Učenje z BWE: Če preklopite možgane na pravo frekvenco, zmorete vse

(Foto: Shutterstock)

Učenje je življenje ali pa je nemara življenje učenje. Vsekakor sta ta pojma bolj povezana, kot se nekateri zavedajo. Ko se rodimo, smo kot zelo zmogljiv računalnik, na katerega pa je treba še naložiti programe. Podobno kot v vsak računalnik lahko tudi v možgane naložimo neskončno količino za nas bolj ali manj ustreznih podatkov, ki jih nato brišemo in preoblikujemo tako, da bodo delovali, kot si želimo. Toda se premalo zavedamo, posledično pa možganov ne uporabljamo dovolj.

Žal se zaradi slabih izkušenj s šolanjem po tem, ko dosežejo določeno formalno izobrazbo, veliko ljudi odloči, da so z učenjem za vedno opravili. To je resnično velika škoda, kajti posledice take odločitve občutimo na vseh področjih življenja, ki ne poteka tako, kot si želimo.

Učenje poteka na alfa in teta valovih

Majhni otroci se spontano neprenehoma učijo. Zanima jih prav vse –  vsaka novost in informacija jim je v veliko veselje. Vemo, da njihovi možgani delujejo pretežno na alfa in teta valovih, ki možganom omogočajo shranjevanje velikih količin podatkov. Vse to pri otrocih poteka tako rekoč mimogrede, bolj ali manj nezavedno, ne da bi se učili namensko. V takem stanju smo odrasli, če smo denimo pod hipnozo in smo zelo dovzetni za hipnotizerjeve sugestije, ki jih jemljemo kot resnične. Zato je izredno pomembno, čemu so izpostavljeni majhni otroci. Otrok se bo zelo hitro naučil japonščine, če se staršem zdi, da je to zanj nujno znanje. Enako pa bodo "kopirali" tudi neustrezna vedenja (denimo kajenje) staršev in jih pozneje, v odrasli dobi, tudi sami prakticirali.

Najlažje je učenje v toku

Možgani so tako zmogljiv organ, da njihovih meja najverjetneje nikoli ne bomo spoznali. Lahko pa jih programiramo tudi napačno ali z napačnimi potezami zaviramo njihovo optimalno delovanje.
Znanstvenik Christian Huyens je že leta 1666 po naključju – kot se tako rado zgodi – odkril fizikalni zakon urejanja. Na steno je drugo ob drugi obesil dve uri z nihaloma in ugotovil, da sta sčasoma obe začeli nihati usklajeno, čeprav sprva nista. Narava varčuje z energijo. Če delujemo sinhronizirano (s tokom), porabimo manj energije, kot če smo v disharmoniji.

To načelo upošteva BWE, (angl. brainwave entreinment), urejanje možganskih valov z zvokom. Naši možgani namreč začnejo nihati z isto frekvenco, kot jo ima zvok, ki ga poslušamo, kar lahko uporabimo pri vseh vrstah učenja in drugih oblikah intelektualnega dela.

Med poslušanjem BWE naši možgani dejansko rastejo. Živčne celice izraščajo dendrite, ki jih sinaptični spoji povezujejo z drugimi in s tem oblikujejo nove sklope. Te potem uporabljamo za boljše procesiranje pri izvajanju različnih dejavnostih. Rast možganov lahko primerjamo rasti mišične mase, do katere pride pod vplivom telesne vadbe.


Če (ni)smo na pravi frekvenci

Da bomo lahko uporabili prav frekvenco, ki jo potrebujemo pri delu, moramo najprej vedeti, na kateri frekvenci trenutno delujejo naši možgani, za to pa nam ni treba biti nevroznanstvenik.

  • Če imamo motnjo pozornosti (brez hiperaktivnosti), če smo utrujeni, zaspani ali nemotivirani, če odlašamo z nalogo, če nas vsaka malenkost zmoti in bi najraje delali nekaj čisto drugega, imamo najverjetneje preveč alfa in teta valov. Oboji so koristni pri učenju, vendar jih moramo dobro poznati, če jih želimo pravilno uporabljati. Alfa in teta valove nujno potrebujemo za dobro pomnjenje.
  • Podobno velja, če smo pretirano pozorni, zaskrbljeni, če se naše misli kar vrtinčijo, telo pa je napeto kakor struna … V tem primeru imamo preveč beta valov. Tudi ti so potrebni za dobro učenje, zlasti za razumevanje, vendar v pravi meri in v ustreznih možganskih centrih (med učenjem v levi hemisferi).
  • Pri učenju so nadvse pomembni tudi teta valovi. Kadar prevladujejo, smo umirjeni, vsi notranji in zunanji šumi se umaknejo v ozadje, tako da nas ne motijo, zaradi česar dojemamo več in hitreje. Ob pomoči teta valov spodbudimo ustvarjalnost, kar je izrednega pomena pri umetnikih in izumiteljih. Kadar iščemo nove rešitve problemov, potrebujemo prav teta valove.
  • Gama valovi so zelo hitri in naporni, zato jih lahko poslušamo le nekaj minut. Ti valovi imajo povezovalno vlogo med različnimi centri in informacijami, ki so spravljeni v njih, zato jih je koristno poslušati pred izpitom ali tekmo. Če jih poslušamo preveč, utegnemo postati anksiozni. Sočutni ljudje imajo več gama valov, kar je tudi razumljivo – da lahko globoko začutimo drugo bitje, ne smemo biti čustveno ali miselno ozki.
Članek se nadaljuje »


Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki