Kaj je priljateljski poljub?

(Foto: Jupiterimages)

Ko presežemo poželenje ...

Pri romantičnem razmerju so pravila igre znana - flirtanje, sestajanje, poroka, otroci. Tudi pri prijateljstvu z istim spolom vemo približno, kako gre; moški se družijo pri športu in popivanju, ženske ob klepetu, posojanju oblek in dajanju nasvetov. Ko gre za platonsko prijateljstvo med moškim in žensko, ni jasnih pravil, zato ga ne moremo opisati, kaj šele zagovarjati.

KAJ PRAVIJO MEDIJI?

Da prijateljstvo med moškim in žensko ni možno. Pomislimo naprej na filmsko uspešnico iz leta 1989, Ko je Harry srečal Sally. Meg Ryan in Billy Crystal sta nazorno uprizorila, kako so stvari med moškim in žensko potekale pred petindvajsetimi leti. Tudi televizijske nanizanke ponujajo podobne odgovore. Pomislimo samo na Sama in Diano iz Cheers ter na Chandlerja in Monico iz Prijateljev. Rekli boste, da gre za smešne televizijske nanizanke, ki si ne zaslužijo analitičnega razmisleka. V resnici je dokazano, da se s tovrstnimi junaki bolj istovetimo kot z junaki iz drugih žanrov. Kulturološke stereotipe je torej težko premagati, še težje pa pravila, po katerih nastajata romantično razmerje in prijateljstvo. Pri romantičnem razmerju so pravila igre znana - flirtanje, sestajanje, poroka, otroci. Tudi pri prijateljstvu z istim spolom vemo približno, kako gre; moški se družijo pri športu in popivanju, ženske ob klepetu, posojanju oblek in dajanju nasvetov. Ko gre za platonsko prijateljstvo med moškim in žensko, pa ni jasnih pravil, zato ga ne moremo opisati, kaj šele zagovarjati.

KAJ PRAVIJO STROKOVNJAKI?

Leta 1989 je dr. Don O'Meara, profesor sociologije na Univerzi Cincinnatti, objavil knjigo Vloga spolov. V njej je razčlenil glavne ovire, ki se pojavijo v heteroseksualnem prijateljstvu. "Raziskave sem se lotil, ker je moja najboljša prijateljica ženska. Nekega dne me je vprašala, ali menim, da ima sploh še kdo tako globoko in verodostojno prijateljstvo kot midva." Profesor je pregledal vse raziskave, ki so na to temo potekale od leta 1974 naprej, ter s svojimi izsledki zaokrožil štiri preizkušnje, ki jih morajo prestati moški in ženske - prijatelji, sam pa je dodal še peto.

Prva preizkušnja

KAKO POJASNITI RAZMERJE
Dr. O'Meara je pri raziskovanju 20 prijateljskih parov dognal, da je privlačnost brez poželenja ali spolne sle v resnici možna. Kar 16 od 20 parov je zatrdilo, da ima prijatelja/prijateljico zelo rad/a, da pa jih spolno ne privlači. Ko je bilo treba razmerje definirati, je profesor naletel na težave. Nobeden od parov ni znal potegniti jasne ločnice med romantičnimi, seksualnimi in prijateljskimi čustvi. Odgovore bi bilo mogoče strniti v naslednji stavek: "Veš da imaš nekoga rad, rad si z njim, ceniš kot moškega/žensko, a ne dovolj, da bi se z njim sestajal ali celo poročil."

Druga preizkušnja

PREMAGOVANJE POŽELENJA: POGOVARJAJVA SE O SEKSU
Nevarnost, da bi spolna privlačnost načela prijateljstvo, je vedno na preži. Platonski objem kaj hitro lahko dobi krila. Je komu znano: "Hej, kaj pa prijateljski poljub?" V raziskavi iz leta 1988, ki je zajela 150 parov, je profesor moškim in ženskam zastavil vprašanje, kaj jih pri njihovem prijateljstvu najbolj moti. Ženske so navedle spolno privlačnost. Zanimivo so odgovorili moški. Večina jih je priznala, da se v prijateljstvo prej ali slej prikrade spolna sla; moti jih, da se ženske branijo spolnosti. Moški so namreč prepričani, da bi skok v posteljo prijateljski odnos le poglobil, nikoli razdrl.

Članek se nadaljuje »


Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki