Značilnosti in posledice nezvestobe

(Foto: Jupiterimages)

Nikomur ni lahko priznati, da ga partner/partnerka vara. Pravzaprav je za to potrebno veliko poguma. Številni ljudje, ki so v nezvestih odnosih, so prepričani, da morajo trpeti v tajnosti in tišini ter skrivati pred drugimi svojo bolečino, jezo, ponižanje in osamljenost. Vendar ni tako. Najpomembnejše je prav to, da o nezvestobi odkrito spregovorimo.

Čeprav je posploševanje na osnovi spola preveč stereotipno, za nekatere vrste obnašanja kljub temu velja, da so značilnejša za enega od spolov. Tako je tudi pri nezvestobi in varanju. Moški na splošno skušajo v večji meri zmanjševati pomen svojih ljubezenskih afer in ignorirati njihovo razdiralno moč na življenje partnerke in otrok, medtem ko ženske namenjajo aferam prevelik pomen ter jim pripisujejo močna, trajna in stabilna čustva.

Moškim se pogosto ne zdi nič spornega seksati z žensko, četudi vanjo niso zaljubljeni. Tudi ko razumejo, da je bilo prekršeno pravilo in pričakujejo nekakšne posledice, rutinsko podcenjujejo obseg in trajanje odziva na prevaro. Moški so pogosto presenečeni nad intenzivnostjo jeze prevarane partnerice, še bolj pa nad tem, da jih je pozneje pripravljena sprejeti nazaj. Moški tudi zelo redko ocenijo dolgotrajen razdiralen vpliv njihove nezvestobe ali celo ločitve na otroke.

Vseeno te ljubim

Moški, ki varajo, pogosto zagotavljajo, da ljubijo "svojo" žensko, čeprav so skakali v tujo posteljo, in da mu druga ženska ni nič pomenila. Ženske pa nezvestobo večinoma opravičujejo s tem, da niso več tako ljubile svojega moškega in da so novega moškega ljubile z vsem srcem. Ženske so torej manj obremenjene z moralnimi pravili in bolj s čustveno skladnostjo svojega življenja.

V redu je, če seksajo z moškim, ki ga "ljubijo", ne glede na status njihove siceršnje zveze ali zakona; za večino je tudi primerno, da lažejo moškemu, ki meni, da ima nad njimi izključno pravico, vendar ga ne ljubijo. Toda ženske se veliko bolj ukvarjajo z vplivom afer na otroke kot na partnerja. Pri tem pričakujejo, da bodo otroci podprli afero, zato jih marsikdaj vključijo v svoje skrivnosti in laži, to pa na otroke deluje zelo negativno in kaotično.

Med nezvestimi več moških

Nekaj stereotipov o razlikah med spoloma glede nezvestobe je resničnih. Tako je nezvestih več moških kot žensk. Moški, ki jih partnerice zalotijo pri varanju, so bolj iskreni glede seksa kot ženske, ki seks večinoma zanikajo, čeprav priznajo, da so bile zaljubljene in čustveno povezane z drugim moškim. Pri moških je večinoma prav nasprotno. Ženske tudi pogosteje kot moški o svojih ljubezenskih aferah razpravljajo s prijateljicami, medtem ko moški svoje ljubezensko življenje držijo zase, zlasti če gre za romantično afero.
Članek se nadaljuje »


Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki