Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vzgoja ni kriva za ADHD - motnjo pozornosti z motnjo koncentracije in hiperaktivnostjo


(stran 5 od 5)Učitelji si skupaj s starši prizadevajo za dobro otroka

Davorka Pregl, učiteljica razrednega pouka iz Maribora s tridesetletnim stažem: "Sem učiteljica in moje poslanstvo je delo z otroki. Kadar učitelj dobi v razred otroka z motnjo pozornosti, je to zanj velik izziv. Sprva se tudi sam iščeš, spoznavaš otroka, daješ mu možnost, hkrati pa daješ možnost tudi sebi. V razredu imam dečka z ADHD in moja naloga je, da mu pomagam. Da bi laže premagali začetne ovire, sem starše povabila na dolg pogovor, med katerim sta mi povedala, kakšne pristope sta uporabljala in s kakšnimi težavami se srečujeta doma, vse z namenom, da bi mi osvetlila problem in da bom laže razumela, s čim se bom morala spoprijemati v razredu. Skupaj smo se dogovorili, da poiščemo še pomoč v ustanovah zunaj šole, seveda za dobro otroka.

Odnos med starši in nami, učitelji, je nadvse pomemben, kajti samo tako lahko dosegamo dobre rezultate. ADHD ima zelo veliko obrazov – motnje ni težko prepoznati, vendar pa je od otroka do otroka različna. Prav je, da delamo skupaj s starši in si prizadevamo za isto stvar – za dobro otroka. Vesela sem, da sem se lahko udeležila seminarja o ADHD, saj mi nova znanja pomagajo pri delu v razredu. Učiteljice se zelo rade udeležujemo tovrstnih predavanj. Žal se mi zdi, da učitelji to teoretično znanje premalo uporabljajo v praksi in ravnajo drugače. Ta razkorak me pogosto žalosti. Priznavamo drugačnost, vendar le v teoriji, ne pa tudi v praksi."


Seminarji za učitelje na območju Mestne občine Maribor

V Mestni občini Maribor se je lani v organizaciji Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor začel sklop desetih seminarjev za učitelje, na katerih z različnih vidikov in ob pomoči predavateljev različnih strok izvejo osnovne in najpomembnejše informacije o ADHD, ki so jim v pomoč pri delu z otroki, ki imajo to diagnozo. Igor Krampač, predstojnik Centra za spremljanje zdravstvenega varstva prebivalstva in promocijo zdravja z ZZV Maribor: "Zamisel za seminar o ADHD, namenjen učiteljem, se je porodila pred dvema letoma, saj smo se vse bolj zavedali, da je problem pereč: otrok s tovrstnimi težavami je vse več, znanja za učitelje pa malo. Oblikovali smo projekt, izbrali predavatelje ter se povezali s šolami in jih povabili. Sprva smo nameravali povabiti tudi zdravstvene delavce, vendar smo zamisel opustili.

Potrebe učiteljev se namreč razlikujejo od potreb zdravstvenih delavcev, zato smo najprej pripravili seminarje za učitelje. Zaradi velike uspešnosti in zadovoljstva slušateljev razmišljamo, da bi v prihodnje pripravili podobna strokovna izobraževanja za zdravstvene delavce. Povabili smo učitelje, ki poučujejo od prvega do petega razreda osnovne šole, saj je prav v tem obdobju najpomembneje, da zajamemo otroke s temi težavami ter zanje čim prej ustrezno in vsestransko poskrbimo. Zelo sem vesel, da je Mestna občina Maribor pokazala veliko posluha in razumevanje za projekt ter tudi deloma finančno krila seminar, katerega nosilec in koordinator je ZZV Maribor. K sodelovanju je pristopila tudi farmacevtska družba Janssen – Johnson & Johnson, d.o.o., ki je poskrbela za izdajo treh brošur, v katerih so koristne informacije ter napotki za učitelje in starše. Jeseni bomo projekt strokovno ovrednotili ter razmislili o možnih izboljšavah in nadgradnji, vsekakor pa se bomo trudili in delovali v smeri, da postane stalen in dolgoročen, v sodelovanju z Zavodom za šolstvo pa ga bomo skušali razširiti še na druge občine.


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd