Miti in zablode o cepljenju proti HPV

ZAŠČITA PO CEPLJENJU NI TRAJNA
Najnovejši podatki dokazujejo najmanj devetletno zaščito (verjetno je veliko daljša) s pripombo, da ta podatek o trajanju pri 9-letni starosti tovrstnega cepiva ne more biti drugačen, saj daljših raziskav pač še ni. Cepivo praviloma zagotavlja dolgotrajno zaščito tako, da v telesu za daljši čas ustvari visoko raven obrambnih protiteles, ki preprečijo razvoj bolezni v primeru stika s povzročitelji (virusi).

CEPLJENJE POVZROČA HUDE STRANSKE UČINKE
Cepivo proti HPV je tako kot vsa moderna cepiva zelo varno, kar dokazujejo številne raziskave na več deset tisoč ljudeh. Do zdaj so po svetu razdelili več kot 175 milijonov odmerkov cepiva, pri čemer ni bilo zabeleženih nobenih resnih stranskih učinkov. Vsi primeri nenadnih smrti, ki so jih nekateri mediji pripisovali cepljenju proti HPV, so bili ovrženi z dokazi. Stranski učinki, ki se v redkih primerih pojavljajo, so večinoma blagi in kratkotrajni. Največkrat gre za bolečino na mestu cepljenja, rdečino in povišano telesno temperaturo. Tak odziv je celo "želen", saj je to znak blagega lokalnega vnetja, ki nastane zaradi vdora prvega vala imunskih ("vnetnih") celic na mesto aplikacije. Varnost in učinkovitost cepiv spremljajo tudi pozneje, ko je cepivo že v uporabi. Tako je tudi pri cepivu proti HPV.

CEPIVO JE (PRE)DRAGO
Šestošolke imajo možnost, da se v okviru nacionalnega programa cepljenja cepijo brezplačno. Glede samoplačniškega cepljenja, zlasti za starše fantov, je dobrodošla informacija, da je cena cepiva drastično znižana v primerjavi s ceno na začetku cepljenja. En odmerek cepiva zdaj stane 40,23 €, kar je znatno manj kot v preteklosti.

DEKLICE SO ŠE PREMLADE IN ŠE NISO SPOLNO AKTIVNE

Cepljenje obeh spolov je najučinkovitejše pred prvim spolnim stikom oziroma pred okužbo s HPV, ki jo lahko povzroči že prva spolna aktivnost. Raziskave spolnosti navajajo, da mladostniki v Sloveniji začnejo s spolnimi odnosi pri 15 letih. Odločitev za cepljenje pri starosti 11–12 let temelji prav na tem in še na nekaterih logističnih dejstvih. V šestem razredu namreč poteka redni sistematski pregled, kjer je mladostnike mogoče cepiti, morebitne zamudnike pa lahko zajamejo v osmem razredu (morda še vedno pred prvimi spolnimi aktivnostmi). Sicer pa za cepljenje tudi v kasnejšem obdobju ni prepozno, saj večinoma ne vemo, ali smo se okužili ali ne.

ZAKAJ NE CEPIMO OBEH SPOLOV
V slovenskem nacionalnem programu cepljenja proti HPV brezplačno cepimo le deklice, čeprav za to ni nobenega utemeljenega strokovnega razloga. Pojavnost in razvoj različnih oblik bolezni je praktično enaka pri obeh spolih. Gre za pojavnost zelo nalezljivih, a sicer uspešno ozdravljivih genitalnih bradavic pa vse do razvoja nekaterih rakavih bolezni na več lokacijah in ne samo za pojavnost raka materničnega vratu pri ženskah. Cepljenje moških bi obenem dodatno povečalo zaščito žensk pred rakom materničnega vratu. Poznamo zelo uspešne prakse po svetu, kjer v zgodnji mladosti sočasno cepijo oba spola, dekleta in dečke (Kanada, Avstralija, ZDA, dečke pa začenjajo cepiti tudi v Avstriji). Iz teh držav prihajajo spodbudna poročila o opaznem zmanjšanju pojavnosti bolezni, ki jih povzroča HPV.

CEPIVO POVZROČA AVTIZEM
Govorice o boleznih, tudi o avtizmu, ki naj bi jih povzročala cepiva, niso utemeljene na znanstvenih dokazih – ne avtizma ne sindroma Guillain-Barr ne multiple skleroze ipd. do zdaj ni bilo mogoče povezati s cepljenjem proti HPV. Možnost povezave med avtizmom in cepivi je ena najbolj raziskanih domnevnih povezanosti med medicinskimi posegi in njihovimi posledicami. Avtoimunske bolezni se lahko pojavijo pri osebah v starostni skupini, za katero je predvideno cepljenje proti HPV, ne glede na to ali so bile cepljene ali ne. Za zdaj ni nobenih znanstvenih dokazov za vzročno povezanost med cepljenjem proti HPV in pojavom avtoimunskih bolezni. Starše seveda zelo skrbi za zdravje svojih otrok, vendar želijo tisto, česar jim noben odgovoren zdravnik ali znanstvenik ne more dati: zagotovila, prav to pa izkoriščajo nasprotniki cepljenja. K sreči se motijo in starši, ki svojega otroka dajo cepiti, s tem naredijo veliko dobrega tako za svojega otroka kot tudi za vse druge.

CEPLJENJE JE NEVARNO, NEUČINKOVITO IN NEPOTREBNO
Cepljenje proti usodnim nalezljivim boleznim je eden največjih dosežkov sodobne medicine. Mnoge smrtonosne bolezni so zaradi cepljenja preteklost, cepljenje pa postaja zaradi kratkega spomina nekaterih ljudi žrtev lastnega uspeha. Tudi v Sloveniji so zelo glasne skupine nasprotnikov, ki starše odvračajo od cepljenja z nedokazanimi in zavajajočimi informacijami, da je cepljenje zelo boleče, tvegano in zlasti nepotrebno. Toda precejšnji del zavračanja cepiva proti HPV izhaja iz dejstva, da gre za spolno prenosljivo bolezen. Nasprotniki neredko menijo, da si spolno aktivni ljudje, zlasti ženske „zaslužijo raka“ in nekateri gredo celo tako daleč, da je to „Božja kazen za greh“, kar je seveda velika zabloda. Pri tem jih vodi želja, da bi se tudi drugi obnašali skladno z njihovim moralnim prepričanjem ne glede na javno-zdravstvene posledice.

Še več ovrženih mitov in zablod najdete na spletni strani skeptik.si/pogosti-argumenti-proti-cepivom.