Zasevki v jetrih

prim. Dragan Stanisavljević, dr. med., spec. kirurg
prim. Dragan Stanisavljević, dr. med., spec. kirurg (Foto: Diana Anđelić)

Rak debelega črevesa in danke

Rak širokega črevesja in danke se najpogosteje širi oziroma zaseva v jetra; kar 90 odstotkov vseh metastaz v jetrih so zasevki tega raka. Zdravniki ocenjujejo, da zasevke v jetrih dobi približno polovica bolnikov, od tega je 25 odstotkov bolnikov primernih za kirurško zdravljenje, ki je lahko resekcija jeter ali RFA – radiofrekvenčna ablacija tumorja ali kombinacija obojega. Žal vsi bolniki z zasevki v jetrih niso primerni za tovrstno operacijo, pri tistih, ki izpolnjujejo pogoje zanjo, pa operacija pomembno izboljša prognozo in preživetje bolnikov. Petletno preživetje pri radikalno operiranih bolnikih je do 45-odstotno.

Kot pravi prim. Dragan Stanisavljević, dr. med., specialist kirurg s kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo Kliničnega centra v Ljubljani, tovrstno operacijo lahko izvedejo pri bolnikih, ki nimajo znakov razširitve raka zunaj jeter in nimajo lokalne ponovitve bolezni (torej ponovitve tumorja v širokem črevesju ali danki ali v okolici). Bolnikov, ki jih lahko operirajo, je približno četrtina. Večina teh bolnikov je dobivala predoperativno kemoterapijo. Pomembno je, da mora biti vsaj polovica jetrnega parenhima brez tumorjev, število metastaz pa zdaj ni več pomembno. Včasih je veljalo, razlaga sogovornik, da je bila operacija na jetrih kontraindicirana, če je bolnik imel več kot štiri zasevke. Največ zasevkov je v desni polovici, ker je v njej pretok krvi boljši in se rak širi prek krvi. Zaradi specifične lastnosti jeter, da se lahko obnavljajo, če je jetrni parenhim zdrav, lahko kirurg med operacijo naenkrat odstrani celo do 75 odstotkov tkiva. Jetra se v štirih do šestih tednih obnovijo.

Cilj: popolna odstranitev tumorjev

Med operacijo kirurg tumorje odstrani v celoti, pri čemer se praviloma odloča za dve možnosti: če so zasevki manjši, izreže vsakega posebej, skupaj z varnostnim robom. To pomeni, da izreže tudi približno centimeter zdravega tkiva. Če so zasevki večji, ali jih je več na eni strani, to stran izreže v celoti le, če na drugi strani ostane dovolj zdravega tkiva.
Če kirurg z eno operacijo ne more odstraniti vseh tumorjev, ker je prizadet prevelik del jeter, lahko najprej odstrani eno polovico jeter, bolnik pa gre nato na kemoterapijo. Po štirih ciklusih sledi ocena stanja. V vmesnem času se jetra obnovijo, zato lahko z naslednjo operacijo odstrani še drugi del jeter ali samo posamezne tumorje. Če je tumor prevelik in je ostalo premalo zdravega tkiva, lahko kirurg ali radiolog zamaši žilo v prizadetem delu jeter. Jetra se na strani z zamašeno žilo zmanjšajo, nasprotna stran pa se poveča. Ko se to zgodi, lahko kirurg bolniku z operacijo odstrani tumor, skupaj z zdaj zmanjšanim prizadetim delom jeter.

Metoda RFA

Če je večina tumorjev na eni strani, na drugi pa eden ali dva, lahko kirurg najprej odstrani tisto polovico, kjer je tumorjev več, druge tumorje pa uniči s tako imenovano metodo RFA (radiofrekvenčna ablacija), pri čemer tumorsko tkivo odmre. RFA je metoda ki jo je mogoče uporabiti tudi samostojno in večkrat, v nekaterih primerih pa je lahko enako uspešna kot kirurgija sama. Po zaslugi te metode so kirurgi zelo razširili indikacije za operativno odstranitev zasevkov in lahko pomagajo večjemu številu bolnikov, kot bi sicer. Postopek RFA ima nekatere omejitve, saj je z njim mogoče uničevati le tumorje, manjše od pet centimetrov.