Rak ledvic

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med.
prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

Rak ledvičnega tkiva je najpogostejša vrsta ledvičnega raka pri odraslih, saj predstavlja 85 odstotkov vseh ledvičnih rakov. Pri moških se pojavlja dvakrat pogosteje kot pri ženskah. Največkrat zbolijo starejši ljudje, povprečna starost pri novo odkritih bolnikih je več kot 60 let, vendar v zadnjem času za to obliko raka obolevajo tudi že precej mlajši. Če bolezen odkrijejo v zgodnjem stadiju, je pet let po postavljeni diagnozi preživetje za oba spola 80- do 90-odstotno, če pa je odkrita v poznejših stadijih, se možnosti za zdravljenje in s tem preživetje bolnikov zelo zmanjšajo. Težava je, ker bolezen dolgo ostane skrita in jo pri tretjini bolnikov odkrijejo šele, ko je že v napredovali fazi. Naš sogovornik je prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., svetnik, predstojnik Kliničnega oddelka za urologijo v UKC Ljubljana.

Na ledvicah se najpogosteje pojavljata dve vrsti raka: rak ledvičnih celic in rak sečnih izvodil, imenovan urotelijski rak. Rak ledvičnih celic je pogostejši; gre za več oblik žleznega raka, najpogosteje, v 70 odstotkih, se pojavlja svetlocelična vrsta raka, je povedal prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med. V zadnjem času so na osnovi genskih raziskav odkrili, da je velik del pojavljanja ledvičnega raka lahko družinsko povezan. Tako so zasledili ledvičnega raka pri sorodnikih v prvem ali drugem kolenu celo v 60 do 70 odstotkih. Čeprav za rakom ledvičnih celic pogosteje zbolevajo moški, se je v zadnjih letih pojavnost tega raka pri ženskah močno približala pojavnosti pri moških – tako pri nas kot v svetu se pri ženskah povečuje za 2 do 3 odstotke na leto, je povedal prof. Kmetec.

Starostna meja vse nižja

Prav tako tudi starost ni več odločujoč dejavnik pri zbolevanju za rakom. Obolevajo ljudje, ki so sorodstveno povezani, ljudje z nekaterimi dednimi boleznimi, predvsem pa je eden od dejavnikov tveganja za nastanek raka kajenje. To sicer ni edini dejavnik, saj se število kadilcev zmanjšuje, pojavnost ledvičnega raka pa povečuje. Ne smemo se slepiti glede dejavnikov našega okolja, ki je vse bolj zastrupljeno. Zavedati se moramo, da se v hrani in vodi pojavlja vrsta kancerogenih snovi, pesticidov, fungicidov itd., sicer v nizkih koncentracijah, ki pa se nabirajo v telesu in v daljšem časovnem obdobju lahko povzročijo spremembe na genih, ki sprožijo nastanek raka,« je konkreten prof. dr. Kmetec.

Rak ledvičnih celic se hitro razvije in lahko zelo hitro napreduje v ostale organe. »Razvije se v enem delu ledvice in glede na vrsto raste različno hitro. Pojavi in razvije se lahko že po pol do enega leta. Z rastjo prerašča ledvično tkivo in napreduje v ledvični izvodilni sistem, vrašča v ledvično veno in veliko trebušno veno ter področne bezgavke. V poznejši fazi se razširi v dolge kosti, kot sta nadlahtnica ali stegnenica, v pljuča, možgane in jetra. Ko se tumor veča, lahko vrašča tudi v sosednje organe,« je povedal naš sogovornik.

Sprva brez jasnih znakov

O jasnih znakih bolezni, predvsem v začetni fazi, ko je tumor velik le nekaj centimetrov (v premeru), ne moremo govoriti, je jasen prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med. »Tumor v tej fazi ne povzroča nobenih posebnih znakov, na osnovi katerih bi posumili na ledvičnega raka. V krvni obtok lahko rak izloča vrsto snovi, ki povzročajo nekatere neznačilne težave, imenovane neoplastični znaki.« Tako se pri bolnikih lahko pojavijo manjše bolečine, ki se selijo po telesu, nenadno povišan krvni tlak, lažja oblika sladkorne bolezni, povišana telesna temperatura, pojav rdečih krvničk v seču. To, kot pravi naš sogovornik, pa so znaki, ki jih hitro lahko pripisujemo tudi drugim boleznim. Ker so znaki tako neznačilni, so možne razne bolezni, zato pogosto kot prvo in najmanj bolečo preiskavo opravijo ultrazvočni pregled trebušnih organov.

To je danes tudi najpogostejša preiskava, ki jo izvajajo zaradi raznih vzrokov, predvsem takrat, ko so težave, ki mučijo bolnika, nepojasnjene. Tako se velikokrat zgodi, da tumor ledvičnih celic odkrijejo povsem naključno. »Sum, da gre za maligni tumor, potrdimo z računalniško tomografijo, včasih, zlasti pri manjših tumorjih, je treba opraviti tudi biopsijo tumorskega tkiva.« Za potrditev diagnoze pa naredijo tudi vse krvne preiskave in opravijo rentgensko slikanje prsnih organov. Ko je bolezen v napredovali fazi, se znaki pri ledvičnem raku kažejo predvsem zaradi zasevkov raka. Bolniki imajo hude bolečine, pogosto jih napade kašelj, imajo kri v seču in tudi tope bolečine v ledvenem predelu. Takrat se je rak lahko že razširil na druge organe, najpogosteje v kosti. Da to potrdijo, morajo opraviti tudi izotopsko slikanje kosti.

Koristni preventivni pregledi

O preventivi pred tem rakom je težko govoriti. Prof. dr. Andrej Kmetec svetuje, naj ljudje, ki so družinsko obremenjeni z rakom, zlasti ledvičnim, vsaj enkrat letno opravijo ultrazvočni pregled trebušnih organov in sečil, krvne preiskave in pregled seča. Priporočljiva je seveda tudi opustitev kajenja. Pri drugih, ki zbolijo za rakom ledvičnih celic, pa je vzrok treba iskati v okolju, v katerem živimo, v hrani in vodi, ki jo užijemo. Zato moramo biti posamezniki še bolj vestni, skrbeti za čisto okolje in natanko vedeti, kakšno hrano in vodo uživamo. Prav tako pa ne bo odveč, če se skupaj zavzemamo za prepoved uporabe rakotvornih sredstev v kmetijstvu in industriji ter raznih dodatkov hrani v predelovalni industriji.