Še vedno nemočni proti raku na trebušni slinavki

Če je rak na trebušni slinavki odkrit dovolj zgodaj, da ga je možno operirati, je možna tudi ozdravitev!
Če je rak na trebušni slinavki odkrit dovolj zgodaj, da ga je možno operirati, je možna tudi ozdravitev! (Foto: Shutterstock)

V nasprotju z drugimi vrstami rakov, kjer je bil v zadnjih letih narejen velik premik tako v zdravljenju kot preventivi, se pri raku na trebušni slinavki v zadnjih 40 letih ni spremenilo skoraj nič. Pa ne samo v Sloveniji, tudi drugje po svetu je tako, zato ta rak še vedno pogosto velja za bolezen, s katero se nima smisla ukvarjati.

A neupravičeno, saj če je rak na trebušni slinavki odkrit dovolj zgodaj, da ga je možno operirati, je možna tudi ozdravitev!

Prav zgodnje odkrivanje je zelo pomembno, saj od okoli 400 na novo zbolelih na leto umre okoli 380 ljudi. Govorimo o raku, ki se z okoli 400 novimi zbolelimi na leto v Sloveniji uvršča v zgornjo tretjino po pogostosti med vsemi raki, obenem pa prav na samo dno po lestvici preživetja; pet let po diagnozi živi le še pet odstotkov ljudi, v povprečju pa oboleli živijo zgolj 4,6 meseca od diagnoze! Naj za primerjavo povemo, da je petletno preživetje bolnic z rakom na dojkah več kot 80-odstotno.

Eden od pomembnih razlogov za to stanje je, da o tem raku govorimo zelo malo ali nič. Posledično o njem ljudje ne vedo veliko in tudi ne pomislijo nanj ob težavah, ki bi nakazovale nanj. V javnost pride glas o njem najpogosteje le takrat, ko zboli znana osebnost. Gotovo se spomnite slovitega tenorskega tria, v katerem je najbolj izstopal Luciano Pavarotti, ali kultnega filma Dirty Dancing, ki je med zvezde izstrelil Patricka Swayzeyja. Tudi idejni oče slovitega podjetja Jabolko Steve Jobs je umrl za njim in enako tudi Aretha Franklin.

Pozorno ob simptomih

Zgodnje odkrivanje je torej ključ do izboljšanja statistike preživetja, za to pa je treba poznati simptome bolezni. In kateri so?

Zlasti je treba biti pozoren na temen urin in svetlo blato, zlatenico, bolečine v hrbtu, izrazito nenamerno hujšanje, nenaden pojav sladkorne bolezni ob sicer normalni telesni teži, slabost, utrujenost. Ljudje, ki imajo nekaj ali celo vse od naštetega, teh znakov pogosto ne jemljejo dovolj resno ali jih pripisujejo vsemu, le trebušni slinavki ne. Pogosto gredo k zdravniku šele takrat, ko so težave tako hude, da jih preprosto ne morejo več prezreti. A takrat je bolezen največkrat že v napredovalih stadijih, ko operacija ni več možna, s tem pa tudi možnosti za ozdravitev ni več.

Zdravljenje raka na splošno je v zadnjih desetih do 15 letih izjemno napredovalo. Izboljšale so se diagnostične tehnike, seveda pa tudi vse tri oblike zdravljenja: kirurško, obsevalno in sistemsko. Posledično so se preživetja močno izboljšala in prenekatera oblika raka je že postala kronična bolezen. Žal to za raka na trebušni slinavki ne velja, in čeprav je bolnikov vse več, čeprav imamo nove in vse bolj agresivne kirurške tehnike in čeprav imamo zdravljenje s kemoterapijo, preživetje še vedno ostaja slabo.

Dejstvo je, da bolniki, kot rečeno, vse prepogosto k zdravniku pridejo prepozno, ko jih ne morejo več operirati, prav kirurški poseg v kombinaciji s kemoterapijo pa je danes edina možnost za daljše preživetje. Kirurški poseg je možen le v zgodnjih stadijih, ko je bolezen omejena na trebušno slinavko in se rak še ni razširil na okoliška tkiva in organe. Takih bolnikov je samo 20 odstotkov. Od bolnikov, ki so operirani, jih približno 40 odstotkov preživi pet let. To dodatno poudarja nujnost čim zgodnejšega odkrivanja bolezni.

Težavno odkrivanje

Pri zgodnjem odkrivanju raka na trebušni slinavki ni težava samo v (pre)poznem odhodu k zdravniku; rado se zatakne tudi pri diagnostiki in odkrivanju. Ultrazvočni pregled, ki je najširše dostopna preiskava, ima pomanjkljivost, in sicer ni dovolj občutljiv in pogosto tumor ni viden. Tumor je v zgodnjih stadijih, ko ga je mogoče operirati, pogosto viden šele po slikanju z računalniško tomografijo (CT) ali magnetno resonanco (MRI), ki tudi pokažeta, kako razširjen je lokalno in po telesu.

S kirurškim posegom lahko zdravijo samo lokalno omejene rake. Če se razrastejo prek neke meje, je kirurški poseg nepotreben oziroma škodljiv. S kirurškim posegom lahko raka pozdravijo, če lahko tumor v celoti izrežejo. Če kirurški poseg ni radikalen, ga ni smiselno opraviti. Izjema so le paliativni posegi, s katerimi pa bolnika več ne poskušajo pozdraviti, ampak mu le lajšati simptome. Zmanjševanje tumorja nima nobenega smisla, saj lahko naredijo še več škode.


Po operaciji še kemoterapija

Po operaciji bolnike zdravijo še s kemoterapijo, praviloma v šestih ciklusih. Izbor kemoterapije je odvisen od tega, ali gre za predoperativno ali pooperativno citostatsko zdravljenje, ali gre za prvo linijo ali drugo linijo zdravljenja, v kakšnem splošnem telesnem stanju je bolnik … V metastatski obliki bolezni zdravljenje z operacijo ni več možno, vendar bolnikom pogosto kirurgi naredijo paliativne posege.

Kakšne barve sta vaše blato in urin?

Najbolj tipični simptom raka na trebušni slinavki je spremenjena barva blata in urina. Blato postane zelo svetlo, skoraj sivo, medtem ko urin močno potemni. Sprememba barve ne pomeni nujno raka na trebušni slinavki, a je jasno opozorilo, da se v tem organu nekaj dogaja. Kaj, naj ugotovi medicina, pomembno je, da ob teh spremembah ne odlašamo z obiskom pri zdravniku. Naj torej redno opazovanje barve blata in urina postane vsakdanja rutinska skrb za lastno zdravje.

Drugi znaki, ki jih ne smemo spregledati:
  • bolečina na sredini hrbta,
  • izrazito hujšanje,
  • tiha zlatenica,
  • utrujenost, depresija, slabo počutje,
  • pojav sladkorne bolezni po 50. letu, zlasti ob normalni telesni teži.