Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Rešite težave na domačem kavču


(stran 2 od 2)5. V vašem življenju ni časa za užitke
Zgodba: Robija, štiriinpetdesetletnega podjetnika, so vzgajali, da mora trdo delati, napredovati in zmagati. Zabava je bila v očeh njegovih staršev golo zapravljanje časa. Ko so se njegovi sodelavci glasno smejali, je skomigal z glavo in se na tihem jezil nanje. Ker ni sprejemal povabil na zabave in z družbo ni šel na občasen vrček piva, se ni naučil družbenih spretnosti. Počutil se je osamljenega, izoliranega.
Rešitev: Z oddaljevanjem s službo se človek izogiba čustveni intimnosti s partnerjem ali prijatelji. Velika zaposlenost je nadvse prepredena strategija, s katero se izognemo bližini z drugimi. Drugim se bojimo biti blizu, ker nas je strah, da nismo dovolj zanimivi ali se bojimo nesoglasij. Spet drugi menijo, da so pomembni in cenjeni zaradi službenih dosežkov, položaja, to pa, ironično, kaže na to, da so zelo odvisni od drugih iz nadvse občutljivi, čeprav ne vzbujajo takšnega videza. Dejstvo je, da sodi med osnovne človeške potrebe tudi potreba po prijateljstvu, tovarištvu, izmenjavi izkušenj in znanj ter čustvena potreba po ljubezni, naklonjenosti, toplini, bližini, podpori, razumevanju, sočutju in humorju. Šele če zadostite tem potrebam, vzpostavljate brezpogojno topel odnos do sebe in šele tako je vaše življenje lahko srečno in zadovoljno.

6. Ne prevzemate odgovornosti za svoja dejanja
Zgodba: Simona, štiriinštiridesetletna gospodinja, je ob vsakem problemu s prstom pokazala na druge. Za nič ni bila odgovorna ona sama. Za komplekse in neizpolnjeno življenje je krivila svoje starše, nadrejene (zato je izgubila službo), nato še moža in prijateljice, ki so se ji sčasoma začele izogibati.
Rešitev: Niste nikogaršnja žrtev. Tudi žrtev staršev ne. Odrasla oseba ste in zato, kakršni ste, ne morete še naprej obtoževati drugih. Če nočete prevzeti odgovornost za svoj odnos do sebe, nenehno obnavljate negativne vplive pogojenosti, zanemarjanja ali kake druge zlorabe iz otroštva, ter s tem zavedno ali nezavedno ohranjate majhno samospoštovanje ali ga celo poslabšujete. Preidite k dejanjem, ki bodo razgrnila temne oblake iz vaše enkratne osebnosti. Razvijte pozitiven samogovor ("Vedno znova sem presenečen/a nad svojo enkratnostjo"), pozitiven odnos do sebe (bodite sami sebi brezpogojno ljubeča mati in oče), zdrav življenjski slog (zdrava prehrana, športna dejavnost ...), odprtost za izzive (nova služba, dodatno izobraževanje, sklepanje prijateljstev, izražanje svojega mnenja ...) in iskreno komunikacijo (opisano zgoraj) ter opustite valjenje krivde na druge ali nase (zavedati se morate, da ne glede na to, kaj kdo reče, njegov način sporazumevanja govori samo o njem, ne pa o vas).

Kljub temu, da bo marsikdo zamahnil z roko, poskušajte:
  • Vsak dan ponavljati pozitivne misli, si jih prilepiti na hladilnik, ogledalo, v notranjost omare ...
  • Namesto "Vse je v mojih močeh" raje "Zavedam se, da imam neizmerno sposobnost za rast in razvoj.
  • Z drugimi sem si lahko zelo blizu.
  • Lahko sem ustvarjalna/ustvarjalen.
  • Namesto "Pametna/pameten sem" raje "Rada/rad imam neomejeno sposobnost svojega uma, cenim jo in se ji čudim".
  • Namesto "Ne bom se prilagajala/prilagajal drugim" raje "Vedno bom zvesta/zvest svoji enkratnosti in ne bom dovolila/dovolil drugim, da bi mi vsiljevali svoje cilje".
  • "Nobeno moje dejanje ali dejanje koga drugega ne zmanjšuje moje vrednosti in edinstvenosti".Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd