Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Finančni nesporazumi med partnerjema


(stran 2 od 4)Oglejmo si nekaj primerov

Marko in Tatjana sta stara 33 let, oba sta izredno zaposlena in oba dobro zaslužita. Že ko sta se poročila, sta ugotovila, da so njuna stališča do denarja povsem različna: "On je zapravljivec, jaz pa varčujem," pojasnjuje Tatjana, in nadaljuje, "najprej me je to zelo obremenjevalo in še vedno se veliko prepirava, saj je Marko vsak konec meseca brez denarja in si izposoja od mene."
Večina parov se, tako kot Marko in Tatjana, veliko pogovarja o ciljih in sanjah, nikdar pa o denarnih težavah. Sanjarijo, kje in kako bi radi živeli, kakšno kariero želijo, kakšen avto, kakšno življenje za svoje otroke in podobno. Delitev skupnih ciljev zbližuje pare in o tem se lahko veliko pogovarjajo. Ne načrtujejo pa, kako bodo te cilje dosegli. Povedano drugače, vedo, kam želijo kot par priti, vendar nimajo zemljevida in ne poznajo bližnjic. Prav tu pride na vrsto prav nič romantičen pogovor o denarju. Ne le o tem, koliko ga imamo, ampak o tem, koliko ga bomo prihranili, zapravili in naložili.

Barbara, 35-letna mati treh otrok, pripoveduje: "Dokler nisva dobila prvega otroka, denar ni bil problem. Odtlej se kar naprej prepirava. Mož je zmožen zapraviti deset ali celo več tisočakov v eni sami noči s prijatelji. Prej me to sploh ni motilo, zdaj pa zelo." Barbarin mož Tomaž razmišlja drugače: "Oba sva zaposlena in lahko si kaj privoščiva!" Barbara dodaja: "Nekega dne sva se začela pogovarjati o svojih željah za prihodnost in nenadoma ga je prešinilo; ugotovil je, zakaj sem tako razburjena. To spoznanje sicer ni ustavilo vseh prepirov, je pa vsaj malo pomagalo!" Dokler se Barbara in Tomaž nista pogovorila, nihče od njiju ni razumel partnerjevega odnosa do denarja. Prav to pa je ključno pri premagovanju sporov.

Dobro vprašanje, ki ga zastavimo partnerju, je:
  • Kaj bi storil/a, če bi na loteriji zadel/a milijardni znesek?
  • Bi veliko zapravljal/a?
  • Prihranil/a skoraj vse?
  • Bi denar naložil/a in živel/a od obresti?"
Kako se razlikujeta odgovora? Je partnerjev finančni slog znatno različen od našega? Nič hudega - to še ne pomeni, da je odnos ogrožen, je pa takšna ugotovitev v pomoč pri sklepanju kompromisov, nujnih za preprečevanje prihodnjih sporov.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd