila tehnika, ki ji strokovnjaki pravijo tomosinteza. Gre za postopek, podoben računalniški tomografiji. Diagnostični aparat slika dojko z različnih kotov in nato dobljene podatke združi v eno samo trirazsežno podobo, ki radiologu poda znatno natančnejšo sliko. Siemensovi inženirji nameravajo klasični mamografski postopek in tomosintezo združiti v eni modularni napravi.

Zbolijo tudi mlade ženske
Pri mladih ženskah je tkivo dojk zaradi učinkov hormonov gostejše, zato je spremembe težje opaziti. Nekatere mlajše ženske so v rizični skupini tudi zaradi dednih dejavnikov. Strokovnjaki v tem primeru priporočajo preiskavo z ultrazvokom ali magnetno resonanco.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki