Finančni nesporazumi med partnerjema

(Foto: Jupiterimages)

Denar, (dobrega) zakona vladar

Resne zakonske težave povzročajo trije dejavniki: seks, sorodniki in denar. In prav zaradi zadnjega se pari najpogosteje prepirajo: skoraj 70 odstotkov se jih občasno ali redno spre zaradi denarja, finančni nesporazumi in iz njih izhajajoči problemi pa so vzrok približno 40 odstotkov ločitev, to pa je takoj za nezvestobo.

Vse odločitve v zakonu so namreč nekako povezane z denarjem - od nakupovanja (hiše, avtomobila, osnovnih življenjskih potrebščin ...) in varčevanja do zadolževanja. Koliko par zasluži, niti ni pomembno; pomembneje je, kako z denarjem eden, drugi ali pa oba upravljata. In predvsem to, da se zavedata, da so finančne težave in nestrinjanje nekaj povsem normalnega ter da denar sam po sebi ni osnova dobrega zakona, ampak pomemben dejavnik pri ustvarjanju slabega.

Otroci in starši

V partnersko zvezo vstopimo z različnimi predstavami o denarju in s temi predstavami smo močno čustveno povezani. Lahko nam pomeni moč, varnost, nadzor, samozavest, neodvisnost, celo ljubezen. In ker velja resnica, da smo ljudje vsota različnih koščkov svoje preteklosti, velja tudi dejstvo, da vrednote, povezane z denarjem, razvijemo že v ranem otroštvu; kar se o denarju (na)učimo od staršev in okolice, na nas naredi trajen vtis ter vpliva na naše finančno razmišljanje in odločanje v svetu odraslih.

Kadar si takšne vrednote nasprotujejo ali celo tekmujejo, pridemo s partnerjem v konflikt. To je še razumljivejše v luči delitve vlog, ki jih pari v zvezi z denarjem začnejo igrati že na začetku odnosa ali skupnega bivanja: ena oseba je navadno spontani otrok (po domače: zapravljivec) in druga kritični roditelj (po domače: varčevalec). Spontani otrok bodisi zapravlja več, kot se roditelju zdi pametno, ali pa otrok v njem nenehno sitnari in prosi za denar. Na drugi strani želi roditelj zadovoljiti otroka in mu, čeprav nerad, daje dovoljenje za nakup. Takšen vzorec dolgoročno ogroža odnos, saj je osnova za še več jeze, obžalovanja in večanje razdalje, navadno pa je tudi začetek velikih težav - finančnih in čustvenih.

Rešitev, kako spremeniti posameznikove finančne lastnosti (tako imenovano "finančno osebnost"), ne obstaja. Obstajajo pa oblike organiziranja finančnega dela skupnega življenja. Razlike v denarnih osebnostih namreč niso nujno usodne za zakon. Pomembno je, kako ravnamo s temi razlikami in jih obrnemo sebi v prid. Predvsem pa to, da se o denarju ter finančnih težavah (in priložnostih!) veliko - pogovarjamo.
Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki