Sporočilo, ki potrebuje vašo pozornost.

Preventivo je treba izvajati v obliki samopregledovanja, zdrave prehrane in gibanja.
Preventivo je treba izvajati v obliki samopregledovanja, zdrave prehrane in gibanja.

V Sloveniji za rakom na dojki na leto zboli okoli 1.400 žensk in 10 moških. Bitko z boleznijo izgubi več kot 400 žensk in dva moška.* Ozaveščanje o pomenu redne preventive in zdravega življenjskega sloga je zato odločilnega pomena. Tega se zavedajo tudi pri podjetju HOFER, kjer že peto leto zapored izvajajo projekt ROZA OKTOBER.

»Začetek bolezni oziroma diagnoza sama ne pomeni konca. Pomeni začetek boja. To je bolezen, ki se da premagati.«
Patricija, 34 letPreventivo je treba izvajati v treh korakih.

1. Samopregledovanje
Redno mesečno samopregledovanje dojk pripomore k zgodnjemu odkrivanju rakavih sprememb in s tem k večji uspešnosti zdravljenja. Pregled je priporočljivo opravljati vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije. Pri tem si lahko pomagamo z brezplačno aplikacijo BREAST TEST, ki nas vsak mesec opomni, kdaj je čas za pregled. Vsebuje tudi preprosta navodila in slikovna gradiva pravilnega postopka samopregleda dojk.

2. Aktiven življenjski slog
Naj gibanje postane del vašega vsakdana. Priporočena je vsaj aktivnost v obliki boljših navad: dvigalo naj zamenjajo stopnice, krajše razdalje opravite peš ali s kolesom. Telesna dejavnost pozitivno vpliva tudi na številna stanja, ki so posledica stresa, in na splošno duševno zdravje.

3. Raznolika prehrana
Posegajte po polnozrnatih živilih, stročnicah, zelenjavi in sadju ter se izogibajte mastni, slani in sladki hrani. Dobra dopolnitev raznolikega jedilnika so tudi šampinjoni. Z njihovo izbiro v mesecu oktobru pa nekaj dobrega naredite tudi za druge. Za vsak rožnat zavitek šampinjonov, ki ga boste kupili v oktobru, bo HOFER namenil 10 centov za preventivne programe ozaveščanja o pomenu zdravega življenjskega sloga in zgodnjega odkrivanja raka na dojki Združenja Europa Donna Slovenija.

*Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1.399 žensk in 10 moških. Tega leta je za rakom na dojki umrlo 433 žensk in dva moška.

Več o projektu na hofer.si/rozaoktober.


Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki