Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Značilnosti in posledice nezvestobe

Nikomur ni lahko priznati, da ga partner/partnerka vara. Pravzaprav je za to potrebno veliko poguma. Številni ljudje, ki so v nezvestih odnosih, so prepričani, da morajo trpeti v tajnosti in tišini ter skrivati pred drugimi svojo bolečino, jezo, ponižanje in osamljenost. Vendar ni tako. Najpomembnejše je prav to, da o nezvestobi odkrito spregovorimo.
Čeprav je posploševanje na osnovi spola preveč stereotipno, za nekatere vrste obnašanja kljub temu velja, da so značilnejša za enega od spolov. Tako je tudi pri nezvestobi in varanju. Moški na splošno skušajo v večji meri zmanjševati pomen svojih ljubezenskih afer in ignorirati njihovo razdiralno moč na življenje partnerke in otrok, medtem ko ženske namenjajo aferam prevelik pomen ter jim pripisujejo močna, trajna in stabilna čustva.

Moškim se pogosto ne zdi nič spornega seksati z žensko, četudi vanjo niso zaljubljeni. Tudi ko razumejo, da je bilo prekršeno pravilo in pričakujejo nekakšne posledice, rutinsko podcenjujejo obseg in trajanje odziva na prevaro. Moški so pogosto presenečeni nad intenzivnostjo jeze prevarane partnerice, še bolj pa nad tem, da jih je pozneje pripravljena sprejeti nazaj. Moški tudi zelo redko ocenijo dolgotrajen razdiralen vpliv njihove nezvestobe ali celo ločitve na otroke.

Vseeno te ljubim

Moški, ki varajo, pogosto zagotavljajo, da ljubijo "svojo" žensko, čeprav so skakali v tujo posteljo, in da mu druga ženska ni nič pomenila. Ženske pa nezvestobo večinoma opravičujejo s tem, da niso več tako ljubile svojega moškega in da so novega moškega ljubile z vsem srcem. Ženske so torej manj obremenjene z moralnimi pravili in bolj s čustveno skladnostjo svojega življenja.

V redu je, če seksajo z moškim, ki ga "ljubijo", ne glede na status njihove siceršnje zveze ali zakona; za večino je tudi primerno, da lažejo moškemu, ki meni, da ima nad njimi izključno pravico, vendar ga ne ljubijo. Toda ženske se veliko bolj ukvarjajo z vplivom afer na otroke kot na partnerja. Pri tem pričakujejo, da bodo otroci podprli afero, zato jih marsikdaj vključijo v svoje skrivnosti in laži, to pa na otroke deluje zelo negativno in kaotično.

Med nezvestimi več moških

Nekaj stereotipov o razlikah med spoloma glede nezvestobe je resničnih. Tako je nezvestih več moških kot žensk. Moški, ki jih partnerice zalotijo pri varanju, so bolj iskreni glede seksa kot ženske, ki seks večinoma zanikajo, čeprav priznajo, da so bile zaljubljene in čustveno povezane z drugim moškim. Pri moških je večinoma prav nasprotno. Ženske tudi pogosteje kot moški o svojih ljubezenskih aferah razpravljajo s prijateljicami, medtem ko moški svoje ljubezensko življenje držijo zase, zlasti če gre za romantično afero.
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

ločitev , nezvestoba , varanje , skok čez plot , partnerski konflikt , partnerski odnosi , internetni seks , psihoterapevtska pomoč

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

29. 03. 2013 10:35:04
Preden napišete takšne stvari, razmislite kaj ste zapisali! Citiram: "Najbolj razdiralna oblika nezvestobe je začasna zameglitev razuma z zaljubljenostjo. To se zgodi, ko posameznik meni, da je srečal čudovito osebo (pri tem pozablja, da čudoviti ljudje ne seksajo z vezanimi ljudmi)..." Ljudje si ne izbiramo v koga se bomo zaljubili in koga bomo ljubili. Če se nekdo zaljubi v vezano osebo še ne pomeni, da je slaba oseba. Glede na zapisano v vašem članku bi lahko naključni bralec prebrano vzel za sveto ter ponotranjil, da so vse osebe, ki imajo romatični odnos z vezano osebo slabe. Ne, ni tako preprosto, imajo pa po vsej verjetnosti takšne osebe notranji konflikt s sabo, ki se ga niti ne zavedajo. Morda je takšna oseba resnično čudovita in pravzaprav veliko bolj ustrezna za svojega ljubimca kot stalni partner, a kdo smo mi, da bi sodili o tem. Prav tako ni slaba oseba kdor vara. Zbudite se že enkrat in izstopite iz priučenih moralnih vrednot , prenehajte obtoževati ter odrastite, ker stvari niso tako enostavne kot jih večina želi naslikati. Življenje ni samo črno-belo, temveč je sestavljeno predvsem iz vmesne sivine. Dejstvo je, da večina, ki vara, ni srečna v stalnem razmerju ter v njem ne zadovoljuje svojih potreb in želja. Če ni intimnega in ljubečega odnosa med partnerji se bo eden izmed njiju slej kot prej umaknil in pričel iskati drugje. Dejstvo je, da nezvesta oseba svojega partnerja ne spoštuje in ne ljubi. Ostajajo pa v razmerjih predvsem zaradi drugih stvari, kot so: nizka samopodoba in mnenje, da oni niso v redu ter si ne zaslužijo več od tega kar imajo, pretirani odbčutki dolžnosti in krivde, skupno ostvarjene materialne dobrine, strah pred čustvenim izsiljevanjem partnerjev, itd...