Vse o okužbi in cepljenju proti HPV

1. Kaj je HPV?
Humani (človeški) papiloma virusi (HPV) so skupina več kot 200 različnih virusov, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški. Nekateri genotipi so glavni povzročitelji določenih vrst raka in predrakavih sprememb tako pri ženskah kot pri moških.
Okužba s HPV je spolno prenosljiva, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. Kondom je ne more povsem uspešno preprečevati.

2. Kako pogoste so okužbe s HPV?
To je ena najpogostejših spolno prenosljivih okužb, saj se več kot polovica spolno aktivnih ljudi v življenju okuži s HPV. Okužba je najpogostejša pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let. Okužijo se tako ženske kot moški.

3. Kakšni so znaki okužbe s HPV?
Okužba običajno ne povzroča težav, zato ljudje sploh ne vedo, da so okuženi. Pri večini spontano mine, pri vsaki deseti okuženi osebi pa se razvije trajna okužba. Ta lahko vodi v resne bolezni tako pri ženskah kot pri moških.

4. Ali je okužbo s HPV mogoče zdraviti?
Za okužbo s HPV ni zdravila, zdravimo lahko le bolezni, ki jih okužba povzroči, denimo predrakave spremembe materničnega vratu, raka materničnega vratu, raka penisa in zadnjika ter genitalne bradavice.

6. Ali cepljenje proti HPV smiselno tudi za fante?
HPV tudi pri moških povzroča rakave spremembe (na penisu, zadnjiku, ustnem delu žrela) in genitalne bradavice. Cepljenje moških bi obenem posredno zmanjšalo tudi pojavnost RMV, saj so moški tudi prenašalci okužbe s HPV.

7. Kako se zaščititi proti okužbi s HPV?

Najučinkovitejša zaščita pred okužbo s HPV je cepljenje. Na voljo sta dve cepivi: cepivo, ki ščiti pred okužbo z dvema in cepivo, ki ščiti pred okužbo s štirimi genotipi HPV. Štirivalentno cepivo je namenjeno preprečevanju predrakavih sprememb na materničnem vratu, zunanjem spolovilu in nožnici, raka materničnega vratu in zadnjika ter genitalnih bradavic. Odobreno je za uporabo od 9. leta starosti dalje. Dvovalentno cepivo je namenjeno preprečevanju predrakavih sprememb in raka na materničnem vratu, zunanjem spolovilu in nožnici, prav tako od 9. leta dalje.

8. Ali je cepivo proti okužbi s HPV učinkovito?

Cepivo zelo učinkovito preprečuje okužbe z določenimi visokorizičnimi genotipi HPV pri še neokuženih ljudeh. Obe cepivi (štirivalentno in dvovalentno) ščitita pred okužbami z visokorizičnima genotipoma HPV (16, 18), ki povzročita vsaj 73 % raka materničnega vratu, štirivalentno cepivo pa ščiti tudi pred HPV (6, 11), ki povzročita do 90 % genitalnih bradavic.

9. Ali je cepljenje proti okužbi s HPV varno?
Da je cepljenje proti HPV varno in učinkovito, dokazujejo rezultati številnih raziskav. Do junija 2013 je bilo po svetu razdeljenih skoraj 175 milijonov odmerkov teh cepiv. Kot po drugih cepivih se tudi po cepljenju proti HPV lahko pojavijo neželeni učinki, ki pa so največkrat blagi in prehodni. V Sloveniji je bilo od 2008 do 2013 razdeljenih skoraj 90.000 odmerkov cepiva. V tem obdobju je bilo v Registru neželenih učinkov po cepljenju prijavljenih 119 neželenih učinkov.  Najpogosteje so poročali o bolečini, oteklini, rdečini na mestu cepljenja, povišani temperaturi, slabosti, glavobolu, utrujenosti in omedlevici, o resnejših neželenih učinkih kot so anafilaktična reakcija, šok..., pa niso poročali.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki