Rešite težave na domačem kavču

(Foto: Dreamstime)

Kakšen odnos imate do sebe?

Katere napake najpogosteje delamo, da potem postanemo zagrenjeni, jezni, destruktivni, negotovi, osamljeni, ... Kaj lahko storimo sami?

1. Ste pretirano zahtevni in perfekcionist
Zgodba: Liza je tridesetletna tajnica, ki se težko odloča, kako najbolje opraviti zadolžitve v službi, saj meni, da bi se vedno našla še boljša pot. Zaradi svojega perfekcionizma trpi na skoraj vsakem koraku. Težko se odloča, ko gre po nakupih, boji se, da na prijatelje ne bo naredila dobrega vtisa, tudi ko gre za zunanjost, pretirava in vidi napake, ki jih drugi niti ne opazijo. Trpi pa predvsem zato, ker je visoka pričakovanja do sebe začela prenašati na druge. Meni, da ji je veliko prijateljev naredilo krivico in nenehno jih zasipa z navodili, kaj "bi morali" storiti. Ljudje so se njene kritike in zagrenjenosti postopno naveličali in se ji začeli izogibati.
Rešitev težave: Strog in tog odnos do sebe in drugih, do sedanjosti in preteklosti je nasprotje radoživemu življenju, ki se mu perfekcionist nikakor ne more prepustiti. Naučiti se morate priznavati svoje težave, čustva in zaznave, pri tem pa stvarno gledati na svoje moči in šibkosti. Vsi jih imamo. Z ljudmi, ki so za vas pomembni, vzpostavite čustveno bližino. Ne bojte se zavrnitve, saj ste vredni ljubezni in sposobni. V svojih šibkostih zaglejte priložnost, da jih spremenite v moč. Spoštujte in cenite drugačnost drugih. Namesto da bi drugim zapovedovali ali jih kritizirali, poskusite s komunikacijo v prvi osebi, ki sporoča vaše potrebe in ne ogroža drugih. Namesto: "Nikoli se ne spomniš name!" recite "Počutim se precej osamljena in razveselila bi se kakšnega tvojega klica." Naučite se reči ne.

2. Ne rečete tistega, kar mislite in obratno
Zgodba: Toni, devetintridesetletni prodajalec, se vsakič, ko pride na praznovanje k staršem, razburja, češ kako pikolovski in starokopitni so. Nekaj časa zadržuje jezo v sebi, nato pa začne starše slepo kritizirati, pri čemer seveda z izrečenim ne misli resno. Prav nasprotno je pri njegovi sestri, tridesetletni kozmetičarki, ki se boji izraziti svoje mnenje. Rada prikimava in priredi svoje izkušnje iz preteklosti tako, da bi drugim čimbolj ugajala. Ne izreče tistega, kar misli. Toni se zdi staršem nezrel, Sabina pa nekako oddaljena in otročja.
Rešitev težave: Samospoštovanje in od tod spoštovanje drugih boste dosegli le, če boste sproti jasno in prijazno izražali svoje mnenje. V primeru agresivnosti si okolica misli, da ste zatiralni, v primeru pasivnosti pa ste v očeh drugih mučenik. Ljudje vas bodo poslušali in uslišali, če bodo zaznali vašo iskrenost. Seveda pri utemeljeni kritiki pazite, da boste govorili v prvi osebi, o svojih čustvih. Če ste podobni Sabini, pa vedite, da vaša vrednost ni odvisna od potrditve, sprejemanja drugih.

3. Ljudi ocenjujete
Zgodba: Sedeminštiridesetletni inženir Grega je obiskal starše prav v trenutku, ko je njegov mlajši brat, Tomo, staršem predstavljal svojo izvoljenko. Seveda je Tomo dekle predstavil tudi Gregorju, a z upravičenim strahom, da je ne bo sprejel. In res, po dvournem pogovoru, je začel Gregor dekletu zastavljati neprijetna vprašanja; staršem je celo namignil, da je "debela", in dekle je v solzah odšlo. Tomo je bratu zasikal, da ga ne želi več videti.
V Gregorju je bilo globoko zakoreninjeno nesprejemanje samega sebe. Že od malega ni bil zadovoljen s svojim videzom, mlajši brat Tomo pa ni bil le čeden (to so starši večkrat poudarili), temveč tudi dober in priznan športnik. Ves čas si je želel biti podoben svojemu bratu, nezadovoljstvo nad seboj pa je prenašal na druge - s kritiziranjem njihovega vedenja in lastnosti.
Rešitev: Nenehno se zavedajte, da je vaša osebnost dragocena in pomembna, ne glede na vaše vedenje, se pravi, ne glede na to, kaj storite, rečete, mislite, sanjate in čutite. Svoje vedenje lahko vedno izboljšate, nikoli pa ne morete izboljšati svoje osebnosti, ki je sama po sebi popolna in edinstvena. Ostanite zvesti svoji enkratnosti. Radi imejte svoje telo in skrbite zanj. Ne želite si, da bi bilo takšno kot telo kogarkoli drugega.

4.Strah vas je napak
Zgodba: Jana, devetindvajsetletna fizioterapevtka, se je zelo bala spodrsljajev. Prepričana je bila, da se ji bodo ljudje posmehovali, če se bo zmotila ali ji bo kaj prehitro ušlo iz ust. Ko jo je fant povabil domov, da bi jo predstavil staršem, je več mesecev odlašala s povabilom. Starša sta namreč intelektualca in menila je, da se ne bo znala "pametno" pogovarjati z njima.
Rešitev: Vsa dejanja imajo svojo vlogo; na neuspehih in napakah se učimo in rastemo, vendar ne odražajo naše edinstvene človeškosti ali osebne vrednosti. Ljudje lažje sprejemajo ljudi, ki svojih napak ne skrivajo, ampak so pristni in sproščeni. Samo pomislite, kakšen napor predstavlja igranje, da smo nekaj, kar nismo. Strah, da nas bodo razkrili, da se bomo osmešili, prevlada nad veseljem do življenja.
Članek se nadaljuje »


Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki