Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vzgoja ni kriva za ADHD - motnjo pozornosti z motnjo koncentracije in hiperaktivnostjo


(stran 3 od 5)


Po pomoč čim prej

Nesporno je, da otrok z ADHD in njegovi starši potrebujejo pomoč, kajti ta motnja zahteva strukturirano in usmerjeno delo, ki ga starši praviloma ne zmorejo brez strokovne pomoči. Toda kdaj in kam po pomoč? Kot pravi dr. Nataša Potočnik Dajčman, bi morali biti starši pozorni, če ugotovijo, da so izčrpali vse pristope in načine dela z otrokom, otroku pa kljub temu ni dobro. "Vsekakor bi se morali starši odzvati, če jih na težave njihovega otroka opozori tretja oseba. Če se dogaja vse našteto, je skrajni čas, da se odpravijo po strokovno pomoč." Dobijo jo lahko v sistemu zdravstvenega varstva ter v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše, ki deluje v Ljubljani, Mariboru in Kopru, v njem pa delujejo strokovnjaki različnih strok (psihologi, pedopsihiatri). V drugih regijah je prava pot obisk pedopsihiatra ali psihologa, saj je staršem neredko laže, če gredo najprej k psihologu kot pa k psihiatru. Obisk pri psihiatru namreč ljudje še vedno povezujejo s hudo patologijo.

Sodelovanje treh strani za najboljše rezultate

Ko je diagnoza znana, je nadvse pomembno, pravzaprav nujno, da se v načrt dela z otrokom vključi tudi šola oziroma vrtec, ki ga otrok obiskuje. Brez podpore učiteljev ter njihovega dobrega razumevanja celotnega položaja, posebnosti ADHD in otrokovih potreb ne gre pričakovati napredka. Zato je nujna čim prejšnja in v nadaljevanju redna komunikacija s šolo. Prvi stik s šolo strokovna svetovalna služba vzpostavi že v postopku postavljanja diagnoze, saj šolska svetovalna služba pripravi poročilo o otrokovem vedenju in težavah, ki jih ima v šoli. Tedaj se je treba dogovoriti tudi o prvi in osnovni strategiji dela z otrokom.

Če gre za resno motnjo, psiholog ali pedopsihiater staršem svetuje, naj sprožijo postopek za usmerjanje oziroma "odločbo", kot temu pogosto pravijo tako starši kot učitelji. Z odločbo o usmerjanju otrok dobi status otroka s posebnimi potrebami, ki mu daje pravico do individualne pomoči. Pred nekaj leti so strokovnjaki za te otroke izborili in uredili status otroka s kroničnim stanjem, zato jim zakonsko pripada pet ur tovrstne pomoči na teden, kar je najvišje število ur dodatne pomoči. Kot pravi sogovornica, je to prvi korak, prva pomoč.

Ko je sistem pomoči vzpostavljen, strokovnjaki spremljajo otrokovo Navadno se prvi uspehi in izboljšanja pokažejo po letu dni. Če je napredek opazen in je razvidno, da se bo nadaljeval v želeno smer, učitelji in starši nadaljujejo z enakim delom in strategijo. Seveda pa je lahko motnja tako huda, da kljub vsem ukrepom ne pride do opaznega izboljšanja. Tedaj strokovnjaki staršem predlagajo še zdravljenje z zdravili. Ta izjemoma svetujejo že ob postavitvi diagnoze, če so simptomi ADHD zelo izraziti ter otroka in njegovo okolico zelo motijo in ovirajo pri vsakodnevnih dejavnostih.

Zdravila so velik tabu

Zveni preprosto, logično in premočrtno, vendar v praksi žal ni tako. Zdravljenje simptomov ADHD z zdravili je za marsikaterega starša pravi tabu. Dr. Nataša Potočnik Dajčman na osnovi svojih kliničnih izkušenj pove, da starši praviloma kar nekaj vedo o zdravilih in imajo do njih tudi izoblikovano stališče, pogosto negativno. Sogovornica obžaluje, da starši informacije vse prepogosto dobivajo na nepreverjenih spletnih straneh, ki ponujajo nepopolne ali celo neresnične podatke. To ne koristi nikomur, še najmanj pa staršem, ki se morajo odločiti, ali bodo otroku pomagali tudi z zdravili ali ne.

"Staršem vedno razložimo, da zdravila ne delujejo na ADHD tako kot deluje antibiotik na bakterijske okužbe, ki jih pozdravi v zelo kratkem času. Zdravila, ki jih uporabljamo pri ADHD, ne zdravijo v klasičnem smislu ozdravitve, marveč blažijo simptome, učinek celostne obravnave pa se pokaže na dolgi rok. Pod vplivom zdravil otrok bolje in lažje funkcionira, bolje upravlja s sabo in svojimi impulzi, lažje izvaja naloge, ki so zanj v tistem trenutku pomembne, lažje se znajde tudi v socialnih stikih. Zdravilo je torej njegov pomočnik, pomočnik na dolgi rok, ne samo v akutni fazi, zato jih v najtežjih primerih vselej priporočamo," pojasnjuje sogovornica in pove še, da starši najpogosteje izražajo strah pred neželenimi učinki, zlasti zastojem rasti, nekatere pa skrbi, da jim zdravila skušajo "vsiliti" le zato, da bodo imeli učitelji mir pred njihovim otrokom, zaradi česar zdravila zavračajo. Zato zdravniki veliko časa namenijo temu, da staršem pojasnijo vpliv in delovanje zdravil, pa tudi to, kako bodo otroku pomagala. Raziskave so pokazale, da zdravila vplivajo na rast samo v obdobju, ko otrok jemlje zdravila, ko pa jih ne, je rast normalna.

Povprečna višina odraslih, ki so kot otroci prejemali zdravila za ADHD, ni nič nižja od povprečne višine v populaciji. Kot pravi sogovornica, noben otrok zdravil ne jemlje ves čas, saj vsem predpišejo tudi daljša obdobja, ko so brez terapije, denimo med počitnicami. Ko so strokovnjaki pregledovali višino otrok, zdravljenih z zdravili, ki blažijo simptomatiko ADHD, so ugotovili, da dosegajo povprečno višino za svojo generacijo.

V Sloveniji sta na voljo dve zdravili, ki sta po učinkovitosti primerljivi, razlikujeta pa se po tem, koliko časa katero pokriva simptome. "Preden predpišemo določeno zdravilo, vedno pozorno preučimo, v katerem delu dneva so simptomi najbolj moteči. Povsem možno je, da je otrok, ki ima kombinacijo ADHD in razvajenosti, doma veliko bolj moteč kot v šoli, zato potrebuje zdravilo, ki deluje ves dan. Za nekatere otroke pa je dovolj, če zdravilo pokrije le polovico dneva, takrat ko so v šoli, saj se njihovi starši v popoldanskem času dobro znajdejo, zato ni potrebe po zdravilu, ki bi delovalo ves dan," sogovornica pojasni razliko med zdravili.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd