Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Sam svoj terapevt


(stran 2 od 2)

Preglasitev negativnega notranjega glasu

Negativni ali kritični glasovi onemogočajo človeku, da bi se dobro počutil sam s sabo oziroma da bi se na splošno dobro počutil. Ta notranji kritični glas je zlasti močan pri ljudeh, ki so bili med odraščanjem izpostavljeni nenehnim kritikam ali so bili žrtve telesne ali čustvene zlorabe. Obenem se (zlasti ženske) srečujejo s posebno vrsto kritike, ki jo vsrkavajo iz oglasov, s televizije in iz ženskih revij in ki jim govori, kakšne bi morale biti - pa niso! Vzrok negativnega monologa človeka s samim seboj je najpogosteje dejstvo, da je negativne stvari o samem sebi poslušal tako pogosto, da je vanje začel verjeti. Vendar se je teh kritičnih glasov, ki so z leti prerasli v nekakšno stalno prisotno samokritiko, mogoče znebiti in si tako znatno izboljšati duševno počutje! Pri tem je pomembno, da ta kritična sporočila prepoznamo, da spoznamo, kako in ob katerih priložnostih se pojavljajo ter tako prepoznavamo vzorec in vsebino našega dialoga s seboj. Gre torej v prvi vrsti za vprašanje ozaveščenja sporočil, ki si jih nenehno pošiljamo, in tudi korenin teh vsebin, situacij in časa, ko smo se z njimi prvič soočili. V mnogih primerih bomo spoznali, da v glavi še vedno prenašamo besede in oznake, s katerimi so nas naslavljali starši in drugi pomembni posamezniki iz našega otroštva.

Naslednja stopnja je navezava pogovora s tem kritičnim notranjim glasom. Pri tem zelo pomaga pisanje dnevnika in zapisovanje ključnih vsebin notranjega dialoga s seboj. Tako sčasoma ugotovimo, kaj je prava vsebina teh negativnih sporočil. Pogosto ugotovimo, da se za negativnimi sporočili in kritikami skrivajo velika ranljivost, negotovost in strah. Z ozaveščenjem teh vsebin pridemo v stik z našo ranljivostjo in začenjamo razumeti njene izvore. To pa je ključni korak k prepoznanju lastne notranje moči nad negativnim notranjim glasom, ki postane občutno bolj obvladljiv in ne prevladuje več nad razmišljanji o nas. Naslednja stopnja je nadomestitev negativnih sporočil z novimi, ljubeznivimi sporočili. Dejstvo je, da večina ljudi, ki so bili v otroštvu deležni nenehnega kritiziranja, nima druge možnosti kot to, da kritike ponotranji. Zato je toliko pomembnejše spoznanje, da notranja samokritika človeku prav v ničemer ne pomaga, nasprotno - človeka prizadene in ga pusti ranjenega. Zato je treba ta sporočila nadomestiti z ljubečimi, prijaznimi sporočili in se nenehno opominjati nanje.

Tehnike za samopomoč

Zdaj so na voljo številne tehnike poglabljanja vase, s katerimi si lahko pomagamo do boljšega duševnega počutja. Ena od najbolj znanih tehnik spreminjanja negativnega notranjega glasu v pozitivnega je tehnika pozitivnih afirmacij. S to tehniko pospešujemo proces spremembe negativnih in neproduktivnih misli ter prepričanj v pozitivne, ki nas podpirajo in nam pomagajo. Afirmacije so pozitivna sporočila, ki si jih človek oblikuje za posebna področja, na katerih se želi spremeniti, kot so samospoštovanje, samozavest, ustvarjalnost ipd. Sporočila, kot je "Zaupam svojim sposobnostim", so zelo močna, saj pozitivno utrjujejo cilj, ki smo si ga zadali v osebnem samorazvoju. Zelo učinkovita tehnika samopomoči, ki je povezana s tehniko afirmacij, je tudi vizualizacija. Pri tem človek vizualizira sebe v času, ko je že dosegel želeni cilj in rezultat, s čimer se podzavestno motivira za doseganje situacij, ki jih želi doseči. Gre za proces doseganja ciljev z uporabo pozitivnih mentalnih podob, ki v človeku povečajo občutenje nadzora pri ustvarjanju želene realnosti.

Med bolj znanimi tehnikami je tudi tehnika "zdravljenja notranjega otroka", s katero lahko vnovič organiziramo osebnost okoli svojega zdravega notranjega jedra ("notranjega otroka") in z metodami vizualizacije osebnega stika z njim postopoma gradimo nov medosebni most med sabo in svojim središčem, torej novo sozvočje s seboj. Prek metod vizualizacije človek podoživi veliko neprijetnih, travmatičnih dogodkov iz otroštva in mladostne dobe, takih, ki so ga zaznamovali in mu pustili pečat za vse življenje, ter sprosti potlačena čustva, s tem pa tudi negativno energijo, ki je vezana nanje. Človek s tkanjem vezi ljubezni in zaupanja do svojega "notranjega otroka" razvija občutek povezanosti s seboj in notranje zasidranosti, naravne povezanosti s svojimi čustvi, to pa je temelj moči in samozaupanja. Eden od najbolj znanih programov samopomoči je tudi dvanajststopenjski program Anonimnih alkoholikov, ki so ga razvili v ZDA. Program kombinira psihološko in duhovno razsežnost zdravljenja. Mnogi strokovnjaki so namreč prepričani, da "bolezni duše" ni mogoče pozdraviti zgolj s psihološkimi sredstvi, ampak da mora biti človek pripravljen na popolno prevrednotenje pojmovanja svojega mesta v svetu in biti sposoben osmisliti življenje v trajnem stiku z nečem, kar je večje od njega, z življenjsko silo, katere del smo. Zdaj so načela dvanajststopenjskega programa AA sprejeli tudi v programih samopomoči za zdravljenje drugih vrst odvisnosti, kjer so se tudi izkazala kot zelo uspešna.

Sprejmite odločitev

Prikazali smo samo nekaj načinov, kako lahko človek stopi na pot reševanja negativnih notranjih občutij in iskanja notranje trdnosti. Pri tem ni toliko pomembno, katere knjige boste prebrali, katere tehnike boste uporabljali, ali se boste odločili za individualno terapijo ali za katero od številnih skupin za samopomoč. Najpomembneje je, da sprejmete odločitev, da boste nekaj naredili že danes! Potem si bodo stvari sledile same od sebe. V roke vam bodo prišle knjige, v katerih se boste prepoznali, izbrali boste tehnike, ki se vam bodo zdele najprimernejše za vas. K sreči psihološka samoterapija ni zgolj modna muha, uvožena iz tujine. Tudi v Sloveniji imamo prevedene tako rekoč vse najboljše knjige, ki so bile o tem napisane; kupite jih lahko v vseh večjih knjigarnah. V zadnjih letih je bilo organiziranih tudi več skupin za samopomoč, ki uspešno nadomeščajo klasično individualno terapijo. Torej - nobenega izgovora več. Vsi si zaslužimo mirno in sproščeno življenje. Zatorej si ga takega tudi naredimo!

Pred neprijaznimi življenjskimi izzivi veliko hitreje klonejo ljudje, ki imajo že v temelju načeto samopodobo, in sicer zaradi negativnih sporočil, ki so jih o sebi prejeli v otroštvu in zaradi katerih se tudi v odraslosti nenehno soočajo z notranjim občutkom nevrednosti in nizkega samospoštovanja.


Nekatere tehnike samopomoči:

  • branje ustreznih terapevtskih knjig,
  • pisanje dnevnika,
  • uporaba afirmacij in vizualizacije,
  • tehnika pozitivnih afirmacij,
  • tehnika "zdravljenja notranjega otroka",
  • obiskovanje skupin za samopomoč. Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd