Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Značilnosti in posledice nezvestobe


(stran 3 od 6)Povedati otrokom?

Vprašanje, ali o zunajzakonski avanturi katerega od staršev povedati otrokom, je eno od najpogostejših. Ko otroci vedo, da je nekaj narobe, ne vedo pa, kaj, si navadno predstavljajo, da je to zaradi njih. Zato morajo biti deležni določenega pojasnila za kakršenkoli čustven pretres, ki ga vidijo in občutijo pri starših. Toda pri tem ni preprostih navodil, ki bi jim lahko sledili. Vsak starš mora sam sprejeti odločitev. Pri tem velja biti iskren. Če kaj, se bodo otroci iz takšne odkritosti naučili ceniti pomen iskrenosti. Kajti otroci se najbolje učijo iskrenosti tako, da jo doživljajo v primarni družini.

Pri spraševanju o tem, ali, kdaj in kako povedati otrokom, gre torej bolj za vprašanje, kdaj in kako, ne pa tudi, ali jim sploh povedati. Seveda mora biti to del širšega odkritega pogovora o raznovrstnih seksualnih temah - seveda na ravni, primerni otrokovi starosti. Z učenjem in dejanskim uresničevanjem iskrenosti v odnosu do otrok povečujemo možnost, da se bodo razvili v seksualno odgovorne odrasle ter se izogibali varanju in prevaram. Kajti tajnost in laganje, ki se ju naučimo kot najstniki, ko skrivamo seksualne dejavnosti pred starši, je enake vrste, kot sta tajnost in laganje, ki ju uporabljajo odrasli v svojih zunajzakonskih aferah. "Povedati otrokom" je torej del širše odgovornosti, je pripravljanje otrok, da se bodo v svojih prihodnjih intimnih odnosih znali soočati s težavami in se jim izogibati.


Življenje po prevari

Ob odkritju nezvestobe je partnersko zvezo/zakon resda možno rešiti, vendar to ni lahka naloga. Ničesar pa ni vredno popravljati in ohranjati, če nezvesti partner ne pokaže empatije do bolečine, ki jo je povzročil, in če ne prevzame odgovornosti za svoje izbire, ne glede na vse druge težave v zakonu. Temelj vsakega partnerskega odnosa je zaupanje in prav porušenje vzajemnega zaupanja naredi iz nezvestobe resnično travmo. Prevara namreč ni zgolj seks, temveč tudi skrivno oblikovanje čustvene bližine s tretjo osebo, medtem ko stari partner deluje na povsem drugih predpostavkah glede odnosa.

Zdravljenje tako načetega partnerskega odnosa vključuje dolgotrajno, počasno vnovično vzpostavljanje zaupanja, kamor sodi prekinitev vseh stikov s partnerjem iz afere ter pripravljenost odgovoriti na vsa vprašanja o minulih in zdajšnjih stikih s partnerjem iz afere. Oba partnerja morata vnovič skupno začrtati odnos - tak, ki si ga želita oba, odnos, ki temeljil na bližini. Vztrajanje v odnosu s partnerjem, ki mu ne zaupamo več, zgolj iz strahu pred tem, da bi bili sami, ne spodbuja bližine in ni prava osnova za nov začetek. Kajti zgodba se lahko ponovi.

Licenca za varovanje?

Nezvestoba je zelo naporen konjiček, ki zahteva veliko neiskrenosti in laži. In prav gotovo ni najučinkovitejši način za iskanje novega partnerja ali odkrivanje novega načina življenja. Prav tako nezvestoba ni primerna terapija za depresijo, dolgčas ali nepopoln zakon. Čeprav so vsi zakoni in partnerski odnosi v določeni meri nepopolni in verjetno v razočaranje enega in drugega partnerja, to še ni licenca za varanje.

Kajti varanje, nezvestoba je izdaja zaupanja in intimnosti in zato izrazito neljubeče, celo sovražno dejanje. Če nekoga nimamo več radi, če menimo, da je življenje z njim neznosno in da nas ovira v našem osebnostnem razvoju, je najboljše, kar lahko naredimo, da se z njim mirno razidemo. Vsi drugi načini krpanja ljubezenskih ran in življenjskih razočaranj pomenijo zgolj degradacijo, ne le partnerja, temveč predvsem nas samih.

Nezvestoba je zelo naporen konjiček, ki zahteva predvsem veliko neiskrenosti in laži.

Največ prvih afer sodi v kategorijo tako imenovane naključne nezvestobe, nenameravana dejanja nepazljivosti, ki se dejansko "zgolj zgodijo". Veliko ljudi se potem, ko opazijo, da se jim po varanju ni nič zgodilo, odloči, da bodo z varanjem nadaljevali.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd