Kdaj govorimo o zasvojenosti s seksualnostjo?

(Foto: Shutterstock)

"Ljudje skušajo doseči občutek ugodja in omame in s tem uravnavajo svoj notranji čustveni svet. Pri zasvojenosti s seksualnostjo je bistven namen in ne količina ali oblika seksa. Ljudje sprejmejo dejstvo, da svojih želja po spolnosti ne morejo zadovoljiti vedno in v celoti, morda so zaradi tega frustrirani, a to je tudi vse. Zasvojeni to doživljajo drugače – kot katastrofo in naredijo vse, da se lahko znova omamijo. Zanemarili bodo svoje vrednote, obveznosti, zdravje, izdali ljudi, ki jih imajo radi. V tem je ključna razlika.

Prisotnosti zasvojenosti ne ugotavljamo na podlagi specifičnega vedenjskega vzorca; izpolnjenih mora biti več pogojev. Treba je predvsem razumeti, kaj določeno vedenje pomeni zasvojenemu. Zasvojenost v možganih deluje po štirih osnovnih nevronskih poteh, zato zasvojenosti lahko delimo tudi na podlagi tega, kaj zasvojeni z določenim vedenjem poskuša doseči: na zasvojenosti vzburjenja, zadovoljitve, sanjarjenja in zasvojenosti deprivacije oziroma pomanjkanja.

Bolj nas mora zanimati, kaj nekdo s svojim vedenjem skuša doseči, kot to, kaj dela. Če bi mislili, da sta problem zasvojenosti s seksualnostjo le seks in neodgovorno vedenje, bi zgrešili bistvo te zasvojenosti. Vzemimo za primer masturbacijo, ki je povsem običajna oblika spolnega izražanja, lahko pa preraste v zasvojenost in ustreza kateri koli od štirih naštetih nevronskih poti. Torej je pomembno, ali skuša človek povečati svoje vzburjenje, ker je njegovo življenje preveč boleče, da bi se z njim soočil, ali je to zanj anestetik oziroma uspavalo, ker se drugače ne more umiriti pred spanjem, ali se predaja neskončnemu sanjarjenju o seksualnih izkušnjah, izogiba pa se spolnosti v realnosti, ali pa se odreče vsemu, kar je povezano s spolnostjo, vključno z masturbiranjem – v tem primeru gre za seksualno averzijo oziroma anoreksijo.

To je le primer in grob opis možnosti, kako zasvojeni z istim vedenjem poskušajo doseči popolnoma drugačen učinek. Nekaj podobnega poznamo pri prepovedanih drogah, kjer imajo različne droge različne učinke. Zato moramo ločiti med željo po spolnosti in potrebo po omami in kaj z določenim vedenjem skušamo izživeti in doseči," razlaga Peter Topić.

Več o o zasvojenosti s seksualnostjo in o spletni pornografiji si lahko preberete v
intervjuju s Petrom Topićem, psihoterapevtom.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki