Je tudi vaš partner pacek?

(Foto: Dreamstime)

Kako vzdržati in skleniti kompromis

"Mož ima neprijetno navado, da svoje umazane cunje pušča po vsem stanovanju. Nenehno pobiram za njim in ne glede na to, koliko se pritožujem, to počne še naprej. Kot bi bil gluh! Že res, da vse dneve trdno gara in zato doma nič ne pomaga - to lahko razumem in spoštujem. Ne morem pa sprejeti dejstva, da je tako neurejen. Več časa porabim za to, da čistim in pospravljam za njim kot za siceršnje pospravljanje stanovanja! To ne samo frustrira, ampak je tudi neznansko utrudljivo. Mislila sem, da je zakon partnerstvo, vendar najin to zagotovo ni," se pritožuje Sabina, dvaintridesetletna poslovodkinja iz Celja.

Sabina je le kaplja v morju žensk, katerih moški mislijo, da je glavno poslanstvo žensk pospravljanje za - njimi, hkrati pa si nočejo priznati, da je zakon partnerstvo. Že zaradi stereotipa, da so nekakšna večvredna vrsta. A moški, pozor: pravilo, ki bi zahtevalo, da vi ali vaša žena samodejno prevzameta določeno vlogo v zakonu, ne obstaja! Obstajajo le določena znanja in interesi, v okviru katerih se lahko pogajata, kdo od obeh bo zakon predstavljal na določenih področjih. A moški, pozor: pravilo, ki bi zahtevalo, da vi ali vaša žena samodejno prevzameta določeno vlogo v zakonu, ne obstaja! Obstajajo le določena znanja in interesi, v okviru katerih se lahko pogajata, kdo od obeh bo zakon predstavljal na določenih področjih.

Eden od značilnih stereotipov, zakoreninjenih v glavah ''močnejšega'' spola, je, da jim to, da so moški, v partnerski zvezi (koruzniški ali zakonski) daje privilegiran položaj- Da je lahko le en kapitan ladje. In da ima ta kapitan (samoumevno) pravico, da manj prijetne dolžnosti preprušča partnerki.

Ne razumevajoč dejstvo, da so prav te dolžnosti - skrb za čistočo, urejenost, organiziranost - eden od temeljev dobrega krmarjenja med čermi že tako razburkanih voda nenehnih kompromisov in nasprotujočih si pogledov na to, kakšna naj bi bila idealna zveza. In pojmi, kot so čistoča, urejenost ter organiziranost, so sestavni del idealnega. Kaj torej storiti, če ugotovimo, da je naš (sanjski) moški, potem ko seveda nekaj časa z njim živimo in se za malenkost ali celo popolnoma sprosti, navaden pacek, ki umazane nogavice pušča po vsem stanovanju, več let shranjuje stare, strgane in smrdeče teniske, in je gluh ob našem sopihanju ob kupih posode in ribanju tal?

Kako vzdržati?

Z neurejenim moškim je težko (pre)živeti. In težavnost preživetja narašča s stopnjo neurejenosti. Glavna področja moške neurejenosti so namreč tri: neorganiziranost, lenoba in umazanost. Na več od naštetih področij je neurejen, težje bomo zdržale v takšni zvezi. Seveda se moramo na drugi strani zavedati, da ima vsak človek različne potrebe po urejenosti in organiziranosti. Morda je naša stopnja organiziranosti stoodstotna in zato želimo, da bi bilo vse na svojem mestu; stopnja urejenosti in organiziranosti našega partnerja pa je različna (ne napačna, le različna od naše!); vse, kar želi, je, da bi vsako jutro našel ujemajoč par nogavic, ko se odpravlja v službo! Ta primer je sicer skrajen, vendar jasno ponazarja kontrast, o katerem govorimo. Med obema skrajnostma je velika vrzel in doseči "zlato" sredino je težko - vendar možno!
Članek se nadaljuje »


Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki