Samopregledovanje dojk

  • MJS
  • petek, 06. marec 2009
(Foto: Shutterstock)

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Vsako leto odkrijejo preko tisoč novih primerov. Najpogosteje prizadene ženske v starosti nad 55 let, pogostost pa s starostjo samo še narašča. Danes imajo zdravniki na voljo že zelo učinkovite načine zdravljenja: poleg kirurškega obstaja tudi dopolnilno zdravljenje (kemoterapija in obsevanje, vse bolj pa si utirajo pot v zdravljenje tudi biološka zdravila). Kljub vse večjim možnostim sodobne medicine pa ta še vedno ni vsemogoča in dejstvo ostaja, da ima realno več možnosti za boljši izid zdravljenja ženska, pri kateri raka odkrijejo čim bolj zgodaj.

Zgodnje odkrivanje raka je v veliki meri odvisno tudi od žensk samih, pri čemer ima veliko vlogo redno samopregledovanje dojk. Redno pregledovanje dojk bi morale usvojiti že mlada dekleta v srednji šoli, ta navada pa bi morala žensko spremljati vse do pozne starosti. Biti bi morala nekaj tako samoumevnega, kot je samoumevno umivanje zob ali tuširanje.

Če se vam zgodi, da otipate zatrdlino, ne odlašajte, ampak svoje odkritje zaupajte zdravniku. Samo natančna in specialistična preiskava bo pokazala, kaj se dogaja v vaši dojki. Prav možno je, da ni nič resnega, obstaja pa možnost, da se je v dojki naredil tumor, ki potrebuje zdravljenje.

In kako poteka pravilno samopregledovanje dojk?

1. korak: Stopite pred ogledalo. Oglejte si, ali je na vaših dojkah morebiti vidna kakšna sprememba: rdečina, oteklina, ugreznjena koža ali bradavica, izcedek iz dojke.

2. korak: Dvignite roki in ju položite za glavo. Ponovno skrbno opazujte morebitne spremembe oblike dojk ali pa spremembe kože in bradavic.

3. korak: Položite roki na bok in se nagnite naprej proti ogledalu. Potisnite ramena naprej. Ponovno si dobro oglejte morebitne spremembe v obliki dojk.

4. korak: Dvignite levo roko. Z dlanjo in s prsti desne roke pretipajte dojko in okolna tkiva. Najlažje to storite takrat, ko ste namiljeni pod tušem. Dojko najprej pretipajte v vseh smereh: krožno, vzdolž dojke in od bradavice proti robu dojke. Ne pozabite pretipati tudi podpazduhe. Ponovite postopek na drugi dojki.

5. korak: Ponovite predhodni postopek tudi v ležečem položaju. Pod ramo si položite blazino ali zloženo brisačo. V tem položaju je dojka manj napeta, pregled pa zato lažji. Ponovno ne pozabite na podpazduho. Ponovite postopek na drugi dojki.

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki