Rak prostate

Prostata -za kostanj velika žleza, ki leži tik pod mehurjem in obdaja sečnico, namreč proizvede semensko tekočino, ki nato skozi sečnico izteče na prosto.

O njej moški ne razmišljajo veliko – dokler jim ne začne povzročati težav. Saj veste, povečana prostata moške sili k pogostemu odvajanju vode, tudi ponoči, in jim pomembno zmanjša kakovost spanja in s tem tudi življenja. Toda povečanje prostate ni edina nadloga, s katero se srečujejo. Rak prostate je namreč najpogostejša oblika raka pri moških, saj za njim vsako leto zboli več kot 1200 moških. K sreči se pri marsikaterem moškem razvija počasi in brez vidnejših znakov; tak moški lahko dolgo živi z rakom, ne da bi vedel za bolezen, smrt pa je posledica drugih dejavnikov, denimo srčne bolezni.

Rak, ki je omejen na prostato in njeno neposredno okolico, navadno zdravijo kirurško ali z obsevanjem, ki mu je lahko pridruženo tudi hormonsko zdravljenje. Včasih moške z zgodnjim rakom prostate samo spremljajo in jih začnejo zdraviti šele ob dokazanem napredovanju bolezni. Odločitev o metodi zdravljenja, ki ni vedno najlažja, je navadno sad dogovora med predstavniki multidisciplinarnega tima zdravnikov in bolnikom. Bolniku predstavijo koristi in tudi možne neželene učinke zdravljenja. Predvsem pa je treba pri vsakem bolniku posebej pretehtati, ali bi zdravljenje prineslo več težav, kot pa bi jih odpravilo.

Rak prostate pretežno težava starejših

Rak prostate je pretežno težava starejših moških. Ker se slovenska populacija stara, lahko v prihodnosti pričakujemo povečanje števila moških s to diagnozo. Toda pri odločitvi o metodi zdravljenja je veliko bolj kot kronološka pomembna biološka starost oziroma bolnikovo splošno stanje. Četudi vse starejši so dandanes moški v neprimerno boljši splošni kondiciji, kot so bili pri enaki starosti še pred nekaj desetletji, zato enačenje zdajšnjega šestdesetletnika z enako starim moškim s sredine prejšnjega stoletja sploh ne vzdrži več. Kaj želimo povedati? Zdravljenje raka prostate ima lahko zelo neprijetne neželene posledice, vključno z impotenco. To pa utegne biti za vitalnega moškega v šestdesetih letih nadvse težko sprejemljivo, če sploh. Zdravljenje naj zato stremi predvsem k temu, da moškemu ne povzroči več škode kot koristi.

V skrbnih rokah zdravnikov

Metoda zdravljenja raka prostate je odvisna predvsem od njegove razširjenosti in bolnikovega splošnega zdravstvenega stanja. Če je bolezen omejena na prostato in njeno neposredno okolico, sta na voljo kirurški poseg in obsevanje. S sistemskim zdravljenjem pa zdravijo vse telo in tako vplivajo na morebitne oddaljene rakave celice, ki bi se pozneje utegnile razviti v zasevke.

Hormonsko zdravljenje je navadno zelo učinkovito, vendar utegne imeti na moč neprijetne neželene učinke. Ko se raven testosterona v krvi zniža, lahko pride do motenj razpoloženja, vročinskih oblivov, nastanka krhkih kosti, debelosti in povečanja dojk. Možno je tudi povečano tveganje za nastanek oziroma poslabšanje sladkorne bolezni in srčno-žilnih bolezni.

Ko hormonsko zdravljenje ne daje več želenega odziva, pride na vrsto zdravljenje s kemoterapijo. Ker v tej fazi bolezen običajno napreduje in se razširi (največkrat na kosti), bolnike tudi obsevajo. (mjs)


Roboti v kirurgiji postajajo vse pomembnejši

Več kot uspešno jih uporabljajo tudi pri kirurškem zdravljenju raka prostate. Robotska operacija je do bolnika prijaznejša od klasičnih kirurških metod, saj je minimalno invazivna, možnost pooperativnih zapletov je manjša, prav tako tudi izguba krvi med operacijo. Odstranitev prostate omogoča izvedbo posega skozi nekaj majhnih rezov. Ker je izvedba posega bolj natančna, omogoča bolniku hitrejše okrevanje ter hitrejšo povrnitev sposobnosti zadrževanja urina in erektilne funkcije.
 

Osebna izkaznica raka prostate

Po podatkih Registra raka za Slovenijo pri nas vsako leto za rakom prostate zboli približno 1200 moških.
Najpomembnejša dejavnika tveganja za razvoj raka prostate sta starost in družinska obremenjenost z rakom prostate.
Večina starejših moških ima prikrit rak prostate, ki pa raste počasi in jim ne povzroča pomembnih težav.
Če bolezen povzroča težave, moški navadno poiščejo pomoč pri urologu, ki tudi postavi diagnozo.

Roboti v kirurgiji postajajo vse pomembnejši

Več kot uspešno jih uporabljajo tudi pri kirurškem zdravljenju raka prostate. Robotska operacija je do bolnika prijaznejša od klasičnih kirurških metod, saj je minimalno invazivna, možnost pooperativnih zapletov je manjša, prav tako tudi izguba krvi med operacijo. Odstranitev prostate omogoča izvedbo posega skozi nekaj majhnih rezov. Ker je izvedba posega bolj natančna, omogoča bolniku hitrejše okrevanje ter hitrejšo povrnitev sposobnosti zadrževanja urina in erektilne funkcije.

Ali ste vedeli?

Posebnost raka prostate je v tem, da kljub znani bolezni pri nekaterih bolnikih razvoj bolezni le opazujejo in jo zdravijo pozneje, če pride do jasnih znakov napredovanja. Temu zdravniki pravijo nadzorovano opazovanje, primerno pa je predvsem za bolnike z nizkorizičnim rakom prostate. Z agresivnim zdravljenjem bi takim bolnikom lahko škodili.

Povečana prostata?

Veliko moških se po 50. letu sooči s težavami povečane prostate. Pozornost je potrebna, ko mora moški nenadoma sredi noči hoditi na stranišče in opazi tanjši curek urina, ki po končanem in opazno podaljšanem času uriniranja še vedno kaplja iz sečnice, pri tem pa ima  moški občutek, da si ni mogel povsem izprazniti mehurja. Zdravljenje te t. i. benigno povečane prostate je odvisno od stopnje težav in od velikosti prostate.

V zadnjih letih se je močno uveljavilo zdravljenje z zdravili, število kirurških posegov pa je posledično upadlo. Po uvedbi zdravljenja lahko moški pričakujejo, da se jim bo stanje izboljšalo. Število obiskov na stranišču se zmanjša, curek urina je močnejši, pri bolj povečani prostati pa zdravljenje z zdravili lahko prepreči zastoj urina in morebiten kirurški poseg. Zdravljenje lahko traja tudi več let. Nekateri moški imajo pomisleke do zdravljenja in mislijo, da so težave z uriniranjem del normalnega procesa staranja. A benigno povečanje prostate je kronična bolezen, z leti prostata le še raste in povzroča čedalje več težav. V nekem trenutku lahko pride do nenadne zapore seča, do okužbe v sečilih, nastanka kamnov v mehurju in popolne zapore seča.

V takih primerih zdravljenje z zdravili praviloma več ne pomaga in je potreben kirurški poseg. Poleg tega se je treba zavedati, da pri zelo velikih prostatah zdravila niso vedno uspešna. Takrat je kirurški poseg skorajda nujen. Prav zato je z zdravljenjem pametno začeti takoj, ko je prostata začetno povečana, saj jo z zdravili v razmeroma kratkem času lahko zmanjšamo na normalno velikost.

Več informacij o boleznih prostate in sečil dobite na:
  • Društvo uroloških bolnikov, Požarnice 55, 1352 Brezovica
  • Društvo za bolezni sečil, Plač 13, 2201 Zgornja Kungota

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki