Rak trebušne slinavke

  • sobota, 10. marec 2007
mag. Zvezdana Hlebanja, dr. med., spec. internistka
mag. Zvezdana Hlebanja, dr. med., spec. internistka (Foto: Diana Anđelić)

Prvi znaki so različni

V Sloveniji za rakom trebušne slinavke zboli nekaj več kot 250 ljudi na leto, v svetu pa ugotovijo približno 170 tisoč novih primerov na leto. Incidenca v razvitem, zahodnem svetu še narašča, podobno tudi v Sloveniji. To je ena od najbolj agresivnih in hitro potekajočih oblik raka, ki še vedno pomeni izziv za sodobno onkologijo.

Simptomov je malo, pripoveduje dr. Hlebanja. »Prvi znaki so lahko neznačilne bolečine na območju žličke, s širjenjem proti hrbtenici, hujšanje iz nepojasnjenega vzroka, na novo nastala sladkorna bolezen ali vnetje trebušne slinavke. Zelo pogost prvi simptom je tiho potekajoča zlatenica. Pojavijo se lahko tudi simptomi, ki nastanejo zaradi oddaljenih zasevkov raka trebušne slinavke, kot so bolečine v kosteh, če gre za kostne metastaze. Med simptome spadajo še nabiranje tekočine v trebuhu, če gre za peritonealne zasevke, ter slabost in bruhanje, ko nastopi zapora v pasaži hrane.

Odkrit v pozni fazi
Simptomi tega raka so zelo neznačilni, zato mine veliko časa, preden ga sploh diagnosticirajo. Zdravniki običajno najprej sumijo na vnetje želodca, žolčnika ali obrabo hrbtenice. Sogovornica še pove: »Trebušna slinavka ima posebnost, da leži tako, da jo pokriva del želodca ali širokega črevesja, zato mora biti zdravnik ciljano usmerjen in iskati morebitno bolezensko tvorbo v trebušni slinavki. Večina tumorjev trebušne slinavke odkrijemo v poznih fazah. Pri ljudeh z možnostjo preživetja ali vsaj daljše zazdravitve bolezen odkrijejo naključno, pri drugih pregledih. To so običajno bolniki brez simptomov bolezni. Bolnikov, ki so primerni za operacijo, je navadno manj kot deset odstotkov; pri teh obstaja možnost preživetja do petnajst mesecev. Operacija je zelo zahteven kirurški poseg z veliko stopnjo umrljivosti in zapletov. Rak trebušne slinavke je poleg malignomov žolčnih izvodil in primarnih jetrnih tumorjev še naprej eden od največjih izzivov sodobne onkologije. »Želim si, da bi bolniku lahko rekla, da gre za raka kot kronično bolezen, ki jo bomo zdravili nekaj let, pri čemer bo lahko živel kakovostno življenje, brez hujših znakov bolezni. Toda ti bolniki so hudo bolni, shujšani, imajo bolečine, zlatenico, znake zapore hrane, polni so tekočine …« ugotavlja sogovornica.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki