Rak debelega črevesja je zasedel nezavidljivo prvo mesto

  • petek, 18. marec 2005
prof. dr. Saša Markovič, dr. med., spec. interne medicine
prof. dr. Saša Markovič, dr. med., spec. interne medicine (Foto: Diana Anđelić)

Rak širokega črevesja in danke

Rak debelega črevesja (kolona) in danke (rektuma), ki mu pravimo tudi kolorektalni rak, je med najpogostejšimi oblikami raka. Pri moških je že na prvem mestu, pri ženskah pa na drugem. Število novih primerov nenehno narašča. Kot pravi prof. dr. Saša Markovič, dr. med., specialistka interne medicine in predstojnica Kliničnega oddelka za gastroenterologijo Kliničnega centra v Ljubljani, je bilo leta 1981 približno petsto novih primerov, dvajset let pozneje pa že več kot 1100 novih primerov. Pravih vzrokov za tako velik in nenehen porast nihče ne pozna.

Prvi znaki bolezni

Kot pravi prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., specialist internist z Kliničnega oddelka za gastroenterologijo Kliničnega centra v Ljubljani, so prvi znaki bolezni zelo splošni in nanje sprva nismo pozorni. Vsekakor bi morali nameniti pozornost vsakim spremembam pri odvajanju blata, nepojasnjenim driskam, zaprtju ali občutku, da črevo ni nikoli do konca izpraznjeno. Pozorni moramo biti tudi, če se v blatu pojavi sled krvi (svetlo rdeča ali zelo temno rdeča) ali če blato postane tanjše kot običajno. Tudi občutek nelagodja v trebuhu, nenehna utrujenost, izguba teže in bruhanje so vzrok za skrb, zato se je najbolje odpraviti k zdravniku.

Kdo je najbolj ogrožen?

Natančni vzroki za kolorektalni rak še niso znani, vendar je po dosedanjih raziskavah znano, razlaga prof. Štabuc, da so med dejavniki, ki vplivajo na razvoj tega raka, tudi:
- Starost: rak debelega črevesja in danke je pogostejši pri ljudeh, starejših od petdeset let, četudi se lahko pojavi v katerikoli starosti, celo pri zelo mladih ljudeh.
- Prehrana: raziskave dokazujejo povezavo med visokokalorično in mastno hrano, v kateri je malo vlaknin, ter nastankom raka na debelem črevesju.
- Polipi: to so nenevarni izrastki na sluznici debelega črevesja in danke. Razmeroma pogosti so pri ljudeh, starejših od petdeset let. Posamezni tipi polipov povečajo nevarnost za razvoj kolorektalnega raka. Nekateri ljudje imajo tako imenovano družinsko polipozo, ki je dedna. Pri tej obliki se v črevesni sluznici naredi na stotine polipov, ki jih je treba nujno odstraniti, saj se v nasprotnem primeru iz polipov pozneje skoraj zanesljivo razvije rak na črevesju in/ali danki.
- Anamneza: raziskave dokazujejo, da je pri ženskah, ki so imele raka na dojkah ali rodilih, več možnosti, da se bo pri njih razvil tudi kolorektalni rak. Več možnosti imajo tudi ljudje, ki so že imeli raka debelega črevesja in danke.
Družinska anamneza: najbližji sorodniki bolnika z rakom debelega črevesja in danke so bolj ogroženi, da se bo rak razvil tudi pri njih, zlasti če je njihov sorodnik raka dobil mlad.
- Ulcerozni kolitis: vnetje črevesne sluznice poveča možnost za razvoj kolorektalnega raka.

Stadiji

Ob postavitvi diagnoze je pomembno, da zdravnik ugotovi, v katerem stadiju je rak. To naredi tako, da ugotovi, kako napredoval je rak in ali se je že razširil v oddaljena tkiva in organe. Glede na stadij bolezni zdravniki lažje načrtujejo zdravljenje.
- Stadij I: rak zajema samo sluznico črevesja ali danke.
- Stadij II: rak se je iz sluznice razširil v okoliška tkiva, vendar bezgavke še niso zajete.
- Stadij III: rak se je že razširil v okoliške bezgavke, oddaljenih zasevkov pa še ni.
- Stadij IV: rak se je razširil v oddaljene organe in tkiva. Kolorektalni rak najpogosteje zaseva v jetra in/ali pljuča.

Zgodnje odkrivanje pomembno

Vsi ljudje, ki sodijo v skupino bolj ogroženih zaradi kolorektalnega raka, pravi sogovornik, bi morali biti še posebno pozorni na zdravje svojega debelega črevesja in danke. Zdravnikom je zdaj na voljo kar nekaj testov, s katerimi lahko rak odkrijejo v zgodnjih fazah, kar je nadvse pomembno za nadaljnje zdravljenje in prognozo. Za zgodnje odkrivanje zdravniki uporabljajo okultni hematest (pregled na krvavitev v blatu), ki zazna tudi mikroskopske krvavitve iz črevesja, sigmoidoskopijo, s katero pregledajo danko in spodnji del črevesja, kolonoskopijo, s katero pregledajo celotno debelo črevo, rentgensko slikanje debelega črevesja in danke ter digitalni pregled danke ali pregled s prstom.

& toda pri nas še vedno problematično

Čeprav imamo v Sloveniji vrhunske strokovnjake in naprave, s katerimi lahko učinkovito zdravijo kolorektalni rak, je še vedno pereča težava prav zgodnje odkrivanje te bolezni. Naši bolniki, razlaga prof. Markovič, prihajajo k zdravniku večinoma s simptomatskim kolorektalnim rakom, kar pomeni, da je bolezen že napredovala, zaradi česar so tudi možnosti preživetja slabše, kot bi bile, če bi bil rak odkrit v zgodnji fazi. Število primerov lokaliziranega raka, ki je še stoodstotno ozdravljiv, pri nas iz leta v leto upada. Za primer sogovornica navaja rak debelega črevesja, ki so ga leta 2001 v zgodnji in povsem ozdravljivi fazi odkrili samo v 21 odstotkih, medtem ko je bilo teh lokalizacij na danki samo 14 odstotkov. To je toliko bolj alarmantno, ker je mogoče diagnozo raka na danki postaviti že z enostavnim pregledom s prstom, ki ga lahko opravi vsak splošni zdravnik. Za primerjavo navedimo ZDA, kjer isto vrsto raka odkrijejo v najzgodnejši fazi v skoraj 40 odstotkih. V Sloveniji je skoraj v 90 odstotkih odkrit prepozno, zato se tudi po stopnji preživetja naša država uvršča veliko nižje kot druge razvite evropske države, med katerimi najboljše rezultate dosegajo skandinavske države. V 90 odstotkih je rak odkrit prepozno, zato tudi takšni rezultati.

Članek se nadaljuje »


Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki