Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vpliv lune na naše obnašanje


(stran 2 od 2)Kako ohranjamo mite pri življenju?

Če je torej tolikšni množici znanstvenih študij spodletelo, da bi potrdile obstoj luninega učinka, kako to, da je to prepričanje tako trdno zasidrano v ljudeh? Kelly, Rotton in Culver navajajo več možnih razlogov, in sicer medije, ljudsko izročilo, predsodke, povezane z opažanji, in napačno tolmačenje znanstvenih podatkov.
Mediji niso naključno na prvem mestu – njihov vpliv na oblikovanje javnega mnenja ni nikakršna skrivnost. V filmih le redko vidimo nočni prizor brez polne lune. Gledalci si sklepajo, da prav polna luna vpliva na razvoj dogodkov, sporočilo pa je še močnejše, če že zgodba nakazuje povezavo med ščipom in obnašanjem akterjev. Le kdo bi gledal film, v katerem se v času polne lune ne zgodi nič neobičajnega? Povrhu so mediji vedno na preži za senzacionalističnimi zgodbami, ki povečujejo naklado.

Še ena od racionalnih razlag pravi, da ljudje ob polni luni dogajanja opazujejo pozorneje kot sicer, zato se jim dozdeva, da mora obstajati nekakšna povezava. Če gre nekaj narobe, iščemo razlog, in če na nebu sveti polna luna, smo prepričani, da smo ga odkrili. V znanosti se to imenuje učinek izbire, torej iskanje razlogov, ki nam ustrezajo. Povedano z drugimi besedami, razloge, ki ne govorijo v prid naši tezi, preprosto prezremo ali pa se zanje ne zmenimo. Zaradi tega pogosto prihaja do pojavov, ki nas presenečajo, čeprav gre v resnici za drobno samoprevaro.

Naslednja, nemara enako pomembna razlaga je učinek izpolnitve lastne prerokbe. Gre za psihološki pojav: če ljudje vedo, da je polna luna ali petek trinajsti, pričakujejo, da se jim bo zgodilo nekaj slabega, s tem pa si takšen dogodek naravnost "prikličejo". Če pričakujemo, da se bo nekaj zgodilo, se poveča verjetnost, da do tega v resnici pride. Ker vemo, da je luna polna ali petek trinajsti, smo negotovi, kar dodatno poveča verjetnost, da se nam bo zares zgodilo kaj slabega. Luni se na tem mestu postavljamo v bran, saj vse kaže, da ni kriva za naše občasne padce bioritma. Namesto tega razloge raje poiščimo drugje. Nemara je v resnici vse v naši glavi …

Lunina iluzija

V nasprotju z zablodo o vplivu lune na človeško vedenje, pa v resnici obstajajo nekatere skrivnosti, ki jih znanstvenikom še ni uspelo docela razvozlati. Polna luna v bližini horizonta se zdi znatno večja kot na nočnem nebu. Zgodaj zvečer, še posebno v toplih poletnih mesecih, izza drevesnih krošenj pokuka polna luna velikanka. Ta romantični pojav se imenuje lunina iluzija. Seveda se luna ne poveča, vendar se obenem ne dogajajo niti kaki spremljajoči astronomski pojavi, ki bi vplivali na njen videz. V čem je torej skrivnost lunine iluzije? S tem vprašanjem so se ubadali že kitajski in starogrški astronomi, Aristotel jo je omenil že leta 350 pr. n. št., vendar to vprašanje vse do danes ni dobilo zanesljivega znanstvenega odgovora. Navidezno povečanje luninega obličja je torej za znanost še naprej nenavaden in nepojasnjen fenomen.


Kaj pravi astrologija?

Že v 2. stol. pr. n. št. je Hiparh s trditvijo, da so dogodki na zemlji povezani s tistimi na nebu, postavil teorijo, na katero zagovorniki astrološkega razumevanja sveta prisegajo še dandanes. Sodobni astrologi s pridom izrabljajo dejstvo, da znanstveni skupnosti ni uspelo potrditi že statistično izmerljivih stvari, kot so število rojstev, umorov, samomorov in nesreč (kaj šele tistih subjektivnih, psihofizičnih), povrhu pa jih ni zmogla niti dokončno ovreči. Nekateri ljudje so vsekakor občutljivi na različne vplive, denimo metereopati na vremenske spremembe, drugi čutijo posledice sončnih neviht, tretjim škoduje sevanje električnih vodov, vsi drugi pa teh vplivov sploh ne občutijo.

Astrologi pravijo, da je luna naš subtilni vodnik skozi življenje. Starodavne kulture so svoje življenje v precejšnji meri usklajevale z luninim ciklom. Znano je, da so Babilonci kot enoto za teden uporabljali sedemdnevno obdobje, ki ustreza trajanju ene lunine mene. Izkušnje o vplivu luninih men na rast in razvoj rastlin so se stoletja prenašala iz roda v rod in določala najboljši čas za različna opravila, zlasti poljedelska.


Vladarica nezavednega

V astrologiji je luna povezana z našim notranjim svetom, z dušo, s spontanimi odzivi in s čustvi. Luna gospodari območju nezavednega, intuiciji, instinktom. Luna se nenehno spreminja, ljudje pa jo na simbolni ravni povezujemo s spremenljivostjo, še posebno z razpoloženjem, nestalnostjo, raznolikostjo. Luna je simbol rasti in preobrazbe. Kaže nam prvotni, otroški del naše osebnosti, buri našo domišljijo, vlada našim sanjam, navadam, preteklosti in poreklu.


Izkoristimo lunin potencial

V času polne lune je veliko ljudi bolj razdražljivih, vzkipljivih in napetih, zato bi utegnili sklepati, da nam njena energija prej škoduje kot koristi, toda to ne drži povsem. Luna naj bi zgolj krepila osnovno čustveno stanje, in če je to negativno, se bo to v času polne luna še okrepilo, k sreči pa velja tudi nasprotno, čeprav temu namenjamo premalo pozornosti. Astrologi sporočajo, da je čas, da to spremenimo in se naučimo lunin potencial izrabljati na najboljši možen način.

Naravni ritem rasti in padanja

Lunine mene so kot nekakšen neviden barometer razpoloženja. V mesecu dni luna preide skozi štiri osnovne faze ali mene – od prazne lune (mlaj) in prvega krajca do polne lune (ščip) do zadnjega krajca, pri čemer vsaka mena traja teden dni. V kateri fazi je luna, ugotovimo zelo preprosto. Dovolj je, če si zapomnimo, da luna v fazi rasti spominja na črko D ("debeli"), med upadanjem pa črki C ("crkuje"). Faza rasti je po zagotovilih astrologov najboljša za načrtovanje in začetek vseh projektov, a tudi za opuščanje nezdravih navad in zdravljenja. To je čas, ko se skladno z biološkim ritmom postopoma polnimo z energijo; vse, česar se lotimo v tem času, ima večje možnosti za uspeh.

V nasprotju s tem je faza luninega upadanja čas za izvedbo zamisli, mirno in vztrajno delo, sproščanje energije in počitek. Takrat naj bi se rane hitreje celile, okrevanje pa naj bi bilo znatno krajše in uspešnejše. Prav zato je operativne posege priporočljivo opravljati prav v času luninega upadanja, še posebno v zadnjem tednu te faze.

In za konec

Ne zdi se prav verjetno, da bodo ljudje zaradi znanstvenih dokazov prenehali verjeti v magični vpliv lune na človeka in njegovo obnašanje. Toda nemara se pravo vprašanje glasi, ali lahko verovanje v takšne mite sploh škoduje? Verjetno ne. Pravzaprav je lahko celo zabavno staviti na datum rojstva glede na lunino meno, le v stavo ne vložite vseh svojih življenjskih prihrankov.

Malce vraževerja


Stari pravijo:
 • ljudje ob polni luni iščejo razlog, da bi bili še posebno srečni in nesrečni,
 • če polno luno ovija meglica, je nekdo umrl,
 • če se želi do naslednje polne lune zavarovati pred nesrečami, mora moški luni trikrat dvigniti klobuk v pozdrav, ženska pa se ji prikloniti,
 • če pokažete polni luni kovanec, in sicer s stranjo, na kateri je zapisana vrednost, boste imeli vedno polno denarnico,
 • kdor vsaj enkrat ne nazdravi polni luni, ne zasluži sreče (grška zdravica),
 • kdor ob polni luni pije alkoholne pijače, ne pozna meja,
 • če si ženska umije obraz z vodo, v kateri se je čez noč ogledovala polna luna, si bo zagotovila božansko lepoto,
 • za povečanje prsi naj si device (!) razgalijo svoje prsi in jih opolnoči pokažejo polni luni (iz knjige o čarovništvu),
 • ob polni luni ne bi smeli sprejemati pomembnih odločitev,
 • če boste spočeli otroka ob polni luni, obstaja velika verjetnost, da bo moškega spola,
 • naše telo ima ob polni luni veliko večjo moč vsrkavanja; to velja tako za koristne (vitamini, hranilne kreme) kot tudi strupene snovi (alkohol in opojne snovi).

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd