Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Finančni nesporazumi med partnerjema


(stran 4 od 4)Izvajanje načrta

Naslednji korak je določitev ukrepov za izvajanje načrta in delitev odgovornosti. Najprej se seveda pogovorita, kako bosta obvladovala vsakodnevne denarne zadeve. Kdo bo vodil finance, plačeval račune, se odločal o vlaganju? Kako bosta načrtovala dolgoročne in kratkoročne prihranke in naložbe? Kdo jih bo nadziral? Ženske so pri odločitvah konservativnejše; preden se odločijo za naložbo, podrobneje raziskujejo, moški pa raje tvegajo. Ugotovite, kako iz različnih slogov potegniti najboljšo odločitev.

Skupne ali ločene finance?

Najstarejše in najbolj kritično vprašanje, povezano z denarjem, je, ali naj bodo finance skupne ali ločene. Načinov organiziranja financ je več; večina parov ima najraje ločena oziroma individualna finančna sredstva ter tretji, skupni gospodinjski račun. Takšno shemo priporočajo tudi finančni svetovalci (kot tudi to, naj bo varčevanje skupno, vlaganje v pokojninsko shemo pa ločeno!), saj omogoča največ finančne svobode, na drugi strani pa ne posega v načrte skupnega gospodinjstva. Drugi pari imajo raje skupni račun z "žepnino" za vsakogar.

Odločitev o ločevanju oziroma združevanju financ je, ne glede na to, za katero možnost se odločimo, ne samo finančna, temveč tudi čustvena. Bodimo pošteni do sebe in upoštevajmo svoje občutke. Če smo bili vedno neodvisni, bomo le stežka sprejeli, da bi nekdo za nas finančno skrbel. Če imamo več prihodkov kot partner, se bomo ob morebitnem združevanju financ morda počutili ogroženi. Najprej torej premislimo, kaj si res želimo in bodimo pošteni do sebe, saj bomo le tako pošteni tudi do partnerja.

Organizacija

Končno pa je pomembno tudi, da se s partnerjem finančno organizirata. Izberita eno mesto za vse, kar je povezano s finančnimi transakcijami, in zapisujta podrobnosti. Ne pozabita tudi na mesečna srečanja za pregled finančnega načrta in doseženih ciljev. Zastavljeni načrt znova ovrednotita vsaj enkrat na leto. Za dobro prijetnih nadaljnjih skupnih let.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd