Revolucija v zdravljenju raka

Pred odkritjem zdravila, ki bo pozdravilo raka?

»Nove raziskave in spoznanja so na stežaj odprle vrata v novo dobo onkologije, ko bodo prav kmalu in zelo verjetno ozdravljeni bolniki s številnimi zdaj neozdravljivimi raki ter celo bolniki z metastatsko obliko raka. To je resnično revolucija, ki ji ni para, in mi smo ji priča!« je na koncu velikega mednarodnega srečanja, ki je bilo v začetku septembra v švicarskem Baslu, optimistično – in morda preroško - zaključil Severin Schwan, prvi mož farmacevtske družbe Roche, podjetja, ki je med prvimi razvilo inovativna zdravila za zdravljenje raka, ki delujejo na imunski sistem.

Gre resnično za veliko novost in nov pristop k zdravljenju raka, ki je povsem drugačen od vseh do sedaj znanih. Zdravljenje raka je v zadnjih petnajstih letih skokovito napredovalo. Verjetno je prav onkologija področje v medicini, ki je naredilo enega najmogočnejših kakovostnih skokov v obravnavi bolnikov. Temu je botroval razvoj novih zdravil iz skupine bioloških oziroma tarčnih zdravil, ki je šel z roko v roki z vse boljšimi metodami odkrivanja oziroma diagnostike, nikakor pa ne gre spregledati še kako pomembne veje – molekularne biologije.

Tarčna zdravila so pomenila velik preobrat in korak naprej. Če je kemoterapija zdravljenje, ki je povsem neselektivno napadalo tako bolne kot zdrave celice, je tarčno zdravljenje pomenilo, da se je zdravilo usmerilo v točno določene tumorske tarče. Seveda pa je tovrstno zdravljenje možno le, če so tarče na tumorju izražene. Prisotnost tarče pa je potrebno tudi dokazati, pri čemer so v veliko pomoč tumorski označevalci ali biomarkerji, kot jih tudi imenujemo. Sodobna medicinska znanost odkriva vse več teh označevalcev, ki so v veliko pomoč ne le pri diagnostiki, temveč tudi pri izbiri zdravljenja.

Zakaj?

Prisotnost nekega označevalca namreč pomeni, da bo zdravnik izbral zdravilo, ki deluje prav na take tumorje, ne bo pa ga dal bolniku, ki tega označevalca nima in je z raziskavami dokazano, da na take tumorje ne deluje. To je zelo pomembno, saj imajo zdravila za zdravljenje raka veliko neželenih učinkov. Ti so lahko celo tako težki, da bolniki prenehajo z zdravljenjem. Zato je dobro dati zdravilo samo takrat, ko veš, da bo zagotovo imelo učinek na tumor. Žal še vedno ni pri vseh tumorjih tudi tumorskih označevalcev, jih pa odkrivajo vedno več.


Odgovor iskali 100 let

Imunoterapija predstavlja povsem nov pristop v zdravljenju raka, saj za razliko od vseh ostalih oblik ne cilja tumorja in njegovih celic, temveč vpliva na imunski sistem. Dolgo so si raziskovalci prizadevali odkriti, zakaj imunski sistem sam ne opravi s tumorskimi celicami, saj je v telesu njegova naloga prav to, da opravi z vsemi tujki ali škodljivimi procesi v telesu. Pravega odgovora ni bilo skoraj sto let. Jasno je bilo samo to, da gre pri raku za očitno zelo dobro narejen »trojanski konj«, ki mu ni kos nobena znanost. Kako in kdaj si tumorske celice nadenejo »plašč nevidnosti«, s katerim z lahkoto prelisičijo sicer vedno budne T-limfocite, celice imunskega sistema, ki predstavljajo prvo in najelitnejšo gardo, izurjeno za boj z vsakim vsiljivcem? Kot kaže, je znanstvenikom zdaj uspelo razvozlati dolgo nepojasnjeno skrivnost.


Imunoterapija in rakaste celice

Naš imunski sistem se dnevno spopada tudi s celicami, ki se iz različnih in ne še povsem pojasnjenih vzgibov nenadoma začnejo nenadzirano deliti in nastane rak. Vsi smo že imeli v telesu posamezne rakaste celice, a jih je naš imunski sistem odstranil in se iz njih rak ni mogel razviti. Ni še povsem jasno, zakaj nekatere mutacije imunski sistem obvlada, in zakaj se druge temu izognejo ter se delijo mimo siceršnjih mehanizmov celične obnove, delitve in programirane smrti. Kakšno znanje, vedenje in vzvode imajo tumorske celice, da onesposobijo imunski sistem? Jasno je, da več kot je mutacij in bolj ko morajo celice imunskega sistema sodelovati pri odstranjevanju številnih mutiranih celic, več je možnosti, da bo ta sistem v določeni točki šel svojo pot ali pa tumorske celice najdejo način, da zaobidejo obrambne vrste imunskega sistema ter mu lažno sporočijo, da so zdrave in normalne ter ga s tem odvrnejo od tega, da bi jih uničil.
Članek se nadaljuje »


Galerija

»Nove raziskave in spoznanja so na stežaj odprle vrata v novo dobo onkologije, ko bodo prav kmalu in zelo verjetno ozdravljeni bolniki s številnimi zdaj neozdravljivimi raki ter celo bolniki z metastatsko obliko raka. To je resnično revolucija, ki ji ni para, in mi smo ji priča!« je na koncu velikega mednarodnega srečanja, ki je bilo v začetku septembra v švicarskem Baslu, optimistično – in morda preroško - zaključil Severin Schwan.

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki