Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kako pozitivno uporabiti negativna čustva


(stran 2 od 3)


Zakaj so čustva pomembna?

Ne pretiravamo, če zapišemo, da čustva oblikujejo naše življenje: zaradi njih je prijetno ali neprijetno. Pripomorejo k našemu uspehu ali neuspehu, k učinkovitosti, k sreči nasploh. To je seveda odvisno od tega, katera čustva prevladujejo in kako se z njimi soočamo ter spopadamo.

Čustva vplivajo na marsikaj, to so denimo:

Preživetje
Čustva so občutljiv in razdelan notranji sistem vodenja. Opozorijo nas, če naše osnovne človeške potrebe niso zadovoljene. Kadar smo osamljeni, je nezadovoljena naša potreba po povezovanju z drugimi. Kadar smo prestrašeni, ni zadovoljena naša potreba po varnosti. Kadar se čutimo zavrnjene, ni zadovoljena naša potreba po sprejetosti.

Odločanje
Čustva so dragocen vir informacij in nam pomagajo pri odločanju. Študije dokazujejo: kadar so čustvene povezave ogrožene, nismo zmožni niti najpreprostejših odločitev, saj ne vemo, ali bomo s svojimi izbirami zadovoljni.

Napovedovanje vedenja
Čustva (predvsem skrajna čustva, kot je jeza) nam pomagajo napovedovati naše vedenje in vedenje drugih.

Postavljanje meja
Kadar nam vedenje drugega človeka ni pogodu, nas na to opozorijo prav čustva. Če se jim torej naučimo zaupati in jih samozavestno izražamo, lahko druge tudi brez besed opozorimo, da nam njihovo vedenje ali ravnanje ni všeč.

Sporazumevanje
Čustva so nam v veliko pomoč pri sporazumevanju in povezovanju z drugimi. Že samo obrazna mimika izraža celo paleto čustev.

Sreča
Edini način, kako ugotovimo, da smo srečni, je – da se počutimo srečne. V tem primeru smo mirni in izpolnjeni. Bolje ko prepoznavamo svoja čustva, lažje ugotovimo, kaj potrebujemo za to, da bomo srečni.

Druženje in povezovanje
Čustva imajo največji potencial za združevanje pripadnikov človeške vrste. Povezujejo nas empatija, sočutje in odpuščanje. V splošnem torej lahko rečemo: prepričanja nas delijo, čustva združujejo.

Čustva oblikujejo naše življenje: zaradi njih je prijetno ali neprijetno, pripomorejo k našemu uspehu ali neuspehu, k učinkovitosti in sreči na sploh. To je odvisno od tega, katera čustva prevladujejo in kako se z njimi soočamo ter spopadamo.

Vpliv na zdravje

Čustva so bodisi koristna bodisi škodljiva za zdravje, kar je tudi znanstveno dokazano. Motnje miselnih vzorcev, ki jih povzročijo negativna čustva, dolgoročno vplivajo na telesne funkcije in postopno povzročijo neravnovesje energijskega sistema, kar sproži vrsto simptomov, ki vplivajo na zdravje. Tesnoba, denimo, ohromi imunski sistem ter sproži bolečine in togost vratu. Zavist škoduje želodcu, jetrom in žolču. Žalost slabi naravno obrambno sposobnost telesa in lahko povzroči depresijo.

Dolgotrajni strah zavre samoregulacijo v telesu in utegne sprožiti funkcionalne spremembe živčevja ter različne bolezni, kot so želodčna razjeda, motnje v delovanju ščitnice in celo alergije. Ljubosumje lahko povzroči vrsto drugih negativnih čustev, od strahu in tesnobe do besa. In tako naprej. Nenehno nalaganje negativnih čustev lahko sprevrže celotno osebnost ter vpliva na naše zdravje in srečo, zato je obvladovanje čustev izrednega pomena.

Naše misli oblikujejo naša čustva, ta pa naše vedenje – in spet nazaj. Če so naše misli po naravi pozitivne, bomo živeli bolj kakovostno, če so negativne, jim sledijo negativna čustva in vedenje.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd