Nova metoda BWE: Uglasimo valovanje možganov na srečo in uspeh

(Foto: Shutterstock)

Spreminjanje valovanja možganov z zvokom

Vsakič, ko kaj počnemo, denimo spimo, se učimo ali poslušamo glasbo, v naših možganih potekajo programi – zelo podobno, vendar še bolj zapleteno, kot v računalniku. Tako možgani kot računalniki lahko delujejo, če po njih teče elektromagnetno valovanje. Teh valov je več vrst (alfa, beta theta, delta, gama …) in za vsak program potrebujemo drugačen tok. Ko se učimo, bi nam morali biti na voljo predvsem beta valovi, med spanjem delta valovi, med poslušanjem glasbe pa alfa valovi … Toda pogosto sanjarimo, namesto da bi se učili, preračunavamo finance, namesto da bi spali, ali spimo, namesto da bi uživali v glasbi. To je zato, ker v naših možganih ne potekajo ustrezni valovi. V teh primerih se nam življenje zatika, skrbi nas, ne zmoremo, predvsem pa v življenju ne uživamo. Obstaja rešitev?

Možgani so nemara najbolj dovršen in zapleten sistem, kar jih je, vendar kljub temu lahko vplivamo na njihovo delovanje s tako imenovano tehniko urejanja možganov (angl. Brainwave entrainment – BWE). Ob pomoči laboratorijsko umerjenega zvoka, ki ga redno poslušamo, namreč lahko spreminjamo elektromagnetno valovanje možganov.

BWE temelji na tem, da možgani pod vplivom zunanjega dražljaja spremenijo frekvenco valovanja. S slišnimi, pulzirajočimi zvoki v natančni, dosledni in ritmični frekvenci pa ne spreminjamo le frekvence možganov, temveč tudi povečujemo njihovo zmogljivost (BWE spodbuja rast novih dendritov in sinaps) za katerokoli dejavnost. Z redno uporabo BWE lahko povečamo kognitivne sposobnosti (in s tem uspešnost pri delu), izboljšamo psihofizično zdravje, saj se vrnemo k naravnim ritmom življenjskih funkcij, izboljšamo počutje, saj se bolj veselimo življenja in imamo boljše odnose, ali pa dobimo nov zagon za osebni in duhovni razvoj.

Zvok za možgane

Obstaja več tipov BWE (dvoslušni ritem, enoslušni ritem, izohronični toni), vsak avtor pa prisega na svoj program. Nekateri cedeji vsebujejo samo BWE, drugim so dodani zvoki iz narave, tretjim pa glasba. Naj povem, da poslušamo na dva načina, z umom in možgani. BWE je namenjen poslušanju z možgani in ni prav prijeten ali zanimiv, tako da ljudje pogosto menijo, da gre za pokvarjen posnetek. Avtorji zato dodajajo prijetnejše zvoke, katerih všečnost je seveda odvisna od posameznikovega glasbenega okusa. Ker gre samo za natančno umerjene zvoke, raba BWE nima škodljivih posledic.

Kako uporabljamo BWE?

Obstaja več vrst BWE: nekatere zvoke je treba poslušati na slušalke, za vse pa velja: če gre za nižje frekvence (ko se možgani umirjajo), med poslušanjem ni pametno početi stvari, ki zahtevajo pozornost, kot je vožnja avtomobila. Nasprotno velja pri programih, ki so namenjeni urjenju v osredotočenju. BWE uporabljamo zase – ni prav, da druge brez njegove vednosti izpostavljamo valovanju.

Z BWE se lahko vsak dan popolnoma umirimo – brez kemije, posebnih vaj in stroškov.

Začnemo počasi

BWE je telovadba za možgane in deluje podobno kot mišična telovadba: začnemo počasi in počasi dodajamo nove vaje. Med posameznimi poslušanji počivamo – sprva večkrat, pozneje vse redkeje, dokler se možgani ne navadijo.
Poslušanje podpremo s tem, da prostor uredimo tako, da se v njem lahko sprostimo. Opravimo tudi nekaj dihalnih vaj. Poslušanje vedno začnemo s posnetki alfa valovanja, ki pomirjajo in sproščajo. Z BWE se lahko vsak dan (ali celo pogosteje) popolnoma umirimo – brez kemije, posebnih vaj in stroškov. Urejanje možganov se začne po šestih minutah poslušanja, saj do tedaj, ko dosežemo stabilnejše valovanje, mine vsaj pol ure. Če poslušamo nekaj tednov ali mesecev, se možgani trajneje stabilizirajo in se bolje odzivajo na vsakodnevne stresorje.
Članek se nadaljuje »


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki