HPV ne izbira med spoloma

Cepljenje obeh spolov je potrebno, ker si tudi moški zaslužijo zaščito. Nobenega razloga ni, da jih ne bi zaščitili pred rakom in genitalnimi bradavicami, kar nam omogoča cepivo. Genitalne bradavice sicer niso usodne, so pa izjemno mučne. HPV ne izbira med spoloma, zato je treba s cepljenjem zaščititi tudi dečke. Prav je, da smo tudi tu vsi enakopravni, in želim si, da bi se starši odločali modro ter v korist svojih otrok, uvodoma pove dermatologinja Vesna Tlaker Žunter, dr. med., z Dermatološke klinike UKC Ljubljana.

Genitalne bradavice se običajno pojavljajo pri mladih ljudeh ter jim povzročajo nemalo skrbi in
nepotrebne muke. "Nedolgo nazaj se je v moji ordinaciji oglasil devetnajstletni fant z genitalnimi
bradavicami. Bilo mu je neizmerno nerodno. Ko sem ga pomirila in mu zagotovila, da bomo težavo rešili, sem začutila, kako zelo mu je odleglo. Če bi tega fanta cepili takrat, ko smo pred nekaj leti uvajali cepljenje, bi mu ves ta silni sram, zadrego, težave in ne nazadnje tudi ne povsem neboleče zdravljenje skoraj zagotovo prihranili," razlaga sogovornica.

Po podatkih, ki jih zbiramo na Dermatološki kliniki, namreč skoraj vse genitalne bradavice povzročata genotipa HPV 6 in 11, pred katerima ščiti štirivalentno cepivo.

Breme nosijo tudi moški

Ob uvedbi cepljenja proti HPV smo se v Sloveniji odločili, da bomo cepili samo deklice, kar je
po besedah Vesne Tlaker Žunter zagotovo korak naprej, saj največje breme bolezni, povezanih s HPV, vendarle nosijo ženske, pri katerih je to glavni povzročitelj raka materničnega vratu. Vendar breme HPV pomembno prizadene tudi moške. HPV je odgovoren za skoraj polovico primerov raka penisa, približno četrtino primerov raka ustne votline, žrela in grla ter skoraj 90% raka zadnjika.

S HPV povezan rak anusa se pojavlja tudi pri ljudeh, ki nimajo analnih spolnih odnosov. Novejša angleška raziskava kaže, da kar 90 % analnega raka povzroča HPV, in sicer pri obeh
spolih. Poleg tega se moški tudi težko zanašajo, da bodo pred okužbo varni zaradi skupinske imunosti, ki bi jo zagotovila precepljenost žensk. To nam je v zgodovini že pokazala lekcija s cepljenjem proti rdečkam.


Lekcija z rdečkami

Sprva so proti rdečkam cepili samo deklice, ker bolezen najhujše posledice povzroča v nosečnosti, vendar je do pomembnega upada števila kongenitalnih rdečk prišlo šele ob koncu 80-ih let, ko, začeli s kombiniranim cepivom cepiti tudi dečke. Za skupinsko imunost torej
ni bilo dovolj zgolj cepljenje deklet, marveč je bilo treba cepiti oba spola.

Podobno je tudi s cepljenjem proti HPV, ki zajema le del populacije. Čeprav je to zagotovo velik korak naprej, je za učinkovito zaščito pred vsemi malignimi in benignimi spremembami, ki jih povzroča HPV, treba cepiti oba spola. Če lahko tako hudo bolezen, kot je rak, preprečimo s tako enostavnim ukrepom, kot je cepljenje, potem je to edina logična stvar, ki jo lahko naredimo, je prepričana sogovornica.

V vsakdanji klinični praksi se dermatologi sicer pogosteje srečujejo z genitalnimi bradavicami, ki tudi moškim povzročajo veliko preglavic ter zahtevajo mučno in boleče zdravljenje, ki ne nazadnje pomeni tudi stroške za zdravstveni sistem.


Cepila bom oba, sina in hči

Tudi zato kot mama dečka in deklice niti za hip ne okleva z odločitvijo o cepljenju obeh svojih
otrok. "Moje sporočilo staršem, ki želijo prisluhniti glasu razuma, je, da si oba spola zaslužita in imata enako pravico do zaščite pred boleznimi, pred katerimi je to mogoče. Tudi sama sem mati in letos bom cepila sina, hčerko pa naslednje leto, ko bo v šestem razredu," pravi zdravnica
Vesna Tlaker Žunter.

Prepričana je, da bi bilo edino prav, da se cepljenje razširi na oba spola. "Upam, da smo se iz lekcije rdečk naučili, kako neučinkovito je cepiti zgolj polovico populacije. To je seveda bolje kot
nič, a če želimo doseči optimalen učinek, je cepljenje nujno razširiti na vso populacijo."
Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki