Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zdravljenje raka prostate


(stran 2 od 2)

Pooperativno hormonsko zdravljenje

Po operaciji nekatere bolnike začnejo zdraviti tudi s hormonsko terapijo. Tu pridejo v poštev predvsem bolniki, pri katerih je rak prešel meje kapsule prostate. Uspešnost zdravljenja s hormonskimi zdravili zdravniki pri bolniku redno spremljajo z določanjem PSA. Hormonska zdravila, pravi sogovornik, so osnovna in prva izbira zdravljenja pri napredovalem raku prostate. Bistvo pri zdravljenju je, da preprečimo delovanje moškega spolnega hormona testosterona in znižamo njegove vrednosti v krvi na minimum. Načinov za zniževanje nivoja testosterona v krvi pa je več. To lahko dosežejo bodisi s kastracijo, to je odstranitev tkiva mod, ki izdeluje največ moškega hormona, bodisi farmakološko, to je kemično. Slednji način je tudi prijaznejši, saj je povraten in s prekinitvijo hormonskega zdravljenja učinki kemične kastracije minejo, višina moškega hormona v krvi se ponovno dvigne.


Hormonsko zdravljenje traja lahko le nekaj mesecev, navadno pa več let ali pa vse življenje. Lahko je neprekinjeno, ali pa se ga prekine za nekaj mesecev in če je potrebno ponovno vzpostavi zdravljenje, kar je  odvisno od vrednosti PSA. Če ta pade, hormonsko zdravljenje ukinejo, če poraste, jo ponovno uvedejo. Tako zdravljenje imenujemo intermitentno zdravljenje. Neprekinjeno hormonsko zdravljenje uvedejo le pri tistih moških, ki imajo napredovali rak prostate.

Hormonsko zdravljenje ni mačji kašelj

Hormonsko zdravljenje je zelo učinkovito, vendar ima vrsto neželenih učinkov. Ko se nivo testosterona v krvi zniža, začnejo prevladovati ženski spolni hormoni, ki lahko vplivajo na spremembo psihičnega razpoloženja, moški postane bolj zalit, krhajo se mu kosti, obliva ga pot, lahko mu začne pešati srce, ima prebavne težave, nekatera zdravila pa vplivajo na jetra, zato je potrebno delati jetrne teste.

Eden od bolj neprijetnih neželenih učinkov pa je gotovo rast dojk in bolečine v njih. To so učinki, ki lahko močno posežejo v kakovost življenja in niso zanemarljivi, a na žalost zdravil, ki bi hkrati zavirala rast raka na prostati in ne bi povzročala neželenih učinkov nimamo.  Dobra stran neželenih učinkov hormonske terapije je, da minejo, ko je terapije konec.
Hormonsko zdravljenje bolniki lahko prejemajo v obliki tablet ali v obliki injekcij, lahko pa oboje. Tablete morajo jemati vsak dan, injekcije pa enkrat na tri mesece.

Radioterapija

Nekatere bolnike z rakom prostate zdravijo tudi z radioterapijo oziroma z obsevanjem.  Radioterapija je zelo primerna za tiste bolnike, ki imajo neoperabilni rak ali so v tako slabem splošnem zdravstvenem stanju, da operacija ni mogoča. Obsevanje je priporočljivo tudi za vse tiste, ki imajo lokalno napredovali rak, kar pomeni, da je rak zajel celotno prostato, ni pa naredil oddaljenih zasevkov.
Poleg klasičnega obsevanja pa bolnikom v nekaterih razvitejših državah ponujajo tudi brahioterapijo, pri kateri v prostato vsadijo radioaktivna semena, ki obsevajo zelo lokalizirano območje. Žal zaradi visoke cene tega aparata pri nas še nimamo.


Priporočljivo je, razlaga dr. Kmetec, da vsi bolniki, ki jih obsevajo, dobivajo še hormonsko zdravljenje. Kombinacijo obsevanja in hormonskega zdravljenja dobijo bolniki po kirurški terapiji, če se izkaže, da je rak že razširjen ali če  se  ponovi.  Kirurško zdravljenje pri recidivih ni več možno, ker se rak že vrašča v okolišno tkivo.
Še ena skupina bolnikov, primernih za obsevanje, so tisti bolniki, ki imajo tudi razširjen rak, vendar imajo zmerne težave s prostato, oziroma rak raste proti sečevodom in jih zapira, zato s paliativnim obsevanjem skušajo omiliti težave in sprostiti sečevode.

Neželeni učinki radioterapije

Tudi obsevanje ima neželene učinke, ki se izražajo predvsem s tako imenovanim radiacijskim cistitisom in proktitisom, torej posebnim vnetjem mehurja in danke. Lahko se pojavijo tudi driske, pekoče odvajanje blata s sluzjo in primesjo krvi ter krvavitve iz mehurja, kar je posledica dejstva, da ni vedno mogoče obsevati zgolj prostate, ampak je lahko prizadeto tudi okolno tkivo. Težave ne nastopijo takoj po obsevanju, ampak kasneje, lahko pride do krvavitev  tudi več let po obsevanju. Spremembe, ki se pojavjo v tkivu, so dolgoročne, pravi dr. Kmetec. Dozo sevanja bolnik dobi za vse življenje in tako dolgo tudi čuti njene posledice. Seveda pa jih vsak čuti drugače.

Zdravljenje brez zdravljenja

Pri raku prostate nekatere bolnike zdravijo tako, da jih samo opazujejo. Temu zdravniki z angleškim izrazom rečejo watchful waiting oziroma nadzorovano opazovanje. To je poseben izraz, razlaga sogovornik, ki dobesedno pomeni, da čakajo in opazujejo razvoj raka.

Tovrsten način »zdravljenja« je primeren predvsem pri tistih bolnikih, ki imajo rak prostate nizke stopnje malignosti, dobro diferenciran, omejen na del prostate (T1c),  z nizkimi vrednostmi PSA in ki so starejši, s pričakovano življenjsko dobo krajšo kot deset let  pri katerih bi z agresivno metodo zdravljenja, denimo s hormonsko ali kirurško,  življenje še skrajšali, predvsem pa poslabšali njegovo kvaliteto. V to skupino spadajo tudi bolniki, ki imajo  težje kronične bolezni, pri katerih je bil le slučajno odkrit začetni rak prostate. 

Te bolnike lahko samo opazujejo in jih naročajo  na kontrolne preglede vsake tri do šest mesecev, jim izmerijo PSA, naredijo transrektalni ultrazvočni pregled in druge preiskave in če so vsi izvidi zadovoljivi, ni potrebno nobenega zdravljenja.  Tak človek lahko brez zdravljenja živi povsem normalno in dočaka svojo pričakovano življenjsko starost. Če se vmes zgodi, da PSA poraste,  in so znaki , da  rak postaja agresivnejši se odločijo za hormonsko zdravljenje, lahko samo začasno ali pa trajno.

Sogovornik pravi, da imajo tudi na njihovi kliniki nekaj takih bolnikov, ki so starejši od 80 let in jih redno spremljajo. Ko jim vrednost PSA zraste, jim dajo hormonsko terapijo, ko vrednost PSA pade, terapijo ponovno prekinejo za določen čas. Nekaj pa je tudi takih, ki ne jemljejo nobenih zdravil za zdravljenje raka prostate in živijo normalno brez večjih težav.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd