Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Ko otroci nočejo zapustiti družinskega gnezda


(stran 2 od 6)Oče in sin sta po novem zaveznika

Mladost in otroštvo sta konec stoletja postali zelo zahtevni obdobji. To pomeni, da nista povezani samo z zabavo in igro, temveč tudi z gradnjo zgodnje kariere, uspešnosti. Termin "hiteči otrok" označuje vse več mladih, ki se že kot otroci spopadajo z resnimi dejavnostmi ter sprejemajo veliko skrb in odgovornost za svojo prihodnost. Pri tem so jim seveda v veliko pomoč starši, ali natančneje, starši so tisti, ki jih pri tem spodbujajo. Med njimi se splete vez, ki jo je pozneje težko pretrgati. Tudi zaradi druge spremembe, ki smo jo že omenili, torej drugačnih generacijskih razmerij. Če je bil generacijski konflikt med starši in otroci včasih zelo ostro in brezkompromisno začrtan, danes ni več tako. Še več, konflikt se je prelevil v solidarnost, sodelovanje in medsebojno pomoč. Sinovi so nekdaj bíli hud boj z očeti za položaje, po novem pa jim očetje pri tem pomagajo; oče in sin sta pri doseganju ciljev nenadoma na isti strani. Oče sinu pomaga v boju za dober položaj in se ne pojavlja več v vlogi nasprotnika, marveč zaveznika, soborca in prijatelja.

Obrat v zasebnost

Raziskave, opravljene v devetdesetih letih kažejo na obrat mladih v zasebnost, ne samo v družino, temveč tudi v svet druženja, prijateljstva, prostega časa. To je po mnenju dr. Ule tretja pomembna značilnost današnjega časa, ki je povezana s prejšnjima. Mladim ljudem je zasebni svet postal zelo pomemben, bolj kot zunanji svetovi javnosti, politike, religije.

Generacijski mir

Generacijski konflikt je torej zamenjal generacijski mir, ki ga opažajo v vseh zadnjih raziskavah. Starši, ki so bili prej skorajda sovražniki otrok oziroma nasprotniki, zdaj z njimi "sklepajo" zavezništvo in odnose gradijo na solidarnosti, zaupanju. Zavezniki so na vseh področjih, kar otroci čutijo in v raziskavah tudi povedo: osebe, na katere se v največji meri oprejo, so prav starši. Starši so postali pomembna tako imenovana laična zainteresirana javnost, ki dejavno posega tudi v šolske in druge izobraževalno-vzgojne programe, jih sooblikuje in se bori za pravice otrok. K temu so svoje prispevale tudi težje ekonomske razmere, kar otroke še dodatno usmerja v varno zavetje doma in družine, saj pri starših ne najdejo samo čustvene in duhovne, temveč tudi finančno podporo.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd