Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Finančni nesporazumi med partnerjema


(stran 3 od 4)Tabu tema ali nujno zlo?

Mit o romantični ljubezni nas uči, da bomo srečali idealnega partnerja, se z njim poročili in srečno živeli do konca dni. Nič v teh pravljicah pa nas ne uči, kako se pogovoriti o denarju ali da je to sploh potrebno. Toda partnerjev odnos do denarja je, kot so nas poučili prejšnji primeri, ena od najpomembnejših lastnosti, ki jih moramo vedeti o njem. Če nočemo postati del tretjine odraslih, ki se s partnerjem nikoli ne pogovarjajo o denarju in s tem načenjajo prej obetavno zvezo, sledimo nekaj preprostim korakom.

Pogovor

Kot pri vseh zakonskih težavah je, tudi ko gre za denar, treba začeti s pogovorom. Najboljši čas za pogovor je nevtralni čas - kadar torej nimamo finančnih težav in nismo napeti ali razdražljivi.

Ko gre za pogovore o denarju, je včasih izredno težko prebiti led, zato ne bodimo neposredni. Pogovor raje začnimo z vtisi, ki jih je denar na nas naredil v otroštvu. Kakšen je bil odnos do denarja, ko sta odraščala? Ste se počutili revne ali bogate? Kako so z denarjem ravnali vajini starši? So se v družini pogosto prepirali zaradi denarja? Kako so starši prenašali te prepire? Kako ste z denarjem upravljali v prejšnjih razmerjih? Bi radi, da bi bilo v vašem zakonu drugače? Ob pomoči odgovorov na takšna vprašanja skušajte razumeti partnerjevo denarno filozofijo, to, kako razmišljata o denarju in kako pomemben je za vajino samospoštovanje. Delita občutke in strahove v zvezi z denarjem. Ugotovita, katere so vrednote, ki jih imata do denarja kot posameznika, in katere so tiste, ki so vama skupne. S katerimi vrednotami se strinjata in koliko je prostora za razlike?

Prioritete

Nato zastavita prioritete. Te so povezane z življenjskimi željami in pričakovanji. Kako želita živeti? Bi šla raje vsako leto na počitnice ali imela nov avtomobil? Bi raje imela veliko hišo ali več razpoložljivega dohodka? Koliko denarja potrebujeta ob upokojitvi in koliko ga bo namenjenega za šolanje otrok? Poiščita točko, glede katere se oba strinjata. Ta točka se imenuje finančni cilji, zanje pa morata izdelati finančni načrt - in se z njim oba strinjati. Takšen načrt mora biti dovzeten za morebitne prihodnje popravke, saj cilji in prioritete z leti "odraščajo" in se spreminjajo.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd